A szúnyogok képesek terjeszteni a vírusokat?
inkább csak baktériumokat terjeszetenek, és méginkább parazita egysejtűeket-> mint a malária kórokozója is.
Vírusokat nem, nem jut elég vírus a szervezetbe ahoz, hogy a fertőzés kialakuljon, ha jut egyáltalán...
második vagyok:
utánanéztem, van olyan vírus, amit terjeszetenek, de nem a nálunk lévő gyötrőszúnyogok, hanem pl a dengue-szúnyog, a dengue-lázat terjeszti...
A HIV vírust tudtommal nem terjeszti egyik szúnyogfaj sem
És a malária okozója még mindig nem vírus, hanem parazita egysejtű.
Két fontos dolog a szúnyog és a HIV kapcsolatáról:
- Rendes körülmények közt egy szúnyog csak egyszer csíp meg valakit. Utána lepetézik, és kész, vége a dalnak. Ebből az következik, hogy emberről emberre nem terjesztenek kórokat, a malária szúnyog sem az egyik emberről viszi a másikra, hanem a kórokozó eleve benne van a szúnyogban. Nagyon ritka az, hogy egy szúnyog csak félig tankolta meg magát, ezért átmegy egy másik emberre.
- Szerencsére a HIV eléggé rosszul bírja a testen kívüli körülményeket, szóval viszonylag hamar elpusztul.
én is azt olvastam tájékoztató füzetben, hogy a szúnyogok nem képesek terjeszteni a HIV-et.
és igen, a vírusok rettentő rosszul bírják azt, ha kiszakítják őket a gazdaszervezetből.
Előző vagyok!
Bocsi, a 00:34-esnek üzenem.
Amíg még otthon laktam (már vagy 13-14 évvel ezelött) volt egy idöszak amikor nyulakat tenyésztettünk. Ez a vállalkozás hamar befuccsolt mert az állomány nagy része megfertözödött egy csúnya betegség álltal. Szegény tapsifülesek fején és testén hatalmas dudorok nöttek, némelyiknek még az orrán is és puffogva vették a levegöt. Úgy sajnáltam öket. :-(
Az állatorvos pedig azt mondta, hogy a betegséget a szúnyogok terjesztik.
Az ex-nyúltenyésztö válaszoló vagyok. Kicsit utánna google-oztam a dolognak és megtaláltam a betegség nevét: MYXOMATOZIS.
Az állatorvosnak pedig igaza volt. "A myxomatozist a himlö vírusa okozza amit a rovarok (bolha, szúnyog) csípésükkel juttatnak be az állat szervezetébe." - ezt az ídézetet mindenki elolvashatja a következö honlapon (bocs, nem tudom hogy kell linkelni):
Ezzel szerintem a válasz a kérdésre egyértelmüen IGEN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!