Mennyi tejet ad egy tehén, mivel kell etetni és meddig él? :-)
Köszönöm a válaszod!
Mindent összevetve megéri tehenet tartani? Napi hány liter tejet ad és meddig él? Ha -tól-ig értéket írsz már örülni fogok neki, csak hogy képben legyek. :-)
Ha van takarmányod, nem kell venni, akkor esetleg, egyébként nem éri meg. Nem beszélve arról, hogy állat mellett nincs hétvége, húsvét, betegség, nyaralás... Annak naponta 2× enni kell, fejni kell, azt almozni kell... Marha sok meló ám.. A napi tej mennyisége fajtától, takarmányozástól is függ, de kb. 30 liter.
Itt van a témával kapcsolatban egy kis infó:
16:04 vagyok. Akkor csak megerősíteni tudom, a kecskét. Ha nem célod nagy számban, gazdasági céllal tartani, hanem csak saját felhasználásra, akkor kecske ideálisabb. Mint már mondtam: igénytelenebb (táplálékra és környezetre is), kisebb hely, kevesebb élelem elég, szerintem talán egyszerűbb is takarítani (bár ez objektív).
Persze, ha mindenféleképp tehenet akarsz, ki tart vissza, de ezek megfontolandók előtte. Előttem szóló jól mondta, a tejképzéshez (ha googleben keresel "laktáció") ellés szükséges. Tehát, vagy olyan marhát/kecskét vegyél, ami már ellett, vagy olyan üszőt/jerkét, ami hasas. Mert, ha már megvetted és után kell fedeztetni egy kezdő állattartóként szintén nyűg. Igaz, ha falura költözöl lehet a szomszéd Pista bácsinak, van bikája és beugorja neked egy üveg pálinkáért, de az előzők biztosabbak.
Erről még lehetne sokat írni, de szerintem egyelőre elég, ha van kérdés szívesen válaszolok még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!