Amikor szerettetek volna házi kedvencet, hogyan győztétek meg a szüleiteket? Milyen állatot akartatok?
Én pl. legutóbb egy hörcsögöt kaptam. Megegyeztünk, hogy ha sikeresen leérettségizek, akkor kapok.
De azelőtt papagájt könyörögtem ki, mivel jól teljesítettem a suliban.
És persze látták, hogy felelősségteljesen gondozom őket, hogy a takarítás sem marad szüleimre, hogy az ellátásukat a saját pénzemből fedezem... ez sokat segített a hörimnél.
Nálunk általában egyszerű a képlet:
- fellelhető összes szakirodalom benyalása az adott fajról és/vagy fajtáról (lehetőleg angolul is - igen, néha vannak különbségek!)
- ezek alapján elgondolkodás azon, hogy az adott állat igényeit ki tudjuk-e elégíteni
- elgondolkodni azon, hogy honnan lehet beszerezni az állatot
- tartási költségek kiszámolása
Most éppen kutya-projekt kezd körvonalazódni, de csak abban az esetben, ha itthon kapok állást. Már van fogalmunk arról, hogy mit szeretnénk (nyugodt, kis-közepes méretű mix), honnan szeretnénk (menhely/gyepi esetleg tenyésztő, ha addig ránk szakad az OTP), hogyan tartanánk (kinti-benti), ami még nincs meg: a helyi legjobb kutyasuli, helyi kutyás társaság szocializálódni, a legközelebbi futtató helye, hogy honnan lehet olcsó, de minőségi húst szerezni BARF étrendhez illetve még nem tudom fejből Cesar Millan és Jan Fennell könyveit.
Ez a módszer szinte bármire ráhúzható (iPadtől kezdve futórózsán át szempillaspirálig). Ha ügyes vagy, közben azt is el tudod magyarázni, hogy más miért nem tetszik neked: nem, Mari néni kövér, vak tacskóját nem szeretnéd ingyen megkapni, mert nem elég aktív az életmódodhoz.
Ha lakásban éltek akkor inkább az akváriumot ajánlanám.
Ha kertes házban laktok akkor inkább egy kölyök kutyát.
Én a helyedben ugy próbálnám meggyőzni a szüleimet, hogy először a zsebpénzemet félre tenném és amikor már összejött egy kevés, akkor állnék elő a kérésemmel úgy hogy-- annyira szeretnék egy kis állatot amivel foglalkozhatnék és gondoskodhatnék róla és nagyon kedvesen hozzá bújnék ahhoz a szülőhöz akit "könnyebb levenni a lábáról"- ő majd meggyőzi a másik szülődet.
Cicát azért nem ajánlanám mert lehet akkor derülne ki hogy allergiás vagy reá. lakásba kutyát pedig azért nem tartom jó ötletnek, mert az állatnak nem megfelelő élettér, különösen mert a szülők dolgoznak és te iskolába jársz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!