Mi történhetett a bettámmal? Megszakad a szivem.
Kérlek segitsetek még nem vagyok valami tapasztalt és nem tudom mi történhetett!
1 éve van meg lassan a him bettám, egyedül tartom.
40 literes akvárium növényekkel (Aponogeton boivinianus és Aponogeton ulvaceus mikrotápanyagos talajban :/) led, melegitő, szűrő. A tápláléka napi 1x fagyasztott glycera, artemia vagy ritkán egy kis száraz pellet.
1 hónapra meglátogattam a szüleim külföldön és rá kellett hagyjam férjemre az etetést. Listát irtam neki neki mire figyeljen és kiporcióztam a fagyasztott ételt a bettának.
Mint kiderült, több olyan botorságot is elkövetett ami hazavágta az akváriumot. Pl.: naponta többször szórt be száraz pelletet (mást nem kapott a hal) többször belenyúlt az akváriumba mosatlan kézzel, karral, túl sok algátlanitót is öntött bele.
4 napja jöttem haza, azóta nem láttam enni a bettát, elvégeztem majdnem teljes vizcserét (addig egy kisebb helyen volt a hal), szűrőt ellenőriztem, kivettem a teljesen elhalt növényeket, hőmérséklet rendben de a hal nagyon nincs jól. Alig úszik, bujkál csak néha nagyon idegesen úszik körbe egyet kettőt majd megint vissza a búvó helyre. Nem ilyen volt a temperamentuma, mindig kiváncsi volt és aktiv.
Ammónia vagy nitrit mérgezés lehet?
Hogy alakult a szűrő karbantartása az utazás előtt és közben? Szűrőt nem maradt kihúzva hosszabb időszakokra az etetés miatt? Gondolom az áramlás a korábbitól nem tért el.
Milyen algairtót használt és milyen sűrűséggel?
A fűtő mennyire volt állítva a távolléted alatt? A hőmérő is uazt mutatja?
Elég hidegek vannak odakint, adódik a kérdés fedett-e az akvárium?
A növényzet teljesen megadta magát? A víz szemre milyen volt mikor megjöttél (sárgás, ködös etc)?
Egyébként ált nitrogén alapú probléma és megfázás a bágyadtság okozója, külső eltéréseket (puffadás, vörös kopoltyúlemezek, fátyolos szemek...) gondolom nem látsz rajt. Előbbi forrása lehet a szűrő kezelése, az algairtó, a bomló növényi fehérjék és ezek kombinációja.
Köszönöm a válaszod!
Aqeon algae remover nevű szert ajánlottak nekünk itt kint. Az utasitás szerint minden harmadik nap kellett volna csak használni belőle 1/5 evőkanálnyit, amig a probléma megszűnik. Párom 3 egymást követő nap használta de nem emlékszik már, hányszor. Ajjaj.
A viz 27 fokot mutatott de el tudom képzelni, hogy párom nem a kapcsolóval oltotta le a led fényt esténként hanem az elosztót nyomta le amibe a melegitó is be van dugva.
A szűrő... miért ne csőstül jöjjön a baj, a kérdésem kiirása után bedöglött. Vettem egy kicsit gagyibb újat gyorsan. A másikat majd elviszem garanciális cserére.
A növényzet kb. megmaradt. Pár helyen növésnek indult, pár helyen pusztulni kezdett, szóval beindult megint a "libikóka". A viz inkább zavaros, ködös volt a sok felesleges táptól amit párom beszórt.
Külső eltérések a halon egyáltalán nincsenek. Csak ez a nagyon durva passzivitás és étvágytalanság.
Szerinted ha beáll ismét az akváriumában a rend és állandó melegben tartom megmenekül?
még lemaradt:
igen az akvárium fedett de a hőmérő kevesebbet mutatott egy két fokkal az akvárium különböző pontjain. Lehet megfázott tényleg szegénykém.
Most így kapásból nem találtam az algairtó szerre vonatkozó összetételt, de ált rezet tartalmaznak ami ugyan viszi az algákat, viszont ezzel párhuzamosan a baciflórát is tizedeli a szűrőben. De! Az alga sok esetben egy félreismert ellenség (az esztétikum az más kérdés, de soha nem elsődleges), egyszerű felépítésük révén gyorsan szaporodnak és építik be azt az ammóniát, ami (nélkülük) szabadon maradva a halak kopoltyújában köt ki.
Tehát az algák okkal vannak ott, az „anyag nem vész el csak átalakul” elv alapján egy adott felesleget (legyen az ammónia, nitrit, egyéb tápanyagok = bioenergia, fény = kémiai energia) hasznosítanak. Természetes konkurenciát kell biztosítani = fejlettebb növényzet + a fényt és növényzet tápellátását átvizsgálni, de semmiképpen sem közvetlenül szintetikus kemikáliákkal harcolni mert a rendszer ellen teszel.
Egy időkapcsolóval kell a világítást működtetni, a szűrő állandóan üzemben, a fűtő meg üzemkészen bedugva és a probléma megelőzve. A hőmérsékletet hőmérő mutassa, a higanynak higgy ne a fűtőnek.
Mindig előkészített vizet használj, a csapvizet klórral védik a bacik ellen, viszont az akva vizében a hasznos bacik ellen is agresszíven lép fel. Ezt vagy a víz pihentetésével vagy vízelőkészítővel lehet egyszerűen kivédeni. Az régi szűrő szivacsát mosd bele egy elvágott PET palackba/amibe belefér az új szűrőt abban megjáratva szívasd fel a régi szűrő szivacstartalmát. A teljes vízcserét eztán hanyagold. A szűrő ha erősen forgat az üvegre irányítsd, a legjobb egy esőztetős motoros szűrő egy betta-üvegbe, utóbbi kiegészítőt barkácsolni is lehet.
Könnyen lehet megfázás és a nitrifikáció borulásának együttes eredménye a jelenlegi állapot. Kevés minőségi (szárazzal ne) kajával próbálkozz naponta (ha elfogadja) és tartsd a hőfokot 28 celsiuson, pár csepp bacikultúra sem árthat naponta, segít a nitritbontásban.
3 napig volt félretéve több petpalackban a klórmentesitett viz. Barkácsoltam neki még korábban ilyen kis esőztetőt (halfogó hálóba varrtam be egy homorú lyukacsos plexit darabkát). Úgy van elhelyezve, hogy ne sérüljön tőle a hal.
Köszönöm, hogy irtál nekem. Ismét tanultam új dolgokat és nagyon hálás vagyok érte! Nem mindenki vette volna a fáradtságot, hogy ilyen részletes tanácsadással elláson egy nyafogó idegent. Nagyon köszönöm neked!
Halacska megfigyelés alatt tartva, megkinálom a régi kedvenc élő eledeivel.
Legyen szép napod kedves válaszoló és kivánom a legjobbakat Neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!