Sziámi harcoshalaimnak (1 fiú és 1 lány) milyen nevet adjak? Amúgy a fiú piros, a lány kék. Vagy szoktak egyáltalán a halaknak nevet adni? Én szeretnék. (Gondoltam ilyenre, hogy: Frédi és Vilma). Amúgy mit kell tudni erről a halfajtáról?
Szerintem jó a Frédi és Vilma is,vagy Cipi és Ripi,Cuki és Muki.
Nekem van 3,de nins nevük...
Sziámi harcoshal (Betta splendens):
A fiú: max. 10 cm; lány max. 6 cm.
A középkemény kemény vízben érzik jól magukat, sok növény között. Semleges (7 pH) közti érték. Vizüket ne sózd. Nagyon melegigényesek, 26 fok feletti hőmérsékleten érzik jól magukat. A fiúk verekedős természetűek, ezért 1 akváriumban lehetőleg csak egyet tarts. Lány lehet bármennyi, de megfelelően tágas, lehetőleg dús növénnyel beültetett akváriumban (ahol el tud bújni).
Labirinthalak családjába tartozik (Anabantidae), kis mértékben képes felhasználni a légköri levegőt is. Melegigényessége miatt fontos letakarni az akváriumot - hogy meg ne fázzon.
Élő eleség közül a tubifexet és a szúnyoglárvát szeretik, a vizibolhát nem kimondottan. Szívesen esznek száraz eleséget is.
Lehetőleg ne tartsd élénk és csipkelődős halak (pl. Szumátrai díszmárna (Barbus tetrazona) társaságában).
Az utolsó hozzászólásához: Butaaság habbal, hogy a fiú-betta megeszi az egyedül lévő lány-bettát. Abszolút valótlanság. Csupán arról van szó, hogy a kifejlett hím Betta "hajtja" a lányt. Namármost ha nincs elegendő búvóhely az akváriumban (itt elsősorban a sok növényre gondolok), akkor megeshet, hogy a fiú agyonhajszolja a lányt, az úszóit megtépázza.
De ilyen ritkán fordul elő. Más halfaj(ok), vagy sok növény esetén a lánynak van lehetősége elbújni.
A 2.kérdésedre válazsolva:
Igen. Pontosan erről írtam Neked az előbb: a Betta-fiú az ikrázásra nem képes lányt súlyosan bántalmazhatja, főleg, ha a lány nem tud elmenekülni előle (akkor ha nincs elegendő búvóhely, vagy ha csak kevés hal van az akváriiumban; még jobban bánthatja ha csak maguk vannak)! Ebben az esetben, ha nem lépsz közbe, a fiú meg is ölheti a lányt!
Nekem is van egy betta-párom és nálam is a hím pirosos, a nőstény kék.Én el is neveztem őket: Edward és Winry!
Igaz, nekem alapból mindegyik halamnak van egy neve :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!