Mi baja az állataimnak? Mintha megőrültek volna.
Van 5 kutyám. Ebből 4 kiskutya és az az egy az anyjuk.
Azt vettem észre hogy az egyik kiskutya nem volt meg egy ideig. Mikor haza jött kicsit sántítot. Felvettem de megharapott. Nagy nehezen kesztyűben elkaptam majd láttam a lábán egy sebb van amit lefertőtlenítettem. Majd vadsága miatt bezártam egy nagyobb ketrecbe. Vízhez nem nyúlt csak a ketrecen a drótott rágta és a kezem után kapkodott. Aztán másnapra nyitott szájjal járkált és folyt a nyála.
A kiskutyák oda oda mentek a ketrechez azt láttam, de szerintem megharagúdtak rám a tesvérük miatt vagy nem tudom mert azok is elkezdtek harapdálni, nem játékosan. Egymást harapdálják és az anyjukat. A macska is olyan bátor hogy rám támad, alig lehet letépni magamról! A kutyáknak is neki megy. Csak a nagykutya normális. Miért ilyen őrült a többi?
Hívjak állatorvost vagy megtudom oldani magam is? Szpihés gondjuk lehet?
Hát igen, sajnos ezzel tényleg nem lehet mást tenni, mivel emberre is életveszélyes, ilyenkor a biztonság fontosabb, mint az állat élete. De ha veszett, akkor úgyis elpusztul kínok között :( Azt ugye mondták neked, hogy 3 nap múlva újra oltást kell kapnod, aztán a 7., 14. és 30 napon is? Csak így tuti a védettség.
Meddig lesz a nagykutya megfigyelés alatt? Majd írd meg, mi lett vele. Remélem, semmi :)
Még jó, h így alakult és nem lett nagyobb baj!
Nagyon kamuszagú az egész történet.
Miután hazajött az elkóborolt kutya,mennyi idővel később jöttek ki a tünetek?Ilyen esetben,ha állatorvos van kint,VÉRTELEN úton való leölést ír elő a törvény,tehát lelőni őket eleve nem lehet.
Ha az állítólagos fertőzött kutya ketrecben volt,attól nem fertőződhetett meg a többi,harapás útján terjed a betegség,ketrecből meg nyilván nem tud kiharapni a kutya.
Azt mondod,már a humán orvos is jött és oltást kaptál.Ilyen oltóanyagot rutinszerűen nem tartanak az orvosi rendelők,az ÁNTSZ adja,minimum órákban telik a beszerzése,főleg vasárnap este egy kis faluban.
Szóval mese az egész.Ha nem,holnap tele kell lennie vele a médiának.
Hol laksz egyébként,milyen megyében?
Tényleg mese volt! :)
De legalább van aki képpben van ilyen dolgokban.
Azért jó tudni hogy bár nem sűrün (hála az itteni intézkedéseknek) elődordúló még is nagyon veszélyes vírusfertőződésel járó tüneteket fel ismerik az emeberek, még itt is! :)
Szerintem ezt tanítani illene. Főleg sok, de komolyan sok ember azt sem tudja a veszetségről hogy emberre is veszélyes és hogy ugyanolyan szörnyű tünetekkel jár.
Ha én veszetséggel találkoznék akkor nem lettem volna ilyen nyugodt és írtam volna ki a gyakorira mivel tudom milyen a veszetség. :)
De azért lenne mit kifogásolni a kifogásaidban. :p
" Miután hazajött az elkóborolt kutya,mennyi
idővel később jöttek ki a tünetek?"
Pl tegyük fel a nyakán is volt egy harapott sebb amit azért nem igazán lehetet észre venni mert ott nem tudta rágni magának bla bla. De érdekesebb lenne és azt is gondoltam a sztori közben hogy már elve tünekekkel jött haza. A vándorlási ösztön pedig a keritísek miatt nem tudott letre jönni. :)
" Ilyen
esetben,ha állatorvos van kint,VÉRTELEN
úton való leölést ír elő a törvény,tehát lelőni
őket eleve nem lehet.
Hol laksz egyébként,milyen megyében?"
This is Románia (ugye ez is csak a sztori kedvéért) Szerintem ezzel változik a kép.
" Ha az állítólagos fertőzött kutya ketrecben
volt,attól nem fertőződhetett meg a
többi,harapás útján terjed a
betegség,ketrecből meg nyilván nem tud
kiharapni a kutya."
Nem lehet tudni perce pontosan mikor keverdett haza a blöki. A ketrec pedig csak idézőjeles. Láttál már (vadd)kerítést? Na olyanra gondoltam. De ezt is jeleztem régebbi hszben.
" Azt mondod,már a humán orvos is jött és
oltást kaptál.Ilyen oltóanyagot rutinszerűen
nem tartanak az orvosi rendelők,az ÁNTSZ
adja,minimum órákban telik a
beszerzése,főleg vasárnap este egy kis
faluban."
Pontosabban helikopter viszi oda ahová kell és tudja.
Nem modtam hogy falu. De azt mondtam a legközelebbi lakott terület, tehát még egy tanya sem.
" Szóval mese az egész.Ha nem,holnap tele
kell lennie vele a médiának."
Mese igen. Nem mondtam , hogy mo-n vagyok e. De miért lenne tele vele? 2006ban vagy hétben 2 magyar gyerek hallt meg veszett macska marás miatt. Vagy ott az erdélyi eset, szintén macska több embert is megtámadott, megmart.
Mégsem volt tele a média vele. Minden ha jól emlékszem 7 percben meghal valaki veszetségben a bólygón. Főleg az azsia főld részen.
" Az álveszettség meg teljesen más,köze nincs
a rendes veszettséghez.Aujeszky betegség a
neve."
Sosem állítottam az elentkezőjét. De ha tálán fertőzött nyers disznóhús/maradék,gerinc miatt betegettek meg mind, a tünetek UGYAN EZEK.
:D Na ez jó kis tanulságos sztori volt. Velem irkáltál este. A vértelen leölést és nem tudtam, mindig tanul az ember vmit (már ha tényleg így van). Nekem azon a ponton lett nagyon gyanús, h "te is kaptál injekciót". Ámde én abból indultam ki, hogy akár igaz is lehet, mit tudom én. :) Úgy voltam vele, ahogy te is írod: nagyon sok embernek sajnos fogalma sincs a veszettségről, és hogy az milyen veszélyes az emberre is. Ezért max. hülyét csinálok magamból, de inkább az, minthogy tényleg baj legyen.
Külön öröm, hogy te tudod, hogy nem szabad nyers disznóhúst etetni az állatokkal. Ezt az általam ismert emberek közül (akivel ez a téma szóba került) senki nem tudta, sőt többen azt gondolták, én vagyok a hülye. "Ugyanmár".
A tanulság: az állattartást (is) minimális alapismeretek elsajátításához kellene kötni.
Ügyes sztori volt. :)
# 25/
Köszi! :)
Teljesen egyet értek veled! Látod valaki viselkedési problémához kötötte. Mindenkinek úgy kellene reagálnia ahogyan neked, ha a veszettség legkisebb gyanúja is felmerűl.
# 26
Valószínűleg azért mert budapesten nem igen érintkezhet az ember ezzel a vírussal. és oknélkül nem igazán szeretik a vakcinát minden oknélkül egészséges emberbe oltani.
Sokan már azért kérték az oltást mert megnyalta a kezüket egy kutya, szintén budapesten.
Ilyenkor elvileg a fertőzött állat és gazdája felkeresése lenne a legfontosabb. Ugye az oltási kiskönyv miatt. Ha nincs meg és bizonytalan helyen (falu,település,erdős vidék) történt a támadás akkor elkell kezdeni az oltás(t)(sorozatot). De ha megvan az állat és veszetség gyanús, rögtön leölik majd elviszik a fejét (ha kicsi az állat a testét) aminek az agy és gerincvelő vizsgálata elkezdődik. Mivel vérben nem vagy csak részlegesen található. Ha már a vérben is nagy mennyiségben van akkor már az a végstádium.
Egyébként fizeted te a tb-t? Vagy milyen állatka harapott meg és mit mondtál a dokiknak hogy nem akarták beadni?
Apámat egy kutya harapta meg Pátrohán. Majd ugyan itt az nap éjszaka elis kezdték az oltást. A kutya nem volt meg, sem a gazdája. Mondjuk neki mély is volt a seb, de őt is a lábán kóstoltak meg.
Fizetem a TB-t,igen.De fertőző betegségnél,főleg ilyennél akkor is beadják az oltást,ha valaki nem fizeti.
Legtöbb orvos,még a László kórházban az ügyeletes doktornő is azt mondta,nem tudja,hogy kell beadni.Pedig az a fertőző betegségek kórháza és az oltóanyag mellett volt leírás,hogyan kell pontosan beadni és melyik testrészbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!