Iszonyat nehéz döntés előtt állok, szerintetek megéri?
Apámnak ajánlották a lovaim vérvonalának továbbvételét. Aztmondta, elgondolkozik rajta (ez nála 89,5%igent jelent). Csakhogy,itt az irtó nagy baj,amitől félek,amit nemakarok. tudom,hogy számít a véleményem,de rámerőltethetik. A gondok a következők:
1.Hédi:
21 éves, jó állapotban van. 14 éve született egyetlen egy csikója, az is meghalt. Most pedig, 14 év kihagyás után, fedeztetni akarják. Nem teszem kockára az életét. És ha nem éli túl? Ő a mindenem, ő jelenti nekem az életet. Ha meghal én biztos nem élem túl. Meghal vele egy részem is. Most az állatorvosra várunk, hogy elmondja, hogy lehet-e még fedeztetni. Istenem, szeretnék egy csikót mindkét lótól. De.. Ők a mindenem, túlságosan kötődöm hozzájuk. Nem halhatnak meg!
2. Sólyom:
18 éves, a Solymász ág (kisbéri, és a legnemesebb ág, ami létezik a kisbériben) utolsó leszármazottja. Nincs jó állapotban, alig tartják meg a lábai, sovány, maximális mértékben tüdőbajos (kehes.). Viszont tényleg a legnemesebb. Iszonyat jó kanca volt fiatalon. És hogy tudna kihordani egy csikót, egy hatalmas csikót, amikor magátalig tartja meg?
Nem, nem. Nagyon félek, iszonyatosan. Ha nem élik túl.. Ha nem.. Apám aztmondta hogy kapok nemsokára egy 3-4 éves kancát.. Esküszöm tényleg szeretnék, tényleg jobban örülnék ha a Héditől vagy Sólyomtól vagy mindkettőtöl lenne egy-egy egészséges csikó. De megéri kockáztatni? Ha az orvos 99,5 %-ot mond, én akkor is remegve, szorongva élném meg azt a kb. egy évet, amíg eldől minden. Ha 202%ot mond, akkor is félek. Rettegek. Nem fog menni. Nincsenek beedzve, mertha lenne több csikójuk aztmondanám hogy.. De ez olyan, hogy a 20 éves nő szül egy gyereket, felneveli, majd 59 éves korában szül mégegyet. Nincs beedzve rá, iszonyat nehéz kihordania a gyereket, és ha mindketten túlélik, az csoda. De még mekkora csoda. Nem akarok a lovaim életével játszani. Ők a mindenem, az életem.
Nem megy. Kérlek segítsetek, megéri? Tényleg ők a mindenem.. Segítsetek, kérlek titeket!!
Most lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek (ha igen, akkor ezer bocs!), de a lovaknál nincs olyan, hogy mesterséges megtermékenyítés? Mert akkor egy fiatalabb kanca kihordhatná a kiscsikót, így megmaradna a vérvonal is, és a lovak élete sem lenne veszélyben.
Csak azért jutott eszembe, mert embereknél ez működik (pl. béranyaság). A lovakhoz sajnos nem értek. De ha ez nem kivitelezhető valahogy, akkor nem kockáztatnék semmiképpen.
Az orvos sem tévedhetetlen,bármi közbejöhet még fiatal,egészséges kancánál is.
Egyébként tényleg jobban megérné venni egy jó lovat,mint tenyészteni.Abból a pénzből,amibe a csikó felnevelése kerül addig,míg használni lehet,bőven lehet jó lovat venni.
Néhányan itt akkora parasztok vagytok , hogy fut utánnatok a krumpliföld !!!
Ne kockáztasd a kancák életét , bár nekem egy jól megtermett fiatal (6 éves) Ménem van , de soha nem kockáztatnám az életét ..... ! Imádom őt , életem második lova , majd 10 évet vártam rá "majd ha saját házad lesz akkor vehetsz magadnak alapon" .
Tudom viszont milyen a Csikó születése(gyönyörű dolog), de sajnos azt is megtanultam milyen egy számodra fontos lovat elveszíteni!
A Kancám 12 éves volt , amikor vemhesen megvettem (Tincsóm anyja Linda ) Vemhesség alatt 4x kolikázott be , alig állt a lábán .... stb.... !
Lindusom aki ellés után rögtön meghalt.., hiába az orvos , hiába minden elment és többé nem jön vissza :(
Nem tudott az orvos segíeni rajta , a csikót viszont felneveltem , a 2 kezemmel , minden percemet vele töltöttem , vele aludtam ..... ! (Élmény volt)
Felneveltem!!: Lindusért, a Csikóért, és Magamért tettem , Lindust láttam benne , és ennek a Csikónak élnie kellett !!
Immár 6 éves gyönyörű ló , de sosem felejtem el Lindust , aki ha nem Vemhesen kerül hozzám , talán még most is él :(
Tudod mikor megvettem , volt rá egy másik vevő is , felült rá és azonnal le is dobta őt.... de ő csak a benne lévő csikót nézte , a nőnek csak az kellett !
Felültem rá , mentem vele kicsit , azonnal megszerettem :) Onnantól kezdve ő volt a minden :) (Soha nem rúgott meg, harapott belém , volt hogy a hátán aludtam , míg ő legelt :) )
Boldog voltam vele 1 évig , de sajnos ő elment , de ittmaradt nekem az én Tincsóm :)
Nem akartam hosszúra, és Boccs hogy ezzel untattalak , de azért írtam le neked , hogy tudd hiába az Orvos 300% a ha komplikáció lép fel , és nem tud segíteni akkor vége!
Ne kockáztassad meg. Hidd el nem éri meg , főleg ha a Csikó sem élné túl .
Azt mondom a Idősebb kanca !!esetleg!! ellhet Csikót, de a másikat semmi képpen ne engedd fedeztetni !
Üdv egy lovas :)
Bár én nem a lovakhoz értek legjobban leírom a véleményem.
Hédi azt írod 21 éves de jó állapotban van. Előszőr is meg kellene várni mit mond az orvosi vizsgálat, 21 év bár már idős, de még simán beleférhet egy csikó, ha az anya egészséges és jó kondiban van (tegnap láttam nem egy 20 éven felüli lovat, köztük egy tökéletes eészségnek örvendő 28 éves fedezőmént is - igaz, ő mén)
Sólyom, hát őt előszőr mindenképp rendbe kéne hozzni - ha lehet. Ahogy írsz, az alapján lehet nem kéne kockáztatni. De ha mégis annyira jó vérvonal és tvan esély a továbbvitelére meg van rá fedezett is, a petesejt levételt majd béranyás kihordást meg lehetne próbálni. De ez már nagyrészt pénz na meg a ti elhatározásotok kérdése... de bennem mindig ott lenne a kis felkiáltójel, hogy megmenthetnék valamit az eltünéstől, kipusztulástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!