Te hol húznád meg a határt a tenyésztő és a szaporító között, ha eltekintünk a papír részétől meg egyesületi tagságtól? Mitől tenyésztő egy tenyésztő és mitől szaporító egy szaporító?
Kutyás példát tudok mondani, mert volt mostanában törzskönyves alom a környezetemben, kettő is.
Szvsz a tenyésztő és a szaporító között pontosan a papír a különbség. A papír annyit igazol, hogy azt kapod, amit veszel és a legnyilvánvalóbb ÉS szűrhető betegségektől mentes lesz. Ennyi.
Hogy honnan vennék kölyköt? Szerintem nálam iszonyatosan magasan van a léc.
- A származási lap a beugró.
- Kiállítási és versenyeredmények magasról nem érdekelnek
- Az viszont igen, hogy milyen anyakutya és a gazdi kapcsolata
- Hogy hogyan és milyen környezetben nevelkednek a kölykök:
- megfelelő étrend
- orvosi ellátás
- családi környezet
- szobatisztaságra nevelés (kintre, nem pelusra)
- kézbevétel, hátra fordítás pár napos korban
- mindenféle anyag, textúra, zaj megismertetése velük amint elkezdenek menni
- mindenféle emberekkel való találkozás (szigorú fertőtlenítési protokoll mellett)
- külön odafigyelés a gátolt harapás kialakulására (ez inkább 12. hétre van meg stabilan)
- "zsákmány" visszahozása, odaadása az embernek
- nem kívánatos viselkedések korrigálása, megfelelő viselkedés megerősítése
- temperamentum, kompatibilitás alapján gazdiválasztás (gazdijelölt elküldése a francba, ha hülye)
- tenyésztő részéről kapcsolattartás, tanácsadás, védőháló
Na már most, egy "Fifike kisbabákat szeretne" típusú jóindulatú laikus ebből max. a jéghegy csúcsát látja, nagyon-nagyon hiányos a szaktudása, így amellett, hogy a kölykök egészségével játszik (lásd még törzskönyv, kötelező szűrővizsgálatok, tenyészszemle), azt a "gyerekszobát", kezdeti szocializációt sem tudja a kicsiknek megadni, ami mind az ő életüket, mind a leendő gazdiét jelentősen megkönnyítené.
Nem hiszem, hogy minden tenyésztő ennyi időt, energiát, szaktudást ölne egy alomba, de mint a mellékelt ábra is mutatja, meg lehet találni azokat, akik igen.
Két megjegyzés még:
1. Pedig a legutolsó, utcavégi, több generációs keverék is ugyanezt érdemelné.
2. Ezer éves, gyepiről utolsó percben kihalászott mentett kutyám van.
"Szvsz a tenyésztő és a szaporító között pontosan a papír a különbség. A papír annyit igazol, hogy azt kapod, amit veszel és a legnyilvánvalóbb ÉS szűrhető betegségektől mentes lesz"
ELMÉLETILEG, csak hallottam már mást is, és nekem is volt más tapasztalatom. Szándékosan jeleztem a kérdésben, hogy tekintsünk el a papírtól, mert akinek van pénze, az megszerzi, de egyáltalán nem biztos, hogy a papír tükrözi azt, ami a tenyésztőt valóban tenyésztővé teszi.
Tizenegyessel értek egyet.
Ti. Nem mind arany, ami fénylik.
Nekem pl lobogtathat ilyen-olyan cìmeket egy tenyésztő, ha a kutyài nincsenek emberhez szokva, nincsenek jòl szocializàlva. Szàmazàsi lapot, lehet adni olyan kutyàhoz is, aki pl. csak nőtt, mint a dudva. Nekem az is szaporìtò, aki ugyan gyűjti a cìmeket, az eü szűrések ugyan megvannak, de nem foglalkozik kellően a kutyàival, netàn tùlvàllalja magàt, nem foglalkozik kellően a kölykökkel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!