Hogyan bízhatna bennem az a ló?
Almával aligha veszed meg a bizalmát, ugyanolyan feladatnak - jutalonak veszi, mint amúgy a többit. Ezért "féltékeny" a másik lóra is, azt hiszi, hogy ingyenkaja van, és ő nem kap.
Meg szerintem te kevered a bizalmat mással. Az, hogy a ló bízik benned, nem azt jelenti, hogy majd bújik hozzád. pl: te biztos bízol abban, hogy a szomszéd néni nem támad rád baltával, de ettől még nem dörgölőzöl hozzá mindíg, ha meglátod.
A bizalom igazán olyankor látszik meg, ha számára veszélyes, félelmetes dolgot kérsz tőle, és ő legalább megpróbálja megcsinálni a kedvedért (nameg mert különben megbüntetik).
Vannak olyan lovak, akik személyiségük folytán nem túl emberkedvelőek, ez van.
Ne a zablában keresd a hibát! Én is abban kerestem, feszítővel volt lovagolva a lovam, de egy jó ideje visszatértünk a csikózablára,persze ehhez idő kellett.
Kérdésre válaszolva, szerintem az a ló nem tisztel téged eléggé, inkább csak megtűr. Foglalkozz vele többet földről, nem tudom hallottál-e már a parelli módszerről. Érdemes utánaolvasni, mert sok dologban megváltoztatta a szemléletemet és nekem is segített jó kapcsolatot kiépíteni a lovammal (hasonló problémám volt, mint neked)
Ebben az esetben a feszítő zabla tökéletesen ellenkező hatást ér el. A feszítő zabla nagyon puha kezet kíván, ha rosszul használod, még erősebbé teszed a száját és még jobban elveszíted a bizalmát. Azt javaslom, menj át a másik végletbe, használj valami egészen puha csikózablát. Műanyagot, gumit vagy kétszer tört fém csikózablát, lehetőleg minél vastagabbat. Az nem baj, ha pálcás. Ezzel már teszel egy lépést a bizalom visszaszerzése felé, nevezetesen, hogy a kezedben elkezdhet bízni a ló, mert egy puha zablával nem tudsz (akkora) fájdalmat okozni.
A sikerhez vezető út másik kulcspontja az együtt töltött idő. Ne várd, hogy néhány hét alatt bízzon benned, ez több hónapos kemény munka eredménye. Foglalkozz a lóval minél többet, ápolgasd, sétálj vele, legeltesd, lássa, hogy nem csak akkor mész hozzá, mikor dolgoztatni akarod. Ugyanakkor éreztesd vele, hogy Te vagy a főnök, de mindezt ne erőszakkal, hanem azzal, hogy lássa, problémás helyzetekben is bízhat benned. Legyél nagyon türelmes, nyugodt és határozott. Ha valamitől fél, akkor ne erőltesd rá a szituációt, inkább nyugtasd meg. De ne kerüld ki a helyzetet, inkább oldd meg úgy, hogy leszállsz róla és elvezeted a félelmetes dolog mellett. Lássa rajtad, hogy nyugodt vagy és meg tudod oldani a problémákat. Ez több hónapig is tarthat.
Egy szép napon észre fogod venni, hogy a közeledben olyan dolgokat is megtesz, amit egyébként nem tenne. El fog menni a félelmetes tárgy mellett, igaz bámulni fogja, de hagyni fogja, hogy a hátán ülve ellovagolj mellette és nem fogja önállósítani magát. Na az lesz az a nap, amikor tudod, hogy bízik benned. Akkor már nem lesz olyan távolságtartó sem. A ló így fejezi ki a bizalmát, nem "nyalakodással". Legyél türelmes és határozott, de ugyanakkor gyengéd, és nagyon sok időt tölts vele, lehetőleg szinte minden nap és csak úgy is, ne csak akkor, ha rá akarsz ülni. Meg fogja hálálni a törődésedet, légy kitartó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!