Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akvaristák! Mi a véleményetek...

Akvaristák! Mi a véleményetek ezekről az aranyhalakról?

Figyelt kérdés

Csak szerintem csúnyák ezek?

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=Da9Arw9P0xs

Most nem azért, de miért jó ilyen deformált testű, nagy szemű, torz fejű, szinte úszni is alig tudó halakat kitenyészteni. Még a normál (közönséges) aranyhal az rendben van, de ezek? Most a kínaiak és/vagy japánok ennyire átestek a ló túloldalára.

Azt sem hiszem el, hogy ezek megélnének egy kerti tóban. Ráadásul ha jól tudom, nem is olcsóak ezek.

2019. okt. 19. 09:48
 1/7 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem nagyon szépek
2019. okt. 19. 11:09
 2/7 anonim ***** válasza:
77%

A japánoknak mindig megvolt, az ilyen enyhén pszichopata, beteges, kaotikus, drasztikusan átformált stílusuk.

Több példa is van erre, gondoljunk csak a bonsai kertészkedésre, ahol icike-picike marad a fa, drótokkal kötözik, szorítják és rögzítik különféle pózokba a növényke ágait.

Vagy az akvakertészetük (igen a Takashi Amano-féle), ahol milliós összegű berendezésekkel, opti-white kis akváriumokban, tápoldatokat orrba-szájba adagolva, brutál CO2-vel, szódavízben tartanak mocsári növényeket, amit vízalatti életre kényszerítenek. Aztán mindenféle, kaotikus, elvont és groteszk módon építgetik a vízalatti sziklakerteket (mert ugye az iwagumi stílus lényegében, sziklakertekre hajaz). Elismerem kell hozzá komoly tudás és kreativitás, de ez már a természet (és az akvarisztika) megerőszakolása, megmutatni, hogy hogyan győzzük le a természetet. Művészet ez, értem én. De itt is átesnek a ló túl oldalára.

Ami az aranyhalakat illeti, ezek a halak afféle különc haltartóknak lettek kitenyésztve. Eleve gyenge az immunrendszerük, és nagyon kényesek. Vannak olyan fajták, amikre direkt tenyésztenek ki jó indulatú daganatokat a fejükre, mert úgy a "szép". Ez már beteges szerintem is. Szerintem egy telet sem bírnának ki egy kerti tóban.

2019. okt. 19. 11:45
 3/7 anonim ***** válasza:
77%
Aki ilyen halakat tesz kertitóba az macskabarát. Sokan írták itt már hogy aranyhalat akváriumban ne, (100% felminősítéssel) én mégis csak akvába merném tenni őket.
2019. okt. 19. 11:45
 4/7 anonim ***** válasza:
77%

Ezek a halak olyanok, mintha a sima aranyhalakat betették volna egy csernobili tóba pár napra, aztán kivették őket onnan. Japánba az ilyen aranyhalakból, még "szépségversenyt" is rendeznek, és a győztes példány annyiba kerül, hogy abból a pénzből összeraksz majdnem egy álomakváriumot.

Ezek az elkorcsosult, túltenyésztett halak eleve betegek. Még optimális körülmények között tartva is, is hajlamosak a betegségekre. Jó magam nem vagyok akvarista úgy igazából, viszont a családban faternak, nagyfaternak és a nagybátyámnak is van kerti tava, aranyhalakkal (és koikkal). Van azért rálátásom, ha másra nem is, de az aranyhalas ágazatra igen.

Gondosan kiépített, (téli időben) fűtött kerti tavakban, vagy megfelelően hűtött rohadt nagy akváriumokban lehet ilyeneket tartani. Ezeknek az aranyhalaknak nem jó a túl meleg víz, de a nagyon hideg sem. Nem tudnak ezek áttelelni úgy, hogy nincsen fűtve a tó. Irtó erős szűrés is kell nekik, és rendszeres vízcsere.

Nagyfaternak anno volt, ranchu és oranda aranyhala. Hiába volt tóban tartva jó körülmények között, annyi halgyógyszert kellett vásárolni, hogy annyi lóvéból több évig etethetni lehetett volna a maradék 20 normál aranyhalat.

Aranyhalból a közönséges, az osztott farkú és a fátyolfarkú az ami még úgymond természetes küllemű és strapabíró. A többi mutáns torzszülöttet (hólyagszemű, égrenéző, buborékfejű, oroszlánfejű, teleszkópszemű...stb.) pedig tartsa olyan, aki nagyon fanatikus és vastag a pénztárcája. Egy akváriumi klíma egy nagyobb (400-600 literes) akváriumhoz belekerülhet fél millióba is. Fél millából már egy nagyon jó afrikai sügérest, egy 200-250 literes tengerit, vagy egy nagyobb diszkoszhalas akvárium is majdnem készen van belőle. És ez CSAK a klíma ára!

https://www.youtube.com/watch?v=XERcpEZ39OI

https://www.youtube.com/watch?v=8ksR1JX3ozg&t=67s

Ez pazarlás, ekkora akváriumba gondolkodva. Ekkora akváriumokból, mi mindenféle másabb dolgot lehetne csinálni. (Persze még mindig jobb, mint ha két aranyhalat tartanánk 20 literes gömbakváriumba.)

2019. okt. 19. 12:38
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

...az aranyhal meg egyébként tóba való, csak nem ezek a nyomorékká tenyésztett változatok, hanem az eredeti.

Ezek leginkább se tóba, se akváriumba nem valót, mert tisztességtelen, és etikátlan olyan állatokat megvenni, fenntartva ezzel a szaporításukat, amiknek szenvedés az élete, az aberrált emberi tevékenység miatt!

2019. okt. 19. 14:33
 6/7 A kérdező kommentje:

Gusztustalan ez a japcsiktól, hogy nyereségvágyból, hiúságból, divatból kitenyésztenek aberrált módon olyan halakat, amik a halak egészségének a rovására mennek. Ennyire előnytelenül eldeformálni az amúgy normális és szép küllemű aranyhal morfológiáját.

Az égrenéző aranyhalat például azért így tenyésztették ki, mert amikor te lenézel a tó felszínére, akkor az aranyhal az erre specifikusan kitenyésztett felfelé néző szemeivel visszanéz te rád. Ugyanis a japánok úgy gondolják, hogy mi európaiak a zárt téglalap alakú akváriumokban az úszó halaknak a testét mindig oldalnézetből látjuk. Ami amúgy többnyire igaz, hiszen ha az akvidban elúszik előtted a halad, akkor azt oldalról látod lényegében. Viszont a japánok szerint - még megmagyarázzák, hogy mi európaiak vagyunk hülyék - a halat nem oldalról kell nézni, mert az úgy nem közvetlen. Az égrenéző aranyhal viszont felnéz, az ő rá lenéző gazdijára. (Atyaég, még itt is ez a felsőbbség érzet kimutatása). Ők úgy gondolják, ez így személyesebb kapcsolat az ember és hal között.

De a legszörnyűbb az, hogy az efféle aranyhal tartás még népszerű is.

2019. okt. 19. 16:37
 7/7 Salx Narval ***** válasza:
0%
Minden olyan tenyészváltozatot ami az állatok testi és szervi deformációjával jár és a hal egészségét veszélyezteti v életét lerövidíti az emberiség szégyenének tartam, ide értve a génmanipulált és a mesterségesen festett, ill tetovált állatokat is. Ez minden csak nem akvarisztika. A természetes úton kitenyésztett szín és úszóváltozatok egy mesterséges környezetben elfogadható törekvés, de a tenyészváltozatok némelyike már-már beteges emberi elmére és torzult lelkületre utal.
2019. okt. 20. 02:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!