Most akkor lehet vagy nem lehet homok az akvában?
Figyelt kérdés
Azt hallottam, hogy nem lehet bele rakni, máshol meg hogy lehet. 0.4-1.2 mm szűrőhomok lenne. Másik opcio a 2-4mm bazaltzuzalek. Növények is mennének bele.2020. jan. 24. 12:03
1/7 anonim válasza:
Szerintem a bazaltzúzalék jobb, mert a hobok elnyomja a növények gyökereit
2/7 anonim válasza:
Meg könnyebben zavaros lesz a víz
3/7 A kérdező kommentje:
Ez az amire én is gondoltam, hogy esetleg a novenyek gyokereit kvazi megfojtaná egy idő után. Köszi a válaszokat! Még szívesen meghallgatom mások véleményét is.
2020. jan. 24. 16:06
4/7 anonim válasza:
Ha növényezni akarsz, jobb a bazalt, homokot inkább sügeres akiba szoktak rakni, ahol a növény úgyse marad meg.
5/7 anonim válasza:
Nálam 1-2mm közötti homok van benne, nincs talajporszívózás, semmi gond a talajjal. Vannak növények is, kedvelik, szépen fejlődnek benne.
6/7 anonim válasza:
A 0.4-1,2 is jó, bár ha nem lesz aljzat turkáló hal, akkor tény, hogy kicsit hajlamosabb betömörödésre, de ez végülis kezelhető.
zavaros biztos nem lesz tőle a víz, bármilyen más aljzatnál is meg kell várni amíg kitisztul, de ha ez megvan, utána nem zavarosít. Elég nehéz, szóval ha felkavarodik is hamar leülepszik.
Amúgy ha sima kvarchomok, akkor 1-2 mm-es a legelterjedtebb. Ha nagyobb, abban hamar megül a mulm.
7/7 Salx Narval válasza:
Hogy a fenébe ne lehetne, a homok a legtermészetesebb talajok egyik , ha folyami sóderrel kevered akkor még finomabb szemcséjű is jól átereszti a vizet. Tény, hogy alaposan át kell mosni és szerencsésebb választás a durva un mozdonyhomok, vagy az 1mm osztályozott kvarc. A homoknak jól süllyedőnek teljesen mész és szennyeződésmentesnek kell lennie. A jó süllyedés azt jelenti, hogy felkavarás után max 5 mp elteltével teljesen le kell ülepednie, az ennél finomabb szemcsék már zavaróak. Szóval kicsit macerás az előkészítése de utána egy életre szóló talajt kaptál. 40 éve használom ugyanazt a folyami homok és folyami sóder keveréket és valószínűleg ez már így is marad. Természetesen gyökértápot v ültetőtálat kell használni ha ültetsz bele és megfelelő méretű talajporszívóval tisztítani is kell. Talajlakók és turkálós halak mellett általában elég a jól beállított áramlás és szűrés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!