Az igaz, hogy iparban 47-48 nap alatt hízlalják mesterségesen a csirkéket 1,5 kilósra, vágásra alkalmassá?
Igen, és megint én tartozok Googlee barátomnak egy sörrel...
nem. az adatok nem jók.
ma már 32 nap a brojlerek standard vágási ideje, és ez idő alatt azért 1,5 kg-nál nagyobb súlyt is elérnek, ez a minimum.
egyébként mit értesz az alatt, hogy mesterségesen?
megfelelő hőmérsékleten, megfelelő almon tartott állatokról van szó, csoportban tartva, önetetőből folyamatosan ellátva enni- illetve innivalóval.
nem kapirgálnak az udvaron, az igaz (de kapirgálnak helyette az alomban), de akkor nem is nőnének meg ekkorára, merthogy hamar el is pusztulnának... nagyon gyér a tollazatuk, és nagyon esetlenek is, mi próbáltuk őket az udvaron tartani, de nagyon hamar elpusztultak. egyszerűen életképtelenek már a nomád életkörülmények közt.
a vega barátnőd járjon utána a dolgoknak, mielőtt ostobaságokat terjeszt.
a hormonokat már rég tiltják, az EU-val pedig megszigorodott ez is. kérdezzetek utána egy-két nagyobb takarmánygyárnál, hogy milyen alapanyagokból készülnek a tápok (azt is bevizsgálják egyébként, akárcsak a "kész" csirkehúst!).
hozzáteszem a nagyobb növekedési erélyhez nem kell hormonálisan vagy más módon "hozzányúlni" célirányos szelekció és a genetikai okos felhasználása (hibridizálás, heterózishatás, erről is beszélgethetünk, de keress rá guglin, az egyszerűbb) révén érték el az állattenyésztők, hogy ma már ezek az állatok ennyire rövid idő alatt ilyen nagyra nőnek. a takarmányhasznosításuk sajnos nem az igazi, de generációról generációra javul az is, mint ahogy a brojlertápok összetétele is egyre jobban igazodik hozzájuk.
ezt egyébként személyesen is tapasztaltam, dolgoztam nagyüzemben és hizlaltunk itthon is, hihetetlen, ahogy napról napra nőnek a pipik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!