Dísztyúk tojást az ember vhogy kitudja kelteni? és ha igen hogy? Mert a tyukom nem foglalkozik vele.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
azt tudom hogy más hőmérséklet kell pl. a tyuknak s más a pulykának. hogy disztyuknál van e különbség nem tudom.
probálj utána nézzni mert nem olyan nagy ügy egy próbát megér. ha disztyukról nem találsz pontos adatokat akkor tekintsd tyuknak s azokat az adatokat használd.
fontos még a páratartalom is.
a keltető szekrénybe kell tenni egy tál vizet is és fölé egy pc ventillátort. ez adja a megfelelő párataramot. szakirodalomba pontoabb adatok is vannak ill ha szerencséd van találsz fórumot is.
ird be a googleba a "keletés forum" kifejezést igy egybe.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
én ugy tudom 37 kell a csirkének s fél-egy fokkal több a pulykának.
az eltérés a kelési %-ot befolyásolja.
100 ból 85 kel ki, ha hiba van akkor csak 50, vagy kevesebb.
sulyos hiba esetén ami ki kel azis beteg, fejlődési rendellenességgel született csirke lesz. pl. nyitott, soha be nem gyógyuló köldökkel.
javaslom a hőmérséklet érték pontos utána járását.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
keltetőgép nélkül neki se állj... folyamatosan fenn kell tartani számukra a hőmérsékletet és a páratartalmat, tehát az infra nem elég, párásítás is kell. a hőmérséklet 37,5-38° között kell legyen, maximum egy fokot csökkenhet vagy nőhet. a páratartalom az első héten 60-65%, a második héten 55%, a harmadik héten 50%, majd a kelés előtti napon 65%, bújtatásnál pedig 70%
hűteni is kell, a 4. naptól napi 1x 5 percet, 7. naptól reggel-este 5-10 percet, a 13. naptól 10-15 percet, a 20-21. napon csak permettel lehet hűteni.
forgatni naponta legalább négyszer kell, csak a kelés napján nem szabad.
a tyúkok addig nem foglalkoznak a tojásaikkal, amíg le nem tojták a teljes fészekaljat. addig csak időnként ráülnek és megforgatják, akkor kezdenek el tartósan ülni rajta, ha már nem tojnak többet. ezt hívják kelésszinkronizálásnak, azért így csinálják, hogy egyszerre keljenek ki mind. biztos, hogy a tyúkod már letojta az összes tojását?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!