Hogy bírod a malacot levágni?
Nem értem, hogy nincs lelkiiesmeret furrdalása?
Szegény malacok:(
A húsevés NEM az éhenhalástól menti meg az emberiséget,prímán megélünk növényi táplálékon.Egyszerűen szokás.
Én 2 évig nem ettem húst,mert előtte jártunk vágóhidakon,és megundorodtam az egésztől.Amikor megláttam az üzletben a húspultot,akkor hányingert kaptam.Az adott 2 évben sem volt semmi bajom.
Egyébként aki nagyüzemi húst vesz,nem biztos,hogy egészségesen táplálkozik,tele van antibiotikummal és hozamfokozóval,hogy kibírják az állatok a nagyüzemi tartásmódot.
Falun már legtöbb helyen humánusan vágnak disznót vagy más nagyobb testű haszonállatot.
Egyébként azért miért nem emelitek szavatokat,amit a felnevelés során sok helyen csinálnak az állatokkal?Sokszor érzéstelenítés nélkül herélik pl.a malacot vagy bárányt.
NEM szolgálja a hús az ember életben maradását,inkább sokszor a korai halálát,lásd a sok húszabálás miatti elhízást és ebből adódó betegségeke,mint a stroke vagy az infarktus.
Az úgynevezett fejlett országokban nem véletlenül tartoznak ezek a vezető halálokok közé.
Javaslok egy gondolatkísérletet: mi lenne a haszonállatokkal, ha nem ennénk meg őket? Akkor nem is tartanánk őket, mert minek. Kedvtelésből kutyát, macskát tartunk, nem hízódisznót, úgyhogy a haszonállatok egyedszáma nagyon lecsökkenne. Körübelül lenne néhány az állatkertekben. De az az állomány nem tudná fenntartani azt a nagyszámú, változatos fajtát, ami most létezik. Akár a kihalás szélére is sodródhatnának. Végülis: hány régi magyar parlagi baromfit láttatok már? Nem sokat, mert ma már nem tartják nagy tömegben. Meg máshogy sem nagyon. Tehát akár azt is mondhatnánk, hogy a vegetáriánusok nemcsak hogy egyes egyedeket, hanem fajtákat, sőt fajokat sodornak a kihalás szélére.
Erre lehetne azt mondani, hogy a haszonállatok génállománya degenerált, az ember tette azzá, és így értéktelenek a Természet számára. Viszont ezzel van egy nagyon nagy bökkenő. Vaddisznó még van. Talán még valahol az őserdőkben rohangál pár a húshibrid csirkék őseiből is.
De szegény őstulkot kiirtottuk. Ami belőle maradt, az a háziasított szarvasmarha. Tehát, a házi szarvasmarha esetleges kihalása a büszke őstulok végét jelentené.
Kissé más nézőpont: mivel lehetne mérni egy fajnak a sikerességét az evolúció folyamán? Pl. egyedszám. Ez nem a legjobb, mert a hangyák mindenkit űberelnek. Akkor legyen mondjuk összes élőtömeg. Vagy bármi más. De gyakorlatilag bármilyen mutatót találunk ki, azt a háziállatokra alkalmazva, ők jóval sikeresebbnek tűnnek a vadállatoknál. Az ember miatt, aki eteti és védi őket. Azután megeszi.
Magam védelmében: a nagyüzemi módszerek ellen vagyok. De örülnék neki, ha a parasztot békénhagynák, hogy úgy vágjon disznót, ahogy előtte ezer évig. Jobban ismeri azt az állatot, mint az összes állatvédő együttvéve, hiszen ő nevelte fel. És normális böllérrel régimódin is egy perc alatt vége.
Viszont a hús nagyüzemi megtermelése rengeteg erőforrást,pl.vizet vesz el a természettől.
Durván szennyezi a környezetet,tehát akár veszélyeztetett fajok is pusztulhatnak ki a haszonállatok miatt,lásd pl.mikor őserdőt irtanak ki,hogy legelő legyen a helyén.
A haszonállatot az ember "teremtette",a háziasítás előtt is elvolt a Föld nélkülük egész jól.
Először is szeretném kérni, hogy a felénél ne hagyjátok abba az olvasást, hogy egyből lepontozzatok:) Kösz!
Megmondom őszintén fura az álláspontom a vegákkal kapcsolatban. Nem az van, hogy elítélem őket, csak egyszerűen hülyeségnek tartom, pontosan azért, amit valaki leírt itt: az ember mindenevő, nem csak húsevő, és nem csak növényevő. Évezredek óta így alakult ki az emberi szervezet, emésztés. Az lenne az ideális, ha a húsok, és a zöldségek helyes arányát meg tudnánk tartani. De az, hogy nem eszem húst, vagy akár nem eszem zöldséget már végletnek számít, ami pedig 99%-ban nem jó. Persze most lehet lepontozni, nem akarok ellentéteket szülni, ahogy láttam úgyis van már itt elég, de én még személy szerint nem találkoztam egy egészségtől kicsattanónak tűnő vega emberrel (gondolok itt egy sportos testre stb). Nyilván van ellenpélda is, de én úgy vettem észre, hogy kevesebb, mint a húsfogyasztó társaiknál (nyilván azért, mert a húsoknak magas a fehérjetartalmuk, az izmok pedig fehérjéből épülnek fel).
Aki felhozta, hogy a magyar ember sokkal több húst vásárol, mint amennyire ténylegesen szüksége lenne, annak kíváncsi lennék az életkörülményeire, mert egy átlagos magyar család nem tud annyi húst venni, hogy sok legyen. Sőt legtöbbször jóval kevesebbet vesz, mint amennyi kellene. Drága, és kész.
Egy másik válaszoló, aki meg olyan marhaságot mondott, hogy a magas húsfogyasztás miatti elhízás... Ő legyen szíves nézzen utána, hogy mitől híznak el az emberek. Mert hogy nem a hústól, abban biztos lehet;) (a többi adattal, amiben az elhalálozást említette biztos korrekt adatok vannak, csak ez, hogy a hústól híznak el az emberek kicsit bántja a szemem, aki kicsit is tisztában van az emberi szervezet működésével, meg a magyar emberek táplálkozási szokásaival, valószínűleg egyetért velem).
Amúgy hogy ne térjek el tárgytól Nagypapámnak sokáig voltak disznói, nagyon szerette őket, rendesen be voltak tanítva, hogy egyik ólból a másikba utánamentek, mikor azt mondta "gyertek cocikáim":). De persze ő is levágta őket. Dolgozott vágóhídon is, és egyszer megkérdeztem, hogy nem érezte e rosszul magát, amire az a válasz jött, hogy sokszor volt olyan, hogy egy nehezebb nap után elgondolkodott rajta, hogy most mennyi életnek is vetett véget. Szóval nem repesett az örömtől, hogy "jajj de jó, ma is elvághatok egy két torkot". Mindenesetre valakinek ezt is meg kell csinálnia, mert a húsfogyasztásra igény van.
Egy preciz meszaros minimalis sebet ejt a disznon, ekkora fajdalmat sok ember is atel pl egy nagyobb eses soran, vagy egy nyilt tores sokkal fajdalmasabb mint a diszninak a szurt sebe.Azert visit mert:
- nem vagtak at a torkat mint a nyulaknak,baranyoknak, tehat sokkal kissebb a seb is
- az allatok altalaban visitanak ha lefogjak oket
- tudja hogy ez az utolso napja, de ez mindenkinek eljon az eleteben elobb vagy utobb, es ha azt nezed akkor a diszno nem sokat veszit
Ami engem illetszivesebben halnek meg egy ervagastol mint peldaul rakban.Az elvesztett ver miatt egyszeruen csak elaludnek. Ha pedig tudnam hogy ugy kell leelnem az eletem mint a legtobb disznonak hat akor szivesen meghalnek (fokent a nagyuzemi modszerekre gondolok ahol a disznot elobb kiherelik, kihuzzak a szemfogat, levagjak a farkat. Ezek mind akkora fajalommal jarnak mint amit atel a halala napjan is. Arrol nem beszelve hogy ha tul sok diszno van egy helyre bezarva akkor egymast is megeszik, pl olyat lattam hogy leragtak egymas fulet, vagy szemet vagy eppen szet is tepik egymast.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!