Szikes csapvizet ha desztillált vízzel lágyítanék vissza mennyire kedvezne a növényeknek?
Azt gyanítom szikes a csapvizem, igaz csak gyors teszttel mértem, de nagyobb KH-t mutat mint GH-t.
Na most ha ezt a vizet elkezdenem lágyítani desztillált vízzel (egy kb 70 litres akvárol van szó), vízcsereknél 1/3 d.viz csapvíz arányban az jobb körülményeket biztosítana? Mármint ha jól értem, ettől a szikes jellege megmaradna csak mindkét érték alacsonyabb lenne. Van ennek értelme? Ilyen vissza sózásba nem mennek bele.
Mondjuk az fura, hogy eddig mar volt olyan hogy rengeteg növény volt es élt jól ebben a vízben...
1. meg kell mérni cseppteszttel addig nem agyalnék ezen túl sokat
2. nem mindegy mennyire szikes a szikes, avagy mennyivel több a kH, másrészt
3. nem mindegy milyen vegyületektől szikes (nátrium-karbonát vagy bikarbonát)
4. a desztvíz drága, akkor már inkább ion, de hogy megéri-e kérdőjeles, lásd 2-3-as pont
Van, hogy nem annyi a nátrium, hogy a kalciumra, magnéziumra túlzott negatív hatással legyen, ilyenkor elketyeghet az akva külön vízkémia-piszkálás nélkül. Persze a csapvíz nátrium tartalma időnként meg is változhat, akár negatív irányba is, ilyenkor meg beüt a krach.
Ott csak annyit ír hogy, keménység 18nk, szóval ebből elég nehezen jövök rá, hogy a KH mennyi :D
Az akvárium mar megvan, es elég régóta üzemel is, csak így mostanában kezdtem jobban a vízminőségről olvasgatni.
De fogok venni akkor vízteszteket lássuk azok mit mondanak. Azt tudtam, hogy kemény a vizünk eddig is.
Igazából a kérdésem az lett volna, hogy pl a desztillált vízzel lágyított szikes viz ugyan olyan rossz a növényeknek mint a lágyítatlan, mert ugye a jellege megmarad csak nem olyan kemény. Nem feltétlenül akarom ezt csinálni, csak kíváncsiság.
Igen a gyorstesztek létjogosultsága nagy kérdőjel.
Újabb példa: ha kh 20 GH 19 a vized és ezt elharmadolod nullás (deszt/ion/RO/eső) vízzel akkor esélyesen beljebb leszel, nem egy klasszikusan jó lágy víz lesz, de ezzel megéri tenni egy próbát.
Viszont…ha kH 20 GH 15 akkor hiába negyedeled el a nátrium káros léptékű marad a Ca ill. Mg arányában, itt a lágyítással már nem vacakolnék, a nullás víz visszasózása jön szóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!