Mézet csak és kizárólag a méhek tudnak előállítani, vagy lehetséges előállítani laboratóriumi körülmények között is?
23,59
Az általános tévedés, hogy a kristályos méz cukorból készül. A kristályosodás a méz esetében természetes jelenség. A méz egy túltelített cukoroldat, ahol a glükóz mennyisége határozza meg a kristályosodás mértékét. Attól függően, hogy a glükóz-víz és a glükóz-fruktóz arány hogyan változik, illetve milyen mennyiségben találhatóak mikrokristályok a mézben a kristályosodás mértéke eltérő lehet. A kristályosodás 14°C-on a legintenzívebb, a folyamat a hőmérséklet emelésével lassítható. Egyes méztípusokra jellemző a kristályosodás mértéke. Így a gyorsan kristályosodó mézek közé soroljuk például a repce-, mustár, napraforgó-, gyümölcs- és hársmézeket, míg lassan kristályosodnak az akác-, vaddohány (selyemfű)-, somkóró-, bükköny-, és édesharmat mézek.
A kristályosodás mértéke leginkább a nektáreredetű cukrok közül a fruktóz és glükóz arányán múlik. A magas glükóztartalom gyorsítja, a magas fruktóztartalom lassítja a kristályosodás folyamatát. A mézben leggyakrabban a fruktóz van túlsúlyban.
A 17-es hozzászólás úgy hülyeség ahogy van!!!! Mi az hogy nem engedik a méheket röpködni? A méh nem csirke hogy belehet zárni az ólba,ha bezárom a méhcsaládot lefullad!
Cukrot azért etettünk a méhekkel hogy nektek jusson méz! A méhek maguknak gyüjtik a mézet nem nekünk! Ha kipörgetek egy családtól 20kg vegyesmézet,akkor 20kg cukorsziruppal kell pótolnom hogy legyen élelmük!
Arra pedig különösen ügyelni kell hogy a téli élelem kitartson az első nagyobb tavaszi hordásig,azaz kb repcére kifogyjon a téli élelemnek beadott 20-25kg-nyi cukoretetéses "méz".Normálisan ez ki is fogy,mert a méhcsalád heti mézfogyasztása tavasszal a fejlődés időszakában akár 5-6kg is lehet hetente!
Ha cukoretetésből származó "méz" keveredik a mézembe,azt a laborban kimutatják,át se veszik a mézemet.Nem hogy cukoretetéses élelem,de pl repceméz se keveredhet be pl az akácmézembe mert bekristályositja,és a kedves vevő rögtön azzal fog jönni hogy biztos becukroztam a mézet.Ami egy alap hülyeség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!