Miért utálják az emberek annyira a rókákat?
Ugyebár, mindenki ismeri a történeteket a tolvaj rókáról, de azért nem járnak be állandó jelleggel a baromfikhoz, csak végszükség esetén, vagy kölykezéskor.
Miért irtják? Láttam egy bbc-s műsort, ahol arról volt szó, hogy Angliában annyira irtották a rókát, hogy már alig van, és a nyulak meg túlszaporodtak... Tudom, hogy terjesztik pl. a veszettséget is, de minden évben dobálnak nekik ellenszert, és végül is az állatokat is oltják.
Mi szül ilyen ellenszenvet, hogy még a kisgyerekek is kártevőként tekintenek erre a szerintem csodálatos állatra?
Szerintem csodálatos élőlények,kivételesen okosak,és találékonyak.Szerintem amit az emberi elme beképzel magának,és saját tudatlan belátása szerint rossznak ítél,azt mindent elítél.a rókáknak semmi bűnük nincs,csupán annyi,hogy az emberek a mesékre alapoznak mindent,és mert a rókák terjesztik a veszettséget,csakis őket teszik felelőssé.Pedig bármilyen állat elkaphatja,és megfertőződhet.De az emberek,még ennyit sem tudnak...
vagy nem akarnak tudni.
Szerintem aki a rókák életére kíváncsi,annak ajánlok természetfilmeket,és egy kedves családi filmet megnézésre. A film címe: A róka és a gyermek.
És nem ártana gondolkodni is,mielőtt az emberek valamit beképzelnek.Ennek a buta emberi gondolkodásnak,és az ismeretlentől való rettegésnek az eredménye a vérfarkas legendák is,aminek következtében rengeteg farkast irtottak ki. Pedig senkinek sem ártottak,csupán egy magát túlfejlettnek hitt 2 lábon járó,a természettel szemben istent játszani próbáló lény áldozatai lettek. Sajnos az emberek ilyenek.Tisztelet a kivételnek.
Ha kissé túl komolyan vettem,elnézést a komoly hangvételért.Remélem azért találtok benne némi tanulságot.
A róka igen nagy gazdasági és természeti károkat okozhat:
elhordja , lefolytja a baromfit, háziállatokat,
(nekünk a szőlőnkbe zabált bele :P )
Valamint a nyúlfiakat, fácán-,fogoly,-fürjcsibéket, fészkeket károsítja,zavarja az őzeket...
De nagy előnye, h főleg rágcsálókkal táplálkozik.
Egyesek házikedvencként tartják.
Nekem különösebb bajom nincs vele, de helyenként károkat okoz (ragadozó, és szeret betörni baromfiudvarokba is), illetve bár nálunk nem gyakori, de például a vadon élő róka azért is lehet veszélyes, mert hordozhatja a veszettség vírust, és mivel eleve merész, és előszeretettel ólálkodik lakott települések környékén, a túl szelíd vad róka gyanús lehet (az egyik tünete a veszettségnek, hogy a vadon élő állat nagyon szelíddé válik).
Természetesen, amelyikeket kedvencként vagy állatkertben tartják, azok ellenőrzés alatt állnak, és el vannak látva megfelelően, hogy ez ne legyen gond, a vadon élőkkel viszont nem árt vigyázni.
Nem úgy volt értve a háziállat, hogy nálunk, valahol biztos tartják, hiszen annyi vadból csináltak már kedvencet. :-)
De azért remélem, értetted a mondanivalómat. Vadon élő róka veszélyes lehet azon túl, hogy károkat okoz a gazdaságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!