Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Állatkínzás milyen állatoknál...

Állatkínzás milyen állatoknál van?

Figyelt kérdés

Ez érdekesen fog hangzani, de mindig, vagyis ilyen álltoknál hallok állatkínzásról:kutya, macska...

És olyan nem számít annak, ha valaki pl rengetek halat bezsúfol egy kis akváriumba? Vagy azoknak nem tudják magukat rosszul érzeni? Vagy miszámít állatkinzásnak? Ha nem adnak enni, inni az állatnak, nem megfelelő helyen tartják, bántják, kínozzák... De, minden állatot lehetne kínozni nem?

2009. nov. 5. 19:44
 1/10 anonim ***** válasza:
85%
Szia! Jól gondolod, az is állatkínzás, hogy túl sok hal van egy akváriumban. Nem csak az lehet állatkínzás, ha megvernek vagy még rosszabbat tesznek egy állattal, hanem az is, ha rosszul tartják, pl. a csirkéket összenyomorítva kis ketrecekben. Vagy Kínában élve nyúzzák a mosómedvét, kutyát, macskát a szőrméjükért. De szerintem az is állatkínzás, amikor nem humánusan ölik le az erre szánt állatokat, pl. a disznó még szenved, miután elvágják a torkát. Szóval az ember a legnagyobb állat, hogy ilyenekre képes...
2009. nov. 5. 19:57
 2/10 Lelenc Kutyamentő ***** válasza:
87%
1998. évi XXVIII. törvény AZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KIMÉLETÉRŐL - fent van a neten, írd be a google-ba
2009. nov. 5. 19:57
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Mindenekelőtt hadd idézzem a BTK-t:

"Aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza...vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő."

Eszerint a halak bezsúfolása egy szűk akváriumba is állatkínzás, hiszen a halak is rosszul érezhetik magukat, ezenkívül azok is gerinces állatok. A BTK ugyanis ebben a meghatározásban nem tesz különbséget emlősök, madarak, hüllők, és halak között; ezek mind a gerincesek törzsébe tartoznak, tehát a jogszabály szerint is gerinces állatok. Tehát, amiket kérdésedben leírtál, bizony, valamennyi eset úgy, ahogy van, állatkínzás.

2009. nov. 5. 20:04
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A halakról jut eszembe...

Én horgász vagyok és sokat járok különböző vizekre.

A horgászatban létezik egy úgynevezett Catch & Release (Fogd ki & Engedd vissza) dolog. Véleményem szerint ezt csak azok csinálják, akik tehetősebbek és nem érdekli őket annyira a hús (hal). (Ugye a horgászat se olcsó dolog, meg kell fizetni az engedélyeket, a felszerelést.) Ez arra jó, hogy vizeinkben növeljük a halak számát. Egy átlagos magyar ember ezzel nem törődik. Még ha nem is vallja be, de sokan úgy viszik haza a halat ahogy csak tudják. Ha nem is magának, akkor eladja.

Tudom miről beszélek. Osztálytársam is "rapsic" életet él a Tiszán, ő még ezt élvezi is, szereti a halőrök meg rendőrök elől való menekülést. Rengeteget "gereblyézik" és hálóz, ami tilos.

Visszatérve a Catch & Release-hez...

Én nem tartom magam sporthorgásznak, csak törvénytisztelő horgásznak. A megfizetett horgászjegyért én hazaviszem az engedélyezett halat, már ha megfogom törvényszerű módszerekkel. És akkor itt jön az "állatkínzás"... Ugye a halat is meg kell ölni tisztítás előtt és ez sem egy csettintésre pusztul el. Próbálok minél kevesebb szenvedést okozni neki, egy gyors, erőteljes és pontos fejbevágást. Egy pillanatra megmerevedik aztán vége.

Aztán ott van még a rablóhalra történő élőcsalis horgászat, de itt most nem a gilisztára gondolok, az egyébként sem gerinces állat. Itt a kis keszegről, küszről, kárászról beszélek. Itt az a cél, hogy hiába van a hátán átszúrva a hatalmas horog, a halnak életben kell maradnia, úsznia kell, hogy a nagyhal megláthassa. Így a kishal órákon át szenved míg így vagy úgy el nem pusztul.

És hogy az akváriumi halakról is szót ejtsek...

Nekem is van akváriumom. Mindössze 2 darab halat tartok benne és az akvárium maga 54 literes! Szerintem ez helyes.

Zárásnak hozzáteszem, hogy véleményem szerint a hal sokkal alsóbb rendű állat, mint a baromfik, a sertés, a szarvasmarha, stb.

Az ember áll a csúcson az igaz. Na de meg kell adni a kellő tisztelet az állatoknak és az élelmiszernek szánt haszonállatoknak a szakszerű kivégzését!

15/f

2009. nov. 8. 18:27
 5/10 Salx Narval ***** válasza:
51%
Szegény halak ott cseszték el, hogy nem tudnak visítani.Fele ennyi horgász lenne és az akváriumban is normálisan tartanák őket, talán.Ne értsetek félre én is horgászok és akváriumom is van.Elgondolkodtam azon, hogy mit szólnátok, ha egy őzet vonszolna ki valaki,az erdőből,horoggal a szájában.Majd a víz alá dugná, lemérné,lefotózná és utána kivenné óvatosan a horgot és elengedné.Sportból.
2009. nov. 9. 15:18
 6/10 anonim ***** válasza:
84%
Sajnos az ember minden állatot tud kínozni !Akár milyen fajtáról van szó ! Én nagyon ellene vagyok minden ilyesminek!!!
2009. nov. 9. 18:23
 7/10 anonim ***** válasza:
84%

A visszaengedett halak nagy többsége pár nap vagy 1 hét után újra elkezd táplálkozni.

Egy nagyhalas (főleg pontyos) horgászversenyen 1 hét alatt többször is kifognak és mérlegelnek egy adott halat.

Egyébként a halak alkalmazkodnak ehhez és egyre hamarabb gyógyul a szájuk.

Vannak a halat kímélő felszerelések is mint a pontymatrac, pontyzsák, sebfertőtlenítő, stb...

A horgászatra egész vállalat-óriások fektetnek be.

Nem olcsó dolog...

2009. nov. 11. 15:39
 8/10 anonim ***** válasza:
68%
Nagy az isten állatkertje, és alacsony a kerítés...
2009. nov. 29. 21:18
 9/10 anonim ***** válasza:
40%
Ezekszerint a macskákat le lehete mind csukatni, mert kínozzák szegény egérkéket...
2010. febr. 1. 15:46
 10/10 lars30 válasza:

Tehát, ha horgászni lehet, mert az nem állatkínzás, sőt még esetleg vissza is engedem a halat, akkor miért szóltak rám, amikor a főúton vontattam a cilót a vonóhoroghoz kötve??? Nem értem...pedig elengedtem utána. 6 nap után már enni is tudott...

Viccet félretéve.

Amelyik állat nem nyüszög, azt kínozhatod, senki sem szól...

De a Domestos is állatkínzás ám...

2012. nov. 28. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!