Na már most ez egy sumi (szumátrai díszmárna) szóval terhes nem tud lenni mint az elevenszülők, max ikrás lehet.
Ha elállnak a pikkelyei, megváltozott a viselkedése (pl: étvágytalan, bújkálós stb) akkor beteg lehet. Kezelésképpen először derítsd ki a pontos betegséget majd az szerint kezeld.
Ha olyan kajával eteted ami felpuffad a vízben (pl: granulátumok) akkor lehet ,hogy csak felpuffadt vagy székrekedése van. Ha ez a baja akkor pár napig ne etesd s utána csak fokozatosan, kisebb adagokban. Az ilyesmi kajákat előre áztasd be mielőtt beszórod ,hogy ne a hal gyomrában dagadjon meg. Illetve a fő eleségük fagyasztott vagy élő eleség legyen, a tápok csak másodlagosak legyenek.
Továbbá írd le a tartási körülményeket mint:
Akvárium mérete; szűrés és annak takarítási módszerei; a rendszeres takarítási módszereid; dekoráció; halak száma (fajonként); mivel eteted és mennyit; tartasz-e koplalónapot hetente stb, bármi ami ezeken kívül eszedbe jut írd le.
75 literes akvárium belső szűrővel, aminek a szivacsát szoktam takarítani ha az szükséges.
Hetente csinálok 30 % víz cserét.
Van bent 3 növény és egy sziklás dekoráció.
6 díszmárna van, 2 vitorlás hal,7 black molly és 3 botia és egy betta
Terto pro energy tápot kapnak és morzsa mixet felváltva. Koplalás nincsen.
Tudom tudom kicsi ez az akvárium ezeknek a halaknak és már járatom a nagy akváriumot nekik, de még csak egy hete így ha jól tudom még 2 hetet nem árt járatni mielőtt bele kerülnek a halak.
Kezdő vagyok így tanácsot szívesen elfogadok.
Ez az akvárium tényleg kicsi nekik de még az összeállítás se szerencsés.
A sumi nagyon csipkelődős ha kevesen vannak. Legjobb nekik egy 120-150 liter körüli akva amiben csak ők vannak (mármint rajhalként; talajlakók mehetnek melléjük) és legyenek legalább 10-12-en. Ha úgy maradnak akkor rövidesen szétszedik a bettát és a vitorlást.
Vitorlásból jó a 2 ha párban vannak, de nekik is kijár a minimum 180-200 liter. Területvédő sügérek, nem tanácsos se a bettával se a sumikkal társítani.
A mollyknak is kellene legalább 100-120 liter de a létszám az jó. Ha vegyes csapatban vannak akkor egy hímre 2-3 nőstény jusson vagy egynemű csapatot tarts.
A bettának bőven elég ez az akva. Ő egyedül szeret lenni pangó 27-28 fokos vízben. Mellé mehetne egy kis csapat corydoras harcsa (mondjuk 6-8 panda harcsa).
A 3 botiának kell legalább 300-400 liter ha nem több. 30-35 centisre nőnek.
Kérdés: hány literes a “nagy akvárium” ? Mivel szűröd ? Mi az ami marad s mi az ami megy ? (Merthogy ezek így sajnos nem maradhatnak együtt)
Illetve látom van valami színes kavics s a többi fehér. A színezett cuccokból idővel kioldódik a festék ezért azokat nem ajánlom. A fehér talajt a legtöbb hal nem szereti. Jobb lenne valami természetesebb, mondjuk rostált sóder, gyöngykavics, kvarchomok, folyami homok stb illetve ezek tetszés szerinti keveréke.
A takarítási módszereid jók. Gondolom a szivacsot nem csap alatt mosod ki.
Köszönöm mindenkinek a választ.
A nagy akvárium 240 L úgy terveztem abba megy mindenki kivéve a betta. Vennék hozzájuk még pár darab szumit és esetleg még pár kisebb halat.
A 240 L-ben már táptalaj van és el vannak ültetve a növények is. Eddig nem tudtam hogy kell. Ha át kerülnek a halak akkor a kis akváriumot is újra kezdem és ott is táp talaj lesz és nem lesznek benne színes kavcsisok sem.
(Gondolom a táptalajon van pár centi fedőtalaj különben bemocskolja a vizet bár ezen szerintem már túl vagy. Amúgy ha van táptalaj akkor nem ajánlott nagy talajlakókat/ túrkálós halakat tartani mert felkavarják az egészet.)
Na ez így már egész jó. Bár továbbra is tartom magam ahoz ,hogy a sumik lehet ,hogy csipkelődősek lesznek, illetve a botiáktól még így is meg kell válj. Azt a “pár kisebb hallal” csak óvatosan mert a vitorlások képesek megenni még a 4 centis neonhalat is, az ilyen 8-10 centis molly félékkel nem szokott baj lenni. Azt a 75 literest meg nyugodtan megcsinálhatod növényes-bettásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!