Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Parellizés közben a ló miért...

Parellizés közben a ló miért csinálja ezt?

Figyelt kérdés

Nézem a pat parellis videókat és azt vettem észre, hogy miközben "dolgoznak, játszanak" a lóval, folyamatosan sunyít a ló.

Ezt miért csinálja?

2009. nov. 12. 19:39
 1/6 anonim ***** válasza:
Azért sunyít, mert azokban a pillanatokban nem akar csatlakozni az emberhez, és ezzel fejti ki ellenszegülését a munka ellen. És az idomárnak azokban a pillanatokban kell ledominálni a lovat (mert a Parelli módszer az a ló ledominálásáról szól "erőszakmentesen").
2009. nov. 12. 19:55
 2/6 anonim ***** válasza:

"" Parelli nem újat talál ki vagy szintetizál az eddig ismert tudásanyagból, hanem szemet nyit fel, megértet és leegyszerűsít. Módszere klasszikusan nem a lovak kiképzéséről, hanem inkább az emberek oktatásáról szól, hogy a lovakkal a lovak nyelvén, azt megtanulva kommunikáljanak. Így mind a sport-, mind a hobbilovas és lova közötti kapcsolat minőségi változáson megy át. A "nyelv" megtanulásával és alkalmazásával fokozott együttműködést, elengedettséget, átengedőséget és élvezhetőbb ló és lovasa közötti párkapcsolatot érhetünk el.

A lovak ösztönös viselkedésének vizsgálatán alapuló nyelv alkalmazásával hozhatjuk ki belőlük, amit egyébként is tudnak önmagukban a mezőn játszva, tehát - ahogyan Parelli bebizonyítja számunkra - nem mi képezzük ki a lovakat valami újra, hanem szerencsés esetben, nyelvük használata mellett a lovakban születésüknél fogva amúgy is meglévő tudásukat hozhatjuk a felszínre, ló és lovasa párosának teljesítményeként.""

Melyik videóról van szó? Csak mert sokan tévesen ítlik meg sokszor a ló hátraszegett fülét sunyításnak hiszik , pedig a feszült figyelem , és irányultság kifejezése is ez a lovaknál. A teljes fej és testtartással együtt lehet csak megállapítani, hogy tényleg sunyítás e

2009. nov. 12. 21:10
 3/6 anonim ***** válasza:

Ebben például a hátramenetnél csapja a fülét de ez sem sunyítás:

http://www.youtube.com/watch?v=xcXcbXA9oVk

2009. nov. 12. 21:13
 4/6 A kérdező kommentje:

Hát ott nem sunyít a ló..., nem arra gondoltam. :)

Jó túloztam, nem mindegyik csinálja.

A Pat Parelli I. részének a végén van egy (szerintem andalúziai féle) ló és az folyamatosan sunyít vagy hátracsapja a fülét.

vagy itt vannak ezek:

http://www.youtube.com/watch?v=D4jIa5T3vrE

http://www.youtube.com/watch?v=z1HoGFbkBuw

Akkor ez a koncentrálás jele? Egyszerűen nem tudtam, tudok rájönni miért csinálhatják.

Köszönöm a válaszokat, nem gondoltam volna, hogy kapok. =D

Eddig azt hittem ha a ló lecsapja a fülét=sunyít. Akkor elmondod még azt is mi a különbség köztük, mert teljesen össze zavarodtam.... :)

Hát kár, h nem tudom megmutatni a videó végét remélem megvan Neked.

2009. nov. 13. 09:08
 5/6 anonim ***** válasza:

Amikor sunyít, akkor egészen a tarkójához lapul a füle. Azt szokták mondani, a sunyító ló árnyéka olyan, mintha nem lenne füle. :)

A feszült figyelem a lovas felé (ha pl. a hátán ülsz), olyan, mintha hátrafelé hegyezné a fülét, tehát nem lapítja a tarkójához.

2009. nov. 13. 17:57
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a magyarázatokat! =)
2009. nov. 16. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!