Altum vitorláshalat tartott már innen valaki? Irna róla hogyan?
Ha idősebb leszek picit és nem csóringer egyetemista nagy álmom vagy diszkoszokat, vagy altum vitorlásokat tartani. Akinek volt már szerencséje ehhez a csodálatos állathoz leírná nekem pontosan hogyan, illetve milyen sikerességgel tartotta őket?
Próbálok minél nagyobb akvarisztikai tudást magamba szívni most, hogy majd később mikorra biztosítva lesznek a szükséges erőforrásaim ne vesszenek kárba hülyeségből elkövetett hibák által.
Köszönöm a válaszaitokat!
(plusz kérdés: sokszor látom azt, hogy egyes képeken teljesen más egyes példányok megjelenése, ez azt jelenti ebből is több "alfaj" vagy "változat" létezik mint pl. a scalare-ból a Rio manacapuru red back?)
Úgy-úgy. Egyetlen egyszer láttam "altum vitorláshal" néven árulni valamit, az is P.scalare volt (valószínűleg a "peruvian altum" néven futó hal). Valószínűleg ezen a néven kapták - ha valaki nem ássa be magát a szakirodalomba nagyon mélyen, nem jön rá az ilyen turpisságokra, pedig van néhány.
Diszkosz: szerintem Salx Narval ezekre gondol: [link] elvileg van magyar beszerzési forrás is. Ha megnézed a képeket, van 3 vadas színváltozat is (én ezekre szoktam csorgatni a nyálamat, amíg rá nem jövök, hogy picur jószágokkal sokkal jobban kijövök).
Altumokra visszatérve, szerintem jobban jársz, ha külföldi fórumokon keresgélsz. Nemcsak 4-5 pH, 0-5nk, hanem 28-32°C (sok trópusi hal ilyen hőfokon már puhára fő) és élő eleség.
Salx Narval említette a kémiai szűrést: ilyen pH és nk mellett alig élnek meg a baktériumok - beleértve a biológiai szűrésért felelős nitrifikáló baktériumokat is. Ez neked a gyakorlatban 2 dolgot jelent:
1. Nem hagyatkozhatsz (kizárólag) biológiai szűrésre
2. Alacsony pH-nál alig van jelen baktérium --> a halaid immunrendszere sincsen felkészülve rájuk. Így az a betegség, amit egy átlag halnál részegen, csukott szemmel kikezelsz, őket pillanatok alatt elviheti.
Ehhez ez lenne a beugró: [link]
Vad "angyalhalas" fórum: [link] de a simply discusok is jártasak a témában: [link]
Annyi szerencséd lehet, hogy a fekete vizes akváriumok külföldön kezdenek elterjedni. Hála az internetnek, meg mondjuk a Tannin Aquaticsnak, akik ráálltak arra, hogy akváriumban használható, patika tisztaságú botanikai izéket (levelek, ágak, kérgek, termések stb.) áruljanak, akár fajra vagy biotópra bontva. Ha ezt EU-n belül is felkapná valaki....
Én is azt tudom javasolni, hogy mielőtt fejest ugrassz egy ilyen nagy és nehéz projektbe, szerezz akvarisztikai tapasztalatot! Nevelj élő eleséget, lágyíts vizet, tanuld meg felismerni a stressz jeleit, a gyakori díszhal betegségeket (nem véletlenül hívják őket gyakorinak) stb.
Köszönöm szépen a válaszaitokat. Hát nekem volt szerencsém F1 és F2 példányokkal találkozni, de sajnos még fiatalok voltak ezért meg sem közelítették a kifejlettek meg a vadak szépségét. Az államokban sokan tenyésztik már azt tudom, se szerintem EU-ban is lesz egy pár megbízható forma mire annyi idős leszek hogy lesz pénzem ilyesmikre.
Igen én is hallottam 8ph-ra akvarizált diszkoszról, elvileg a német tenyésztők érdeme, ez is iszonyatosan jó téma annyi minden érdekes van!
Nem tarthatók együtt agresszív vagy temperamentumos halfajokkal mint pl ngy tarka páncélosharcsa(azaz a torokátum harcsa), plecó, Frenatusok, vagy stendhal-hal nem mehet melléjük.
Zebradánióval, razborákkal. meg ancikkal meg kolibrihallal jól kijönnek, de nem az igazi az se.
legjobb más fajtájú társaság melléjük neonhalak és/vagy feketeneonok Nekem 10 feketeneon és 10 közönséges kékneonhal van melletük, párba vannak, amúgy nekem sem altumjaim vannak, mert szerintem nem szépek a hullámos uszonyukkal, nekem szkaláréim vannak, az is vitorlás, de viselkedésbe és tartásba kb ugyanaz mondható l róluk, mind2fajtemperamentumos hal, pl xifó meg szumi se való melléjük ,mert kifingatnák rövid idő alatt 1mást, A szumiknak, vörös karcsú és más díszmárnafajoknak és egynéhány sügérfélének amúgyis megva az a tulajdonságuk, h szeretnek halfarkakat csipkedni-tépni, és ez komoly bajt okozhat, nemcsak esztétikai problémákat(pl 1-2 ha bele is halhat a csonkításba, ha esetleg a sérülés olyan mértékű).
Sügérfélékközül talán a ramirezi meg a diszkosz jön ki a vitikkel, más nem csak e két faj a sügérekből.
Az altumvitorlás nagyobb testű, magasabb testű mgasága akár 30cmislet, szemben a "kis" szkalárékkal, akinek ehhez képest csak 15-20 cm a magassága, testhosszra meg közel megegyezők, de a hal hossza itt nem olyan nagyon lényeg mert irtómagas a hátuszonyuk, és az egy nekik erősen pi......csányi 50 vagy 100-200 lityós aksiból kb úgy kilógna a hátuszonyuk, mint egy cápáé, kicsi lenne nekik, már egész rövid idő alatt kinőnék a helyüket. Vitiknél inkább kezdjünk 250-es, de legjobb, ha már 300 literes akival, mert gyorsan, pár hónap alatt elérik felnőtt méretüket. És 250-300 liter vízbe már még nagyobb csapat neonhal is bőven elfér mellettük.
Jó vitorlá(so)zást!!!! 23/NŐ (Amúgy 2 évesek a vitijeim meg kb az összes hal, de vettem most két nagyobbacska, nem kicsi, már szinte kifejlett neonkát melléjük, hogy jobban biztonságbaérezzék magukat, ugyanis a neonhal csapathal, nem szeretik, ha túl kevesen vannak, túl sokan meg NEM TUDNAK LENNI, sose lehetnek elegen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!