Akvárium takarítása és halak etetése?
Segítsetek! Van jelenleg egy 30 literes akváriumom, amit nem tudom milyen időközönként takarítsam mert a boltban ahonnan vettem a halakat azt javasolta hogy 3 hetente teljes takarítás és én ezt furcsáltam.Most úgy csinálom hogy 1-2hetente víz 1harmadát cserélem és 2 havonta van teljes takarítás. Ha a hal fajtára szükség lenne a válaszhoz:
6db Neonhal
4db Foltos Páncélosharcsa
4db Szumátrai díszmárna (szumi)
1db gourami (gurámi)
Meg még azt sem tudom hogy napi hányszor adjak ezeknek a halaknak enni mert a tasakra amibe a lemezes táp van az van írva hogy napi többször keveset. De ezt is furcsállom.
Válaszaitokat előrre is köszönöm!
Díszállat kereskedésben dolgozok 10 éve.
A boltban kifogtál egy dilettáns eladót!
Teljes akvárium takarítás TILOS, kivéve szélsőséges esetekben (nem megfelelően gondozott akvárium, túletetett halak) és ha költözteted az akváriumot.
Olvass utána szaklapokon a neten, mindenütt pár hetente javasolják a részleges, (1/3) vízcserét. Ezt lehet kombinálni aljazat tisztítással is megfelelő eszközzel.
A válaszhoz nincs szükség a halak típusára. :)
Szumit én nem tettem volna bele, de ha szigorúan vesszük ekkora akváriumba ezek közül esetleg a harcsák mehetnének.
A bevett szokás a szakkönyvek szerint napi 1 etetés, mégpedig annyit, amennyit 1 percen belül maradéktalanul megesznek. A szűrőt kapcsold ki az etetéskor, hogy ne szívja be a halkaját. Egyébként ha a természet példáját vesszük alapul, akkor lehet akár 3-4 szer is etetni őket egy nap, de akkor még óvatosabban szabad.
Sok sikert!
30 liter az épp az a határ ahol már törvényesen tarthatsz halat de nem ezeket. Az eladók 99%-a nem ért a halazáshoz, sima eladói végzetségük van (bár a vásárló dolga érteni hozza de ebbe most ne menjünk bele).
Ezek még jól jöhetnek: [link] ; [link] ; [link] ; [link]
Itt utána tudsz nézni a halaid valós igényeinek, az Akvagurun levő kezdőknek szóló cikkeket pedig erősen ajánlom.
A halak érkezése előtt 3-4 hétig kellett volna járatni az akváriumot ,hogy kialakúljanak a nitrifikáló baktériumok. Ezért a szűrőt nem szabad csap alatt kimosni. Csakis leengedett akvárium vízben szabad kinyomkodni a szivacsot. Röviden: a halak ammóniát termelnek, a baktériumok lebontják azt nitritre majd nitrátra aminek egy részét felveszi az élő növényzet másik részét részleges vízcserékkel tudod eltávolítani (heti 20-30% vizet ~1 napig állott csapvízzel (azért kell álljon ,hogy kiszálljon a klór), de a te esetedben jobb lenne heti 2x 15-20%) talajporszívózással egybekötve.
Etetni elég egy nap egyszer (legfeljebb kétszer) annyit amennyit a halak megesznek. Bár neked elég lesz napi egyszer is amígy nem ér be a szűrő.
Továbbá érdekelne ,hogy milyen a szűrésed, növényzet, világítás, dekoráció (akár képet is rakhatsz fel) stb.
ja és bocsánat félreirtam :
6db Neonhal
4db Foltos páncélosponty
4db Ötsávos díszmárna
1db Gourami (Gurámi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!