Miért halnak meg a kolibri halak?
A kolibri halak rosszul lesznek, elkezdenek süllyedni amikor nem úsznak, és aztán másnap halva találom őket, ez már az ötödik lesz. Mi lehet a baj? Két héten belüli. Egy hónapja indítottam az akváriumot, két részletbe vettem a halakat. És a második körben lévő kolibriket sajnos már betegen hoztam el, és szerintem ez egy betegség ami átterjedt a többire, vagy esetleg az akváriummal lenne baj? Nem hiszem. Mit tegyek a vizükbe hogy ez megsz'nköm. Szép tiszta a vizük, vannak benne növények.
Lehetséges az, oxigénhiány? Vagy inkább valami vírus? A többi fajtára is átterjedhet?
Előre is köszönöm
A víz sárgás, de nagyon szép tésztának tűnik való igaz, hogy fehér hátterem keresztül sárga.
Már írtam, hogy heti egyszer takarítom, kimosom a szűrőt az akvárium vízében és 30%-os vízterét csinálok. Minden egyes héten ugyanakkor.
Mindig talajporszívóval, tehát az is meg
van.
Ja és egy fél napot hagyom állni a vizet, mielőtt belerakom az akváriumba. Úgyhogy tényleg mindent próbálok jól csinálni.
Írtad a barátnőd régóta tart halakat: ez alapján adódik a kérdés, hogy szóba került-e az akvárium bejáratása köztetek, esetleg adott-e élő vizet, érett szűrő anyagot számodra az indításkor. Mert ha mindegyikre nem a válasz, akkor azt mondom ez egy sanszos ammónia/nitrit mérgezés (lényegében a kettő közül mindegy, pusztán vízkémia függő).
Az új halakat („2.Alkalom”) sokként érte a magasabb méreg érték (itt ne gondolj nagy számra tömegarányosan százmilliomod részről beszélünk, alattomos gyilkos), ez friss betelepítésnél rögtön látható jeleket produkál. Amíg a szűrő biológiai kapacitása és a halak száma nem kerül egy törékeny egyensúlyba elhullásra lehet számítani. Valójában ez a halmennyiség egy stabil biológiával bíró 54est is leterhelne, de itt friss indításról van szó, a standard karbantartási protokoll ide nem volt elég prevenció. Ha UV lámpás szűrőd van akkor pláne szélmalomharcot vívtál. Utóbbi így néz ki:
A halak számát optimalizálni kéne, 54l-ben két fajnál nem mennék tovább: egy guppi-páncélos vagy platti-páncélos vagy kolibri-páncélos kombó működhet. Még menjen bele növényzet, például h polysperma, l sessiliflora, c thalictroides, n guadalupensis, v spiralis, l laevigatum. Ezeknek egy 15-18 watt T8as fényerő már belefér, mindegyik intenzív fejlődésű méregtelenítő. PlantNet appal be tudod azonosítani. A szűrőt ne mosogasd hetente, csak ha láthatóan kínlódik a vízforgatással. Egy extra vízcserét iktass be, kerüld a túletetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!