Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Kerti medencékben furcsa kis...

Kerti medencékben furcsa kis állatok tanyáznak. Mik lehetnek?

Figyelt kérdés

A nagy esőzéseknek köszönhetően kb. félig megtelt a medencénk. A szél telehordta levelekkel, mostanra egész kis ökoszisztéma alakult ki benne. Minden évben így van, még békáink is vannak átmenetileg, amíg nem jön a strandidő. Akkor kiköltöztetjük őket, ha van még ebihal, azokat is áttesszük egy nagyobb (kb.40 literes, már évek óta békaovinak használjuk) virágtartóba és ott növekednek tovább, a medencét pedig leengedjük, fertőtlenítjük és feltöltjük magunknak tiszta vízzel.

Idén viszont nincs békánk, "helyette" valami rusnya, rákszerű, de mégis puha testű állat telepedett be a vízbe. Kb.4-5 cm hosszúak, föld színűek (barnás-szürkés), elnyújtott csepp formájú, látszólag tagolatlan testük első felén ha jól láttam 3 pár lábuk van. A víz alatt úszkálnak és időnként feljönnek a felszínre (levegőért?). Néhányat kihalásztam és kiraktam a kőre, de ahelyett, hogy elpuszult volna, meglepő ügyességgel mászott.

Mi a fene lehet ez? Bánt? Hogyan lehetne eltüntetni a medencéből? Lehet, hogy miattuk nem jöttek idén a brekuszok?

2010. jún. 6. 10:58
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Lehet:

1.) [link] (ez szitakötő lárva)

2.) [link] (nyári pajzsosrák)

3.) [link] (háton úszó poloska)

4.) [link] (víziskorpió)

2010. jún. 6. 11:34
 12/18 A kérdező kommentje:

OK, lefényképeznem nem sikerült őket (először nem volt elég erős az elem, folyton kikapcsolt a gép, aztán feltöltöttem, de akkor a kis gonoszak voltak túl gyorsak és egy képem sem volt használható, aztán pár perc múlva elpusztultak a szárazon), de megint megnéztem őket és leginkább a linkelt szitakötőre hasonlítanak. Egy ismerős szerint is azok, csak még nagyon zsengék és azért nem anyira tagolt a testük, mint a linkelt képeken. Nagyon köszönöm nektek!

Már csak az a kérdés, hogy mit csináljuk a szitakötőkkel? Ki akarom tisztítani a medencét, de ilyen "vadállatokkal" még nem volt dolgom. Csípnek? Hová tegyem, hogy ne pusztuljanak el? Vagy károsak és öljem meg őket?

Előre is köszi a válaszokat!

2010. jún. 8. 06:37
 13/18 anonim ***** válasza:
nagyon hasznosak, üres vizes lavórban nem élnek meg mert ragadozók, szval ökoszisztémával rendelkező vízet kéne keresni nekik és befőttes üvegben elvinni oda. ha látod h jár oda szitakötő akkor biztos megélnek majd benne ők is amíg kifejlődnek.
2010. jún. 8. 10:26
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, akkor lesz egy kirándulásunk két-három befőttesüvegnyi (rengetegen vannak) ragadozóval :=)
2010. jún. 8. 12:26
 15/18 anonim ***** válasza:

természetesen NE pusztítsd el őket. Csak Költöztesd el valahova. De már mindent leírtak.

Nagyon izgalmas :-)

2010. jún. 8. 12:59
 16/18 anonim ***** válasza:
csak azt nem értem, hogy mért zavar, hogy nincsenek békák. azok ugyanolyan undorítóak, kiráz tőlük a hideg. szóval hozzátok nem megyek medencés partyra :D
2010. jún. 9. 02:11
 17/18 A kérdező kommentje:
Kedves Utolsó! Természetesen a békák és semmilyen állat sem maradhat soha a medencénkben! Mint már írtam, a jó idő beköszöntével mindig kitisztítjuk (leengedem, fertőtlenítem és tiszta vízzel feltöltöm) a medencét. Gondolhatod, hogy nem mi telepítjük ide a brekuszokat, de ha már ide jönnek néhány hétre vendégségbe, mi pedig olyankor még úgysem használnánk a medencét, miért ne maradhatnának? Olyan kellemes esténként hallgatni a kuruttyolásukat és nem is bántanak. Aztán amikor a tiszta vízbe bekerülnek a vegyszerek, már ők sem merészkednek vissza. Szóval nyugodtan jöhetnél hozzánk medencés buliba - ha meghívnálak :=)
2010. jún. 9. 06:35
 18/18 anonim ***** válasza:

nekem kifejezetten tetszik, hogy így gondolkodsz.

Talán kellene egy kis kerti tó :-)) Hátha vissza költöznek a békák. Kifejezetten hasznosak :-))

2010. jún. 9. 07:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!