Garnélás akváriumba milyen víz?
Szeretnék indítani egy 25 l-es garnélás akváriumot. A probléma az hogy ugye a legtöbben csapvizet használnak/javasolnak bele pár nap állás után a klór miatt, de itt a csapvíz nem klóros, hanem konkrétan hypo szagú és ízű. Nem látok és nem érzek benne klórt csak ezt a vegyszer szagot meg ízt, olyan mint a felhígított hypo.
Nem tudom, hogy ennek ellenére ez a víz jó-e bele? Vagy van valamilyen vízkezelő/előkészítő ami jobbá tenné?
Húú köszi nagyon sokat segített, konkrétan SEMMIT!!
Szerintem olvasd el mégegyszer a kérdésem és ha tudsz rá válaszolni akkor írj!
Pár óra alatt kimegy belőle a klór. Ha éppen szereltek valamit a csővezetéken, akkor tényleg telenyomják hypoval, de általában nem kell több idő pár óránál és mehet az akváriumba.
Ha neocaridina-t akarsz tartani, annak jó lesz a csapvíz.
3. Próbáld már értelmezni kérlek!
Itt a csapvíz állandóan hypó szagú és ízű, nem szerelnek semmit! Klórt meg nem is érzek benne csak ezt a hypót... szóval nem a klór a gondom hanem a vegyszer, ami nem megy ki belőle állás után sem.
A dolog onnan indul, hogy megméred (pl neptun teszt) a víz keménység értékeit (kh, GH), illetve bemásolod/linkeled a vízszolgáltatód ivóvíz értékeit (no3, po4, gh, kh, tds). Illetve a tartani kívánt faj(ok) is nevesítendők, innen lehetne megmondani, hogy mi az elérendő cél és milyen alapokkal indulsz.
Ha megszűröd a csapvizet fordított ozmózissal (RO) akkor minden kemikáliát eltüntetsz belőle, ha helyettesíted a csapvizet (esővíz vagy ionvíz) az is egy opció. A víz értékei ahhoz kellenek, hogy tudd milyen megoldást tervezz (annak költségeivel együtt).
Csak red cherry garnélákat szeretnék.
A növények meg mohák, pontosabban jávai vagy szingapúri (még nem tudom melyik) ill. gömb moha.
Sajnos ebből nem sok derül ki, ráadásul piszkosul aktuális is a mérés ;) Egyedül a fajlagos vezetőképesség sugall valamit, mégpedig, hogy magas a víz oldott anyag tartalma, nem kirívóan, de magas. Meg kéne mérni otthon a víz keménység értékeit, vagy – mivel ha jól tudom Pécsett van üzlet ahol be is mérik a vizet – beméretni egy bevitt vízmintából.
A RC-nek nem kell extra lágy víz, elbóklásznak egy vállalhatóan kemény magyar csapvízben is, a moháknál sem kell rágörcsölni a lágyításra. Mérd be a vizet és olyan 15-18 GH-ra lőném be, a kH meg lehetőleg alacsonyabb legyen. Magyarán 25 literben ez kivitelezhető egy kis ionvízzel való bekeveréssel, mind pénz, mind energia befektetést tekintve.
Biztos minden adatot megnéztél?
Meg van adva az összes keménység is meg kb. az összes kémiai anyag amit tartalmaz.
Amúgy vannak 2019-es adatok is csak át kell állítani fennt a mérés helyszínét, de mindegy mert ugyanazok az adatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!