Milyen talaj legyen az akváriumban?
Az akváriumban jelenleg nagy szemű kövek vannak illetve kis szemű színes kövek. Olvastam, hogy ez nem túl előnyös.
Van két növényem az egyik már meghalt a másik még él de elég rosszul néz ki.
Milyen talajt tegyek az akváriumba? Amiben eltudom ültetni a növényeket és a porszívózás után is szép marad mert jelenleg össze vissza van minden. Az elején olyan szép volt ahogy megcsináltam a színes kövekkel, de most a talaj tisztitás miatt folyton össze keveredik és csúnya lesz.
Olvastam, hogy táptalajban kell elültetni a növényeket viszont a porszívózás során ez nem fog tönkre menni?
Milyen talajt ajánlotok, ami megfelelő és szép is marad?
Természetesen miután jó talajom lesz veszek még növényeket, de így felesleges ha elpusztul.
Köszönöm a válaszokat.
Táptalajt nem minden növény igényel és igen, talajporszívózni nem nagyon lehet se nagy talajlakókat/ túrkálós halakat tartani tartani.
Talajokból a legegyszerübb a rostált sóder, gyöngykavics, kvarchomok, folyami homok, apró kavics illetve ezek keveréke. Még léteznek zúzalékok (pl: bazaltzúzalék) és jbl manado (ez utóbbi az első hónapban keményiti a vizet s nagyon könnyű talaj így nehéz benne ültetni) meg még rengeteg féle talaj. Ha talajlakó halakat is akarsz akkor kerüld az éles szemcséjű talajokat mint a zúzalékok.
Ha táptalaj is lesz akkor először abból rakj oda ahova gyökeres növényeket szeretnél, kb 1-3 cm vastagságban. Erre jön valamilyen általános talaj ~5 cm vastagon. Majd elülteted a növényeket és feltöltöd az akváriumot. Jól tervezd meg mert utólag nehéz variálni. Pl: kihúzni nem lehet a növényeket mert a gyökerükkel felkavarják a táptalajt, így el kell vágd a talajnál s a gyökerét bent hagyd. Új növény ültetésénék is csak óvatosan.
Továbbá ha a világításod nincs meg legalább 0,5 W/L és ennek megfelelő növényzet akkor nem is érdemes táptalajozni. Hiába tápozol (és ez a folyékony tápokra is igaz) ha nincs ami és ahogy felszívja. Így csak az algákat tápozod.
Ez a leendő növényaidtől és halaidtól függ. A homok is jó csak a világos annyira nem hozza ki a sötétebb halak/ rákok/ további garnélák színét. Amugy sügerekhez azt szoktak. A fekete vagy sötétbarna simára csiszolt kavics nekem bevált. (Csak éles szélű ne legyen a harcsák miatt mertgondolom akarsz vmilyen algázót)
2-3 mm-es a jó a nagyobb közé beül a trutyi ;)
Akármit is választassz a lényeg hogy nagyon mosd át és ne használj vegyszert!!!!
Köszönöm a segítséget.
A kövekbe nem lehet elültetni a növényt?
Vagy úgy nem jó neki? Csak mert még mindig a kosárkában van benne és abból ki kell venni ha jól tudom.
Köszönöm mindenkinek a választ.
Mindenkinek ment a zöld kéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!