Előfordulhat-e, hogy a szabad természetben nagymacska-hibridek (pl. liger, tigon) foganjanak és szülessenek?
Elméletben gond nélkül születhetne ilyen hibrid a "természetben" is. A természetben azért van időzőjelben, mert fogságban is természetes úton szaporodnak, az embernek nem kell génmódosító eljárásokat alkalmazni, hogy utód szülessen. Kb ugyanaz az eset, mint az öszvérnél.
Ami leginkább hiányzik, az a kényszer, mivel a természetben leginkább saját fajtársaik társaságát keresik, nem a rokonét. Továbbá a viselkedésük is más a vadonban, mint egy állatkertben, utóbbiban nemigen számít mi vagy, egyszerűen nem tanulja el azokat a vislkedésformákat az állatkertben egy állat, mint a vadonban.
Röviden igen, ez a vadonban is lehetséges, csak elég speciális körülményeket követel meg.
Geopárd nevű nagymacska-hibridről még nem hallottam; az ilyen jószágok esetében van egy nemzetközi megállapodás, hogy mindenütt (így Magyarországon is) az angol nyelvű rövidítések összeolvasását alkalmazzák, előre mindig az apaállat neve kerül. A liger esetében Lion (oroszlán)+ Tiger (tigris), összeolvasva tehát LIGER. Vagy fordítva: Tiger + Lion = TIGON.
Előfordulhat továbbá Leopon, vagyis hím leopárd és nőstény oroszlán hibridje (Leopard + Lion = LEOPON), vagy ennek fordítottja (Lion + Leopard = LIOPARD).
Sőt, olyan esetről is hallottam (igaz, cirkuszban), hogy a hím oroszlán összejött egy nőstény jaguárral, így keletkezett egy LIGUÁR, azaz Lion + Jaguar = LIGUAR.
De a geopárd előttem teljes mértékben ismeretlen, mivel a "GEO" előtag milyen nagymacskafaj angol nyelvű rövidítése lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!