A zsiráfoknak tényleg 2 agyuk van?
utolsóval egyetértek de nem minden dínónak csak a giganagy méretű növényevők(főleg a hosszú nyakuak)pár fajtájánál jellemző. az ok is stimmel. viszont a hátsó nem egyenlő a koponyában található aggyal mivel: 1nem gondolkozik vele
2 csak a reflex szerű mozgásokért/reakciókért felel. a zsiráfokról nem tudom hogy ez igaz e rájuk de a zsiráf lemérve orrától farkáig 7 méter alatti viszont egyes dínók batár nagyra (10+méter) megnőttek szóval nem tudom hogy a zsiráfnál okoz e problémát az idegi ingerületátvitel lassúsága ide érdekeségképpen beszúrom hogy egyes idegmérgek gyorsabban ölnek mint hogy megérezd hogy beléd állt a tüske/karom/nyíl. amúgy zsiráfot nem rágcsálnak kisemlősök bár ez is relatív mert egy háznyi dögnél az oroszlán tényleg kismacskának ha befér.
nem tom de a polipnak 9 van.
(mindegyik karjához 1 + a központi agya)
Pont nem rég láttam erről egy dokumentum filmet :)
A zsiráfoknak csak 1 agyuk van, viszont az agyuk alatt van egy kis "műszer" ami megakadályozza azt, hogy agyvérzésük legyen. A hosszú nyakuk miatt nagy vérnyomás kell ahhoz, hogy eljusson a vér az agyukba. Amikor lehajtják a fejüket (pl. amikor isznak), akkor viszont komoly gondot okozna ez a vérmennyiség (a gravitáció besegít a szívnek). Az agyuk alatt így kialakult egy csőrendszerből álló szerv, ami a felesleges vérmennyiséget magában tartja. :)
A válasz megírásának időpontja: tegnap 20:47
ühüüm és te a gerincvelőddel miken szoktál gondolkozni?? :)
De két agyféltekéjük van, ha erre gondolsz.
Visszatérve a dínós-kétagyas megoldásra: a zsiráfoknak erre nincs szükségük, mert náluk már kialakult a velőshüvelyes axon, ami jóval nagyobb "teljesítményű" mint az őshüllőké volt.
Ne felejtsük el, hogy a zsiráfok is emlősök, tehát bár első ránézésre nagyfokú a különbség ember és zsiráf között, az apró részletek esetében sokszor zavarbaejtő a hasonlóság. Persze ezt sokféleképpen félre lehet értelmezni:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!