Rozsdás víz és talaj az akváriumban?
Nem volt még dolgom manadoval, de elég nehezen tudom elképzelni, hogy olyan formában legyen benne a vas, hogy elkezdjen foltokban rozsdásodni.
Ez nem igazán úgy működik, hogy beszórják valami elemi vasporral. Ha van is benne vas, az nem olyan, mint a vízben oldott vas.
Legalábbis remélhető, illetve elvárható egy akvarisztikai terméktől, még akkor is, ha a jblnek egyre siralmasabb húzásai vannak.
Ha ilyen formában lenne benne vas, ami így kicsapódik, az a nitrifikáló baktériumokat is hazavágja!
Normál esetben a növények számára felszívható, de a vízben stabil vastartalomnak kéne lenni benne.
Ráadásul én magam ugyan konkrétan manadot még nem használtam, jó sokan viszont igen, és ilyen jelenségbe még nem futottam bele a véleményezések között.
"A növények számára a legideálisabb, ha a vas kelátolt formában kerül a vízbe, mert így könnyen fel tudják venni. A vaskelátok egyébként, egy olyan nagyméretű molekulákba zárt ionok, melyekből nem csapódik ki a vashidroxid, így oldhatóak maradnak. Az akvarisztikai cégek által gyártott tápok is kelátokat tartalmaznak, melyek a növények szempontjai mellet, sokáig eltarthatóak."
-Levinen akvarisztikai blogja-
A manado darknál többen tapasztaltak rozsdás szemeket, foltokat az első hetekben. Volt aki kivette, megejtette a híres mágnespróbát és bejött neki, mert húzta a szemeket, mint annak rendje.
Két megjegyzés: egyrészt a dark nem olyan régóta van a piacon, hogy ennek élettani hatását bárki felmérte volna, magam részéről annyit tudok, hogy aki tapasztalta a jelenséget, az egyéb mellékhatást nem jegyzett fel (még garnélákon sem). Másrészt, hogy a sima manado a színe miatt lehet, hogy detto uez volt, csak nem volt ennyire szembetűnő. Mondjuk egy vastesztet érdemes lenne ráküldeni a vízre, tudom, az nem mindenhol akad.
A KH-t nem, de a GH-t mindegyik növeli x ideig, ez a gyártói leírás része. Nyilván a vas nem lesz a marketing része, az nagyobb galibát tud okozni, mint a GH-t alkotó kloridok és szulfátok, pláne ha rozsda formájában lenne jelen, elvégre az a toxikus/nehézfémes verzió, ami közvetlenül érintkezne a vízzel.
Mondanám, hogy a vizet nem ez festette meg, pusztán a friss manado pora kavarog még a vízben, viszont a hallottak alapján az sem feltétlenül vasmentes. Mindenesetre első körben csigákkal tesztelném a vizet a bejáratás végén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!