Melyikbe foghatnánk bele a nyúl tenyísztésre vagy csirkenevelésbe? (melyiket érné meg jobban? )
Nyuszika !
DE leszögezem előre hogy ÉN egyiket sem csinálnám !
Mert ha felnevelem őlet, soha nem lenne szivem odaadni valakinek hogy megegye :S pffúújj !
Melyiket tudod eladni? Melyikhez jobbak a feltételeid?
Amúgy a nyúl egyszerűbbnek tűnhet, végeredményben mégsem biztos, hogy jobban jársz vele. Egyrészt nincs neki piaca. Kb 1500 Ft-ot kérhetnél el egy kb 2kg nyuszkáért levágva, megnyúzva. Ha mondjuk 500 Ft az önköltséged, mire felneveled, akkor is el kell adnod egy évben 1500 db-ot, hogy megérje vele foglalkozni. Ez hetente kb 29 nyuszka. Egy anyától kb 25-30 db nyúlat várhatsz el egy évben (6-8 fióka ellésenként, és kb 5-ször ellethetsz, de inkább csak 4-szer kellene). Ez azt jelenti, hogy több, mint 50 anyát kellene tartanod, plusz a bakok, illetve a südőknek is sok hely kell, ehhez kellene egy minimum 150 négyzetméteres jól szellőztethető, ugyanakkor szigetelt, felszerelt stb istálló. Másrészről egy ekkora tenyészetben hamar jönnek a gondok is. Betegségek, stb... Szóval csak akkor állj neki a nyulazásnak, ha a technikai feltételeid adottak, és el is tudod adni. Ha leadásra akarsz termelni, akkor most felejtsd is el szépen. :) Ajánlom hogy szerezz be szakirodalmat: Sinkovics György - A házinyúl tartása és betegségei (Gazdakönyvtár). Ha minden igaz ezt vagy neten, vagy egy alexandra könyvesboltban is be tudod szerezni.
A csirke tartás viszont egészen más. Egyrészt hatalmas piaca van, másrészt sokkal kisebb befektetést igényel. Most ezt nem fejtem ki bővebben, mert Én inkább a nyúlról akartalak lebeszélni. :) De mindkét témában találsz szakirodalmat a Mezőgazda kiadó, vagy a gazdakönyvtár kiadóktól. A Google a barátod. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!