Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi baja lehet a black mollymnak?

Mi baja lehet a black mollymnak?

Figyelt kérdés

Van egy gyönyörű nagy fiú black mollym,és ma észrevettem,hogy lefekszik az akvárium aljára.A társai odaúsznak mellé,kicsit ott maradnak,de nem úszik tovább velük.Biztos,hogy nem oké valami,mert mindig nagyon aktív kis hal... Olyan furcsa,csak az egyik oldalon használja a mellúszóját,a másikkal nem evickél,ahogyan szokott,lebeg a vízben,aztán mintha a következő pillanatban oldalra akarna borulni,de mégsem borul,hanem leül az akvárium aljára.. Olvastam utána,hogy talán úszóhólyag betegsége lehet,de nem rángatózik,meg nem úszik fejjel lefelé sem.. Ez most kezdődött,tegnap még semmi baja nem volt,úgyhogy lehet,még nem is lehetne megmondani,mi ez,de nagyon aggódom miatta..Nagyon szeretjük,nem akarom,hogy elpusztuljon... Tudnátok tanácsot adni,mi más lehet még ez?Van benne természetesen szűrő,a hőmérséklet 24-27 fok közötti,heti 20%-os vízcsere szokott lenni, és ezek a halak már majdnem 1 éve megvannak..Túléltek már egy darakórt sikeres kezeléssel is,szóval nem nyámnyilák.Hasvízkórra sem tippelnék,mert nem tűnik puffadtnak egyáltalán.Nagyon vigyázunk rájuk.Ma még betelefonálok a szaküzletbe is,ahonnan vásároltuk őket,de hozzáértők véleményét azért meghallgatnám.

Köszönöm.

2020. ápr. 17. 08:00
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

Jajj,köszönöm szépen!!!Ezeket el is olvasgatom ma.

A szaporulatot "kérték" úgymond.. :D Ez egy kisebb állatbolt,ahonnan vásároltunk,egy idős bácsié,sokak halait beveszi,mindig külön akváriumban 1-2 hétig,és csak azután értékesíti - elvileg,persze nem tudom.Mikor megvettük a mollikat,akkor szólt,ha esetleg lenne pici hal,azokat szívesen beveszi,de az az igazság,hogy eddig még csak egy alkalommal adtunk be pár hónapos,nagyobbacska mollikat,mert aztán az ismerős körben elkéregették őket. :)A vízcserét akkor jól csináljuk,bár itt nem egy napig áll,hanem úgy szoktuk,hogy palackokba töltjük a csapvizet és az a követező heti cseréig áll.Hát ez nem egy,hanem ugye 5-6 nap.Az nem gond?A szivacsot viszont csapvízben szoktuk kimosni,de akkor ezt módosítjuk.Egyébként vettünk hozzá akváriumi baktériumokat,amikről azt mondták,néha pár cseppet tegyünk a vízbe.Ettől egy kicsit tartottam,ezért ezt,amióta megvan az akvárium,még csak 2-3 alkalommal csináltuk.Viszont jódozatlan sót szoktunk bele tenni egy keveset.Azok a díszek egyébként nem műanyagok,hanem keményebb anyagból vannak.Szaküzletből,de internetről rendeltük.Őszintán szólva ez a párom ízlése,én inkább mégtöbb növényt szerettem volna bele,de majd a nagyobba kerül.A szűrő mozgatja a vizet,igen,meg kicsit úgy is van fordítva,hogy a vízbe buborékozzon.. Bocsánat,nem tudom a megnevezését szakmailag ezeknek :D A lámpát is csak akkor szoktuk bekapcsolni,ha odaülünk eléjük nézegetni őket,esetleg az esti 1-2 órára,aztán máskor nem is.De jön be annyi természetes fény,hogy teljesen jónak tűnik,tehát nem vakoskodnak vagy ilyesmi. :)

2020. ápr. 17. 12:19
 12/29 A kérdező kommentje:
Párom szerint az is lehet,hogy ha elpusztul,természetes halála is lehet ez..Utánanéztem,hogy 1-3 évig élnek a mollyk.Hát nálunk kb 1 éve vannak,és akkor sem a legkisebbek voltak már,de ez lehetséges?Olyan kevésnek tűnik :(
2020. ápr. 17. 12:29
 13/29 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Pár szót a nitrogénkörforgásról meg egyebekről:

A halak ammóniát termelnek az ürülékükkel. Ez egy kis dózisban is mérgező nitrogénvegyület. A szűrőben levő nitrifikáló baktériumok ezt lebontják nitritre majd nitrátra ami már egy kevésbé mérgező anyag. A nitrát egy részét felveszi a növényzet, másik részét a vízcserékkel távolítjuk el. A baktériumoknak valamilyen porózus anyag kell amin megtapadhatnak (legyen az szivacs vagy akármi bioszűrőtöltet de a talajban is sok megtelepszik) és áramlás amiben oxigént kapnak. A csapvízben levő klór megöli őket ezért nem szabad csap alatt kimosni a szivacsot. Ha kihúzod a szűrőt akkor kb egy óra múlva már elkezdenek pusztulni ezért a szűrőt csak szükség esetén húzható ki (vízcsere illetve takarítás alatt mert nem szabad levegőn menjen, illetve etetés alatt is áramtalaníthatod kb 10-20 percre hogy ne szívja be a halkaját de éjszakára nem szabad kihúzni).

A szűrőt csak akkor tisztítsd ha már annyira megrakódott ,hogy alig nyomja a vizet.

Mivel eddig csap alatt mostad ezért jobb lenne 3-4 hétig (ennyi kell ,hogy valamennyire elszaporodjanak a bacik) heti 2x 20-30% vizet cserélj s kevesebbet etess. Adagod a bacikultúrát a használati utasítás szerint. Kb 4 hét múlva fokozatosan visszaállhatsz a heti 1x 30% cserére s a napi etetésre heti egy koplalónappal. Amúgy jó lenne elsősorban a fagyasztott vagy élő kaja s csak kiegészítésnek jóminőségű táp. Jó pont amiért az algaevőt külön zöldséggel eteted, amellé kaphat algatablettát is.

Növényzet:

Nagyon fontosak pláne kezdőknek. Nem írtál az akváriumod fényértékeiről de gyanítom ,hogy gyenge (0,5 W/l (Watt osztva literrel) alatti). Amit ajánlok az az anubias (vizilándzsa) félék, mohafélék, békalencse, kagylótutaj, tüskéshínár, argentín átokhínár, kocsánynélküli ambúlia, valisneria, hólyagos vizikehely, igénytelenebb cryptocoryne fajok és minden olyan növény ami megvan gyenge fény alatt is. Nem mindegyiket kell ültetni, pl: az anubias kimondottan kötözős fajta, a hínárok megvannak úgy is ha csak lebegnek.

A növényeknek fény és idő kell a fotoszintézishez. Napi kb 8 óra világítás kell. Érdemes időkapcsolót beszerezni. Mivel eddig keveset világítottatok ezért ahogy bővíted a növénytömeget úgy fokozatosan emeld a világítás idejét.

Ne ijedj meg ha algásodni kezd. Az algák ugyan azt eszik amit a növények csak épp ők egyszerübb felépítésű, gyorsabban szaporodó életformák. Fejlődő növényzettel visszaszoríthatók.

A víz sózása jó az elevenszülőknek, de a többieknek nem. Fokozatosan szüntesd meg ezt is. Ne hirtelen hagyd abba (és ez mindenre igaz, nem csak a sózásra) mert a hirtelen vízminőség változás kikezdi a szervezetüket.

Külső szűrőből szerintem nézz körül a használt szűrők közt. Kérdezgess körbe pár facebook csoportot, pl: Növényes Akvaristák Közössége. Ott még növényeket is tudnak adni szerintem. Olyan szűrőt keress aminek a gyári ajánlása minimum és nem maximum 100 vagy 120 liter. Bár szinte akármelyik kb 2 literes szűrőközeggel rendelkező szűrő megteszi.

2020. ápr. 17. 13:19
 14/29 A kérdező kommentje:
Hát csak úgy minden előjel nélkül a hím pillangósügérke elpusztult az előbb.. :'( A molli pedig azóta is lent fekszik,de mostmár a társa is mellé fekszik... Szerinted lenne annak értelme,hogy tegyek az akváriumba olyan baktériumölőszert,amit a darakórra is kaptak?Holnap tudnék venni... Fogalmam sincs,mi ez most...
2020. ápr. 17. 20:37
 15/29 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Ne rakj semmilyen gyógyszert a vízbe, az megöli ugyan úgy a szűrőbaktériumokat is ráadásul nem biztos ,hogy javítasz a helyzeten. Ha nincs más tünetük a kedvtelenségen kívül akkor talán megfázhattak és/ vagy ammóniamérgezést kaptak. Amit tehetsz ,hogy akár már holnap csinálsz egy 30%-os vízcserét és tartod a heti 2x-es cseréket talajporszívózással és kevés etetést ahogy mondtam. Illetve a szűrőt rendeltetésszerüen tisztítsd, nem kell gyakran, sőt csak akkor ha már muszáj de akkor is leengedett akváriumi vízben. A növényzetet ahogy tudod, bővítsd. Ártani nem ártasz azzal. Azt viszont nem hinném ,hogy megöregedett volna, náluk 4-5 év az átlag.

A ramirezi pusztulása szinte várható volt. Ő kb a legérzékenyebb a csapatból, a (valószínüleg) kemény víz + rossz szűrés nem jó kombó. Számukra inkább a 0 ammónia + lágy víz a nyerő. A megmaradt társát minél előbb ajándékozd el.

2020. ápr. 17. 21:43
 16/29 A kérdező kommentje:
Hát már későn olvastam...Tettem bele parakillt.Az még maradt legutóbbról.Az,amelyik kékre festi a vizet.Mintha mégiscsak látnék fehér pöttyöt az új mollin meg a pillangósügéren..Legutóbb is így kezdődött.De nemtudom,nem bánom,hogy beleraktam.Valamit egész egyszerűen muszáj megtennem érte,és jelenleg mást nem tudok.Amúgy pont ma volt vízcsere reggel,mielőtt megnyitottam a kérdést.Nagyon félek,hogy esetleg elpusztul,ezért megkérdeztem egy barátomat,akinek van már régóta akváriuma.Azt mondta,hogy meg lehet próbálni a parakillt,mivel bacikat öl,végülis a halakban kárt nem tesz.Legutóbb a 3 napos hőmegemelés meg gyógyszer után is úgyis ki kellett cserélni a vizet,hát majd kicseréljük megint...Nem tudom,hogy használ-e neki,de mindent meg kell próbálnom. :( Felelősséget vállaltunk értük... A pillangósügért akkor majd körbeajánlgatom,de csak kb 1 hét múlva,ha túléli,mert ha kezdődik ez a darakóros mizéria az új haltól,akkor most nem adhatom oda senkinek.
2020. ápr. 17. 21:55
 17/29 Tevenyereggyarto ***** válasza:
Az a helyzet ,hogy a halak alapból nem beteges jószágok de ha valami miatt legyengül az immunrendszerük akkor bármit elkapnak. Ezért kell megszüntetni a kiváltó okokat amik a te esetetben lehetnek: szűk hely okozta stressz; ammóniamérgezés; hőingadozás okozta stressz; kevés növény okozta “kiszolgáltatottság” érzése s még ki tudja mi. Persze gyógyszerezheted, de amíg ezek fennállnak addig így úgyis visszatérnek a betegségek. Bár most lehet könnyebülnek kicsit, nem a gyógyszer miatt hanem mert amiatt többszörözni kell a vízcseréket így majd leszáll az ammónia szint. Bár szűrőbacik nélkül hamar visszaugrik, szóval ha lejárt a gyógyszeres kezelés akkor szigorúan tartsd a heti 2x 30%-ot. Az sem baj ha 3x lesz.
2020. ápr. 17. 22:28
 18/29 A kérdező kommentje:
Igen.Köszönöm szépen.Reménykedem azért abban,hogy mostmár,ha megjön az akvárium és kicsit állt (3-4 hetet,ahogy mondtad),akkor utána jobban érzik majd magukat.Bár egyébként szeretnék bele 3D hátteret,ilyen gyökereket.Olyasmit,ami ebben is van.A vízcsere rendben,a hőt meg figyeljük 26 fokon tartani.Egyébként reménykedem benne,hogy ez nem jön elő gyakran... A darakórt legutóbb is akkor kapták meg,amikor a pillangókat hoztuk bele,de hogy minden hallal bejöjjön valami... Vagy másik üzletet kellene keresnem.... Még a nagyba akkor veszünk harcsákat,aztán elég is lesz az úgy.Csak ezek megmaradjanak.A garnélák egyébként maradhatnak majd a 120 L-esben,ha a pillangót el tudom passzolni?Vettem nekik ilyen korong etetőtápot egyébként,de nem mindig rakunk bele,mert a mollyk előszeretettel harapnak inkább arra,hiába etetném őket ugyanakkor,hogy ne lessék ki a garnélákét.. :D És a lekapcsolt világításos etetés se vált be,akkor is inkább azt gubizták ki a sarokból.. Most egyébként adtunk nekik pár falat gyógytápot is.A molly viselkedését mostmár nem tudom mire vélni amúgy... Leül úgy,mint a korábban feltett képen,aztán ha gondol egyet,úszik egy kört alul.Ha odamegy a nőstény,akkor körbetáncolja,aztán egymás mellé lefekszenek az aljon... De az vigasztal,hogy evett.Bár mindig ő szokott az első lenni,aki a felszínen lubickol etetőidőben,és most nem...Ha holnapra sem pusztul el,akkor kicsit talán megnyugszom.Most középen lebeg... De ha odamegyünk üvegen keresztül halat "simogatni",odajön a kezünkhöz :) A nőstény mollin minden kétséget kizáróan van pár fehér pötty... Ha holnap máson is látok,megemelem megint a hőmérsékletet... De őszintén szólva kicsit nyugtatna a gondolat,hogyha kiderülne,hogy "csak" darakór és nem valami komolyabb,mert azt már túlélték egyszer,ráadásul akkor úgy,hogy sokáig azt hittük,csak buborékos az uszonyuk,végül 3 nap buborékos uszony után végül megkérdeztük a szaküzletet,és csak akkor kezdtük kezelni.Senki sem pusztult bele.Remélem,most is így lesz.
2020. ápr. 17. 22:59
 19/29 A kérdező kommentje:
Egyre biztosabb.Úgy látom,a nőstény xipho vakarózik is.
2020. ápr. 17. 23:10
 20/29 A kérdező kommentje:
Nos,gondoltam,azért mégiscsak jelentem,hogy akármi volt is,elmúlt.Tegnap még néha lefeküdt reggel,de estefelé már ott ficánkolt etetésnél fent,ahogy szokott és most is :) Szóval úgy látom,meggyógyult.
2020. ápr. 19. 08:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!