Hihetik e a háziállatok az emberekre hogy valami istenfélék?
Teljes mértékben egyetértek az előzővel. Annyit fűznék hozzá érdekességképpen, amit - azt hiszem - Csányi Vilmos kutyalógus egyik könyvében olvastam. De az is lehet, hogy egy vele készült interjúban láttam. Egy valamely keleti országban végzett esküvői szertartáson vett részt, és ott az volt a szokás, hogy fogtak egy csomó állatot, mindenből egyet, és leölték őket. Lovat, tehenet, kecskét, disznót, stb. És egy kutyát is, aki utolsó volt a sorban. Elmondása szerint álltak sorban az állatok, és ahogy a szemük előtt éppen ölték a másikat, nem igazán zavartatták magukat, ácsorogtak és bámészkodtak, ahogyan szokás náluk. A kivételt a kutya képezte, aki utolsó lévén minél közelebb került hozzá a sor, annál erősebb pánik lett úrrá rajta. Tudományos pontossággal nem írható le, hogy mi zajlott le benne, de a viselkedése tökéletesen megfelelt annak, mintha értené, hogy mi zajlik körülötte, tisztában volna vele, hogy hamarosan rá is sor kerül, és hasonló sorsa jut.
Másrészről pedig tudományos műsorokban gyakran van róla szó, hogy az állatok hogyan viszonyulnak a halálhoz. Azzal nagyjából egyetért a tudóstársadalom, hogy a halál, elmúlás mint elvont fogalom nem igazán értelmezhető egy állat számára, legalábbis nem olyan formában, mint ahogyan mi tesszük. Viszont egyre több olyan megfigyelésre kerül sor, ahol az állatok olyanformán viselkednek, aminek a leírásához emberi nyelven a gyász áll a legközelebb. Az elefántoknál tapasztaltak látszólag mély és intenzív érzésekre utaló jeleket, de olvastam beszámolókat farkasokról, gorilláról.
Nagyon-nagyon érdekes terület ez. Nyilvánvaló, hogy a halál, gyász és hasonló elvont fogalmak értelmezéséhez egy egész sor másik társadalmi normákra, kulturális szokásokra vonatkozó fogalom értelmezésére van szükség, ami nem igazán várható el egy állattól. Viszont szociális intelligenciájukat tekintve hihetetlen és addig elképzelhetetlen dolgokat figyeltek meg az elefántoknál, bizonyos majomfajtáknál, delfineknél és a polipoknál. Illetve ezekről olvastam én, valószínű, hogy nem találkoztam az összes beszámolóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!