Te hol húznád meg a határt a tenyésztő és a szaporító között, ha eltekintünk a papír részétől meg egyesületi tagságtól? Mitől tenyésztő egy tenyésztő és mitől szaporító egy szaporító?
Madár témában tudok ìrni, arról van tapasztalatom. Hullámos papagájt és zebrapintyet tenyésztettem főleg, nem egyesületi szinten. Nekem a standard madarak nem tetszenek egyik fajból sem, és általában a szaporìtós francia bulldog szintjén vannak vitalitásban. A hullámosokat 8 köbméteres volierben tartottam, 3 párat egyben, két fészekaljat neveltek egymás után, aztán pihi, jött a másik 3 pár. Mindig saját tojókat hagytam, akik együtt nőttek fel, hìmeket sosem hagytam, mindig vettem vagy cseréltem, egy helyről egyet. Jelölőgyűrűket használtam, testvér madarakat csak akkor adtam együtt, ha nem akartak szaporìtani. Sok kézhez szoktatott fiókám is volt.
Nekem ami mérvadó, az a tisztaság, a jó kondiban lévő madarak és a "nyugdìjas volier" a tenyésztésből kivont egyedeknek.
Mondjuk nem is kerestem magam gennyesre vele, de a hobbim kitermelte a saját költségét.
Szaporító: Az anyagi haszon a célja. Bár általában nem ez a helyzet, de attól még figyelembe veheti a szülőpár és a kölykök egészségét, boldogságát. Ugyanakkor fontos a gyakori "hozam", a tenyészpárt pedig nem választja meg túl körültekintően. (max. kiválasztja a két legszebbet, de a genetikai hátterét annyira nem vizsgálja)
Tenyésztő: Az adott fajta nemesítése a célja, amibe rengeteg pénzt öl, így tényleg szeretetből és nem haszonból csinálja. A párokat mind orvosi vizsgálatokra, szűrésekre, tenyészszemlékre, kiállításokra viszi. A nála született kicsiknek még az ükapjáról is részletes információt tud mondani, mert mindenről van feljegyzése - így a genetikai betegségek is ki vannak zárva. Az állatok jól vannak tartva, minőségi ételt esznek és rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre.
A tenyésztő a fajta nemesíéséért dolgozik, ami szerintem leginkább abban látszik meg, hogy ha az egyik kutyája/állata mégsem lesz olyan, amilyennek eltervezte, azt kivonja a tenyésztésből-nem hoz le tőle almot-, hiába ő a legtündibündibb, leglököttebb bohóc a bandájában.
Személy szerint én nem tartom problémának, ha ismerősöknek odaajándékozza ezeket az egyedeket vagy a kiöregedetteket. Sokkal jobb dolga lesz ott a kutyának, ahol max csak a harmadik és nem a tizenharmadik kutya.
A kutya/macska/ló teljesen más mint a többi háziállat, mivel meg kell a tenyésztőknek óvni a természetellenesen létrehozott fajtákat, amik ugye fogékonyak egyes elváltozásokra vagy betegségekre.
A többi állatnál annyi, hogy szép, egészséges egyedeket kell pároztatni
Bárki hívhatja magát tenyésztőnek, akinél születik egy alom(/fészekalj/rajnyi kishal/satöbbi) attól még nem lesz az.
A nimfa elég egyszerűen szaporodik még a töbnyire kezdők kedvenceként is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!