Segitség! Az achát csigáim életéről lehet szó?
húha, ezt elég nehéz megmonani. ha látod a belső szerveit, nincs sok esély rá, de lehetséges, függ a törés méretétől is. elsősorban különíts el a többitől (ha van) egy kisebb dobozba, ahol nem tud nagyon leesni. legyen előtte friss táplálék és szépia, és ne hagyd kiszáradni a törés alatt a testét. tisztítds meg a sebet, ne legyen benne kosz. (pl fültisztító pálcikával.) hallottam olyat, hogy gipsszel be lehet foltozni az ilyen lyukakat, de én még nem próbálkoztam vele.
remélem nem lesz baja!
És van bent nekik szépia néha látom hogy rá másznak, de nem tudom hogy eszik e.
Az ételük még nem annyira változatos: citromfű,alma,répa ez jövő héten változni fog.
Mit ajánlotok hogy minél hamarabb meggyógyuljon egyáltalán meggyógyulhat még :(,??
én úgy etetem őket, hogy mindig van bent szépia, de reszelek a kajájukra is, így mindenképpen hozzájutnak :) de tudják, hol keressék a kalciumot, és a legtöbb csiga rágcsálja a szépiát, nálam szokták falni, látszanak a rágásnyomok rajta :D (csak ügyelj, hogy ne legyen nedves, átázott a szépia, mert úgy nem szeretik)
heti-kétheti 1x fehérjepótlást is érdemes beiktatni, én szárított bolharákból/garnélából, lemezes haltápból, algatablettából és szépiából készítek egy por állagú keveréket, és ezt adom nekik. illetve kaphatnak konzerv kutya vagy cicatápot, csak ügyelj, hogy ne legyen magas a gabonatartalma, esetleg nyers tojást is kaphatnak. (héj nélkül persze)
kajának javaslom a lóherét, imádják :) a gyümölcsök helyett érdemesebb inkább valami levelesnek kitennie a kajájuk nagy részét, mondjuk bazsalikom, pitypang, reteklevél, emellé persze mehet a zöldség, gyümölcs. mindig adj nekik 2-3 félét, hogy tudjanak válogatni :)
a másik csigádról kép nélkül nehéz nyilatkozni, ha a testéhez közeli, friss rész tört le a ház nyílásánál, azzal nincs gond, gyakran megesik, és könnyen gyógyul.
mennyi idősek a csigák? mi van talajnak? van bent valami kemény, amire ráeshetnek? (cserép, kő ilyesmi)
csak azért kérdezem, hogy jobban át tudjam látn a helyzetet.
sajnálom, én 3 felnőtt csigát vesztettem el a télen :( kicsi korban nehezebben vészelik át a sérüléseket.
a virágcserép, ha agyagból van, jelenthet gondot, főleg, ha magasról ráeshetnek.
a pitypangnak inkább csak a levele jó.
sose könnyű egy kisállat halála :/
a cserepet cseréld szerintem műanyagra, azzal nem lesz gond :) a későbbiekben meg szerezhetsz be neki társat, ha szeretnél. csak arra ügyelj, hogy ugyanolyan fajtájú legyen. (az achát csiga többnyire csak gyűjtőnév, úgy 20 különböző fajta beletartozik)
akkor jó, csak sokan nem tudják a fajtákat :D
nekem is van 4 immám, az első csigáim voltak :) (azóta lett egy pár, bár van még nem kevés, amit mindenképp meg akarok szerezni.. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!