A kis hármas készlettel mértem ma. Összkeménységre 11, karbonátkeménységre 25 jött ki, indikátorcsík 7-es pH-t mutat. Próbálom különböző fórumok, oldalak alapján értelmezni, h ez most jó, nem jó, de már összezavarodtam. Az akváriumban 125 liter víz van kb, bő 1 hete indítottam. Aljzat Aqua basis, rajta Manado, azon kavics. Növények vannak benne (egy Echinodorus, csavart Vallisneria-k, Egeria-k és két picike páfrány, aminek nem tudta megmondani a nevét, akitől kaptam), halak természetesen nem. A már működő kicsi akváriumból tettem át vizet és a szűrőből is mostam az új szűrőbe. Eddig még sosem mértem értékeket, tudom, ciki, most mélyedtem bele jobban, hogy sikerült ilyen nagy akváriumhoz jutnom. Szeretném, ha a növények és a halak is jól éreznék magukat, de most ezek a számok összezavartak. Előre is köszönöm a válaszokat.
Köszönöm a videót, ez nagyon hasznos volt! Arra jutottam, h megpróbálom lágy vízzel kiegyensúlyozni ezt a vacak csapvizet. Körbekérdezek, hogy a környéken van-e valakinek RO víz készítő kütyüje, plusz megnézem, hogy tudnék egy esővíz gyűjtő alkalmatosságot összeállítani. Szerencsére hely van bőven. Addig is vettem lágy vizet, majd kiszámolom, milyen arányban kell kevernem, hogy egy alkalmasabb minőségű vizet hozzak létre. Nem gondoltam, h ennyire rossz a vizünk. Majd azért megnézem a szomszéd városban lakó szüleimnél mi jön a csapból, mert teljesen máshonnan jön a kettő, lehet az nem ilyen gáz, akkor viszont ballonban simán tudok hozni tőlük.
Köszönöm a válaszaitokat, nagyon nagy hasznomra voltak!
2019. dec. 12. 08:50
13/19 anonim válasza:
2-es vagyok. Ha a lágy víz, ami vettél, ioncserével lett előállítva (nem desztillálva) nem okozhat gondot?
Nem kekeckedni akarok, csak én is infókat gyűjtők.
2019. dec. 12. 10:36
14/19 A kérdező kommentje:
Több helyen is szó szerint ajánlották, h vegyen az ember a T-esco-ból lágy vizet az akváriumba, szóval gondolom, hogy nem. Mondjuk nem egy az egyben akarom belelöttyinteni, arra gondoltam, h keverem a meglévő vízzel és úgy adagolom be. Plusz ma bemérem a másik fajta csapvizet, hátha szerencsém lesz. :D
2019. dec. 12. 11:37
15/19 Salx Narval válasza:
Amelyiken megtalálod a hal jelzést a négyzetekben azok alkalmasak. Minden ioncserélt vízen fel van tüntetve a felhasználási javaslat. Amúgy létezik olyan is ami nem alkalmas akvarisztikai célra de a TESCO-s nem tartozik ezek közé. Az esővizet viszont kezelni kell ( nehézfém és klórtalanító vízkezelővel plusz aktív szén szűrés) mielőtt az akváriumba tennéd és nem árt szabad esésből ipartelepektől távol gyűjteni, valamint legalább 5-percet érdemes várni mielőtt begyűjtjük.
2019. dec. 12. 14:53
16/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ismét hasznos tanácsot kaptam tőled! Kisvárosban lakunk, épphogy nem falu, annak is a szélén, pár száz méterre már szántók vannak, ipari létesítmény több 10 kmre van legközelebb. Azért utánaolvasok az esővizezésnek rendesen, mielőtt belevágok, de reménykedem, h sikerül megoldanom enélkül.
2019. dec. 12. 15:03
17/19 A kérdező kommentje:
Úgy tűnik, nagy szerencsém van. A szomszédban 6/8 értékű víz jön. Ennyit jelent, h Szolnokon máshonnan jön az ivóvíz. Elég durva. :D
2019. dec. 12. 17:16
18/19 Skid05 válasza:
Ez a csapvíz már nagyságrendekkel jobban néz ki, de azért itt sem mindegy, hogy a kH:6 GH:8 vagy fordítva. Ha utóbbi akkor némi GH növelő sóval idővel (Mg-szulfát, Ca-klorid) meg kéne küldeni a cserevizet, viszont előbbi esetben sem teszel vele rosszat. Kezdetben a manado úgyis megemeli majd, de azért tartsd kontroll alatt egy-egy méréssel, ha kezd visszaesni a vízcserékkel akkor sóval lehet pótolni.
2019. dec. 12. 18:53
19/19 A kérdező kommentje:
Rendben! Azért ezt könnyebb kordában tartani, mint a saját csapvizemet.:)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!