Egy 20 literes akváriumba milyen rajhalakat ajánlotok? Rák féléken is gondolkodtam, a rákok/garnélák megvannak a rajhalakkal? Vagy milyen hal él még meg 20 literben? Légyszíves írjatok! Más ötleteknek is örülök
Hát azért, mert ezek az élőlények ürítenek és így bomlástermékek szabadulnak fel, többek között ammónia, nitrát. Ez a halakra, garnélákra mérgező egy bizonyos mennyiség fölött. Egy ilyen kicsi akváriumban ez hamar bekövetkezik, hetente részleges vízcserére van szükség (vagy akár gyakrabban). A nitrátot a lebontó baktériumok megkötik, amik a szivacsos szűrőn mozgó vízben telepszenek meg, de nehéz akkora szivacsot használni, ami elég. Ezért szoktak ehhez külső szűrőt használni, de az aránytalanul drága.
És ez még csak egy probléma, az oxigén, a széndioxid, ezeket nagyon nehéz ilyen kicsiben megfelelő arányban tartani. Ezért én mondjuk 60 litert javaslok, azzal sokkal kevesebb a baj, nem igényel annyi vízcserét (bár hetente itt is illik) és többféle hal közül válogathatsz. Maradhatsz az amandáknál, red cherryknél is, őket én ajánlottam az előbb, nagyobb helyen ők is jobban érzik magukat, több növény, több élettér, könnyebb fenntarthatóság.
Kedves 22:28 -as!
Igenis zebradániót és vitorlást is lehet tartani 20 L-ben!Én első aksim 30 L-es volt!És volt benne vitorlás,xifó,dánió...
Ez csak a te saját szegénységi bizonyítványod,hogy egyből lehurrogod a másikat!
A hangsúly a volton van, egy vitorlás 10 évig is elél, neked nem hiszem, hogy 1 évnél tovább bírta, és igenis lehurroglak, mert 20 éve foglalkozok velük és ismerem a fajt egy kicsit.
Kérdező: A garnélák amiket ajánlottam nagyon jó kezdőknek, semmi baj nincs velük, aranyosak és szépen szaporodnak. Egyetlen igényük van, az pedig a tiszta víz, amit rendszeres vízcserével és jó minőségű szűrővel érhetsz el. A törpe razbóra is jó tanács volt, mert igaz, hogy már 60 liternél jársz, de a garnélákra mint mondtam vigyázni kell, csak kis halakat válogathatsz melléjük. Ha viszont lemondasz róluk, 60 literre már szép halakat lehet válogatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!