Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Egy kb.300 m2-es kert elég...

Egy kb.300 m2-es kert elég egy lónak? (félvér)

Figyelt kérdés
Persze járnék vele ide-oda, rétre meg ilyen helyekre csak mondjuk úgy hétköznap elég neki mint kifutó?
2009. febr. 17. 22:21
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
70%
Tartsál aranyhörcsögöt! Annak elég!
2009. febr. 18. 01:08
 12/25 anonim ***** válasza:
70%
Sztem elég, de ne feledkezz meg a rendszeres mozgatásról. Viszont tényleg, a lovak nem szeretnek egyedül lenni, ha teheted vegyél,mellé egy kecskét, vagy egy birkát.Ha egyedül van rossz szokásokat vehet fel, pl. szitálás, levegő nyelés.
2009. febr. 18. 09:02
 13/25 anonim ***** válasza:
83%

Szia! Edzőként és tenyésztőként próbálok válaszolni a kérdésedre. A ló először is nem kutya, a kutyának nem kutya a társa, hanem az ember. A lónak viszont lételeme a ménes, vagyis minimum két lovat jó együtt tartani. Eléldegél egyedül is, de valóban nagyon rossz neki!!! A 300m2 is kevésnek tűnik. Jobb, mint boxban vagy uram bocsá' lekötve tartani egész nap, de messze nem megfelelő számára. A ló ideális tartásához legelő kell! Az izomzatának, a lábainak, patájának, tüdejének és nem utólsó sorban a lelkivilágának legelőre van szüksége.

A ló évezredeken át úgy fejlődött, hogy gyakorlatilag szinte egész nap legelt, lehajott fejjel bandukolva. Ez az ideális etetési mód számára, amit mi emberek a napi 2-3-szori etetéssel próbálunk megváltoztatni - eléldegélnek így, de korántsem nekik megfelelő módon! Persze nagyon nehéz több hektárnyi bőséges legelőt biztosítani, ezt belátom. Marad a napi többszöri etetés-itatás, de elengedhtetlen a ló jó közérzetéhez a minél nagyobb karám, ha lehet, akkor füves.

Kertbe valóban nem való a ló. Szükségből rövid pár hónapig sok évvel ezelőtt én is tartottam kb. 1000m2-es kertben 3 lovat. Na az senkinek nem használt. Sem a lónak, sem a kertnek, sem az én idegrendszeremnek, de legkevésbé a szomszédénak. Megrágcsálta az áthajló faágakat is a ló, meg a kerítés tetejét... Kár velük összetűzésbe keveredni.

Ne gondold, hogy otthon sokkal kevesebből kijön a lótartás, mint bértartásban. Nem tudom, hol laksz, vannak persze brutális árak, de nem feltétlenül az a legjobb hely, ahol 80ezret kérnek havonta. Arra is számolj, hogy a kertből jókora helyet elfoglal a takarmány, illetve a ló alól kiszedett trágya.

Ha megírod priviben, hol laksz, talán tudok neked jó helyet mondani lótartásra. Nálunk havi 35 ezerből a lovadnak van egy boxa, napközben 20 hektárnyi legelőn barangolhat, lótársaságban. Lovaglásra, tereplovaglásra ideális a hely, szabvány ugrópálya van és ha kell, állandó edzői felügyelet. Ilyen nem csak nálunk van az országban, érdemes szétnézni...

Azt se felejtsd el, hogy ha nem tudsz egyszerre legalább félévi takarmányt betárolni, akkor sokkal több költséged van rajta. Kistételben mindig drágább a takarmány, a téli, kora tavaszi időszakban egyenesen durván drága tud lenni, plusz a gyakoribb szállítás mindig többletköltség...

Az meg már csak a ráadás, hogy a magányosan tartott ló ha meglát egy másik lovat lovaglás közben, igen érdekesen is reagálhat, ami eléggé balesetveszélyes tud lenni.

Szerintem gondold ezt a dolgot még át egy kicsit.

2009. febr. 18. 09:12
 14/25 anonim ***** válasza:
93%

Tegyük fel, hogy elég (mert túléli, csak élni és túlélni nem ugyanaz)...

Mégis hogy akarod ellátni a lovat? Szóval bocs, de a kérdésedből elég jól látszik, hogy gőzöd nincs a lovak tartásáról. Ha meg ennyire nem érdekel az állat sorsa, csak eszkönek kell a szórakozásodhoz, akkor meg mit teszed magad itt ilyen kérdésekkel?! Ki lehet akár egy karóhoz is kötni minden lábát, akkor is túléli...

Emelett megemlíteném, hogy a legtöbb önkormányzat nem enged belterületen nagytestű haszonállatot tartani.

Aztán itt van még ez a kijelentésed:

"ha ezen igy fel vagy háborodva, akkor elmondanám hogy csomóan még ennél kissebb KERTBEN tartanak lovat ahol mondjuk nincs is fű csak homok, aztán néha napján kiengedik..."

Ezzel te azt mondod, hogyha más kínozza a lovát, az téged is feljogosít erre. Szép, mondhatom. Nem a bányalovak korát éljük, amikor halálra dolgoztatjuk az állatot. Tudod, a felelős lótartók minnél jobb körülményeket igyenekznek biztosítani a lovuknak, sose az volt a cél, hogy a minimum szintet megüssük. Ha neked ez, akkor sürgősen szálj magadba, és gondolkodj el, mi is az az élőlény.

2009. febr. 18. 09:41
 15/25 anonim ***** válasza:
80%

kérdező!

te vagy felháborodva, mert az elsők olyat írtak (igazat) ami neked nem tetszik!

akkor minek kérsz tanácsot???

2009. febr. 18. 09:44
 16/25 A kérdező kommentje:
Lehet hogy itt sokan nem olvasták el a nagybetűs kérdés alatt a kicsit... Mondom vinném őt rendszeresen mozgatni, futtatni, csakhogy elfér ott egy istálló amiben aludni tud!!??? Nem vagyok felháborodva, csak máskor olvassátok el rendesen a kérdést.
2009. febr. 18. 20:52
 17/25 A kérdező kommentje:
NEm vagyok állatkínzó, 2 cicám, 1 kutyám, 2 tengerimalacom, valamint 1 papagájom van, akiknek mindent megadok, amire csak szükségük van. Ja és elmondanám, hogyha akkora állatkínzó lennék, akkor hagytam volna a 2. cicát megdögölni a társ.házunk udvarán, de én befogadtam, mert akkora szemét vagyok... Megnyugtatok mindenkit, még nincs lovam, és lehet hogy nem is lesz. Gondoltam kiirom a kérdést hogy értelmes válaszokat kapjak, erre... Azért kösz az értelmes embereknek a válaszokat!
2009. febr. 18. 21:01
 18/25 anonim ***** válasza:
29%

Mondjuk a papagájt meg a tengerimalacot megkérdezném, szeretnek e kalitkában meg kis üvegbörtönben élni....

de szereted őket, az a lényeg, olyan kis aranyosak ..úgysem tudják, hogy rabok...ugyebár...

2009. febr. 18. 22:16
 19/25 anonim ***** válasza:
83%

Köszi annak, aki lepontozott, én vagyok az edző... Lehet több lovat láttam már, mint aki csak úgy lepontozgat.

A kérdezőnek: az jó, hogy mindig vinnéd mozgatni, de hidd el, nem fogod mindig vinni, egy olyan kis helyen tartott ló pedig könnyen "bekattan", ha pár napig nincs mozgatva... A lóbetegségeket azért nagyjából ismered? Hallottál már a bénulásos izomfesték vizelésről, köznapi nevén ünnepi betegségről? Ha pár napot áll a ló, aztán kiviszed és megfuttatod, elég könnyen kaphat ilyet, aztán egy életre károsodhat vagy meghalhat, ha nem tudod azonnal, mit kell csinálni, illetve nem ismered fel... Még nálunk is előfordult ez a betegség, pedig cirka 25 éve foglalkozom lovakkal. Csak persze azonnal észleltem és annak megfelelpen cselekedtem, agy pár nap alatt túl voltunk rajta. Kólika, ilyesmi? A leggyakoribb lóbetegség. Felismered, tudod mit kell tenni olyankor? Erre is azonnal reagálni kell, mert nagy fájdalmak között simán meghal a ló... Nagyon sok összetevője van a lótartásnak, hidd el. Olvastam rendesen a kérdést, tudom, hogy azt kérdezed, elég-e ekkora hely a lónak, erre válaszolok. Az előzőekben felsorolt okok miatt nem elég. Mit csinálsz, ha havas-jeges azút mndenfelé, hogy viszed ki akkor a lovat mozgatni? Sehogy, mert neked is, neki is balesetveszélyes. Marad hát odabenn, valószínűleg akkor is, ha napokig esik az eső, vagy marha nagy szél fúj.... Ezek után persze jó lenne azt a lovat csak úgy engedni futni magától, (egyébként is szüksége van erre időnként) de ugyan hol? Hogyan? Ekkora helyen még meg se tudod futószárazni kicsit, hogy "kirúgja" magát. Annyira jó lovas vagy, hogy ha felülsz az esetleg egy-két hete nem lovagolt lóra (akármit is mondasz, ez simán előfordul!) akkor egyrészt rá tudod venni, hogy vigyázzon magára, ne csináljon butaságot, plusz ha csinál mégis (és fog, mert ló!) akkor tökéletesen tudod uralni? Tudod mekkora balesetet csinálhat egy ló, aki mondjuk az utcán ledobja lovasát és elfut?

Előttem írta valaki és igaz, hogy ráadásul a legtöbb helyen nem is engedélyezik a nagyállat-tartást. Érdeklődj a polgármesteri hivatalban erről.

Szóval sok buktatója van és nem jössz ki olcsóbban, mint ha valahol neki megfelelő helyen tartod.

Azt írod, kb. 300m2-van. Nos, kell a lónak egy 3X4 m-es box, a takarmány és alomszalma, ha csak egy heti adagot veszel is (ami őrültség, mást se fogsz csinálni, mint takarmányt hordani, ráadásul úgy sokkal drágább is) annak is kell legalább ugyanekkora hely, de úgy lekerítve a lótól, hogy ne érje el a fejével, különben egy nap alatt szétszórja teljesen és beletapossa a sárba, tehát ismét csökkent a hely, számolhatsz napi 2-3 taliga alommal, azt is kell valahová tenni, s gondolom, nem akarsz hetente trágyát elszállítani vagy elszállíttatni - de azt tudod, hogy hová fogod vinni az összegyűlt trágyát???

nem tudom, érted-e, miért kardoskodom amellett, hogy vidd olyan helyre a lovat, ahol jól tartják! Lótársaságban van, legelhet, ha nem tudod lovagolni, akkor is mozog eleget. Ha otthon tartod, gyakorlatilag sehová sem mehetsz, mert a lónak igenis felügyelet kell, meg időben etetni-itatni... Egész nap otthon fogsz vele ülni? Mi van, ha lázas beteg vagy, alig élsz, tuti jó lesz akkor is kivinni a lovat mozgatni, meg almozni alóla, etetni... Tudod, mennyit kell adni egy lónak? Tudod, mennyit iszik? Tudod, milyennek kell lennie a takarmánynak, abraknak?

Vegyél egy pacit, nagyon jó, ha az embernek lova van! De vidd egy kellemes lovardába, ahol vigyáznak rá és hidd el, neked is sokkal jobb, ha nem egyedül lovagolsz, hanem ha kedved van,akkor társaságban. Egy jó lovardában jó a közhangulat, még egy lópucolás is élvezetesebb, mint egyedül. Közben jókat lehe dumálni, egy kellemes nyári napon ott maradni lovaglás után és üldögélni, beszélgetni, estleg nekilátni szalonnát sütni... A lovad pedig közben neki megfelelő helyen, saját fajtársai között szintén klasszul érzi magát. És nem kell azon aggódnod, hogy holnap megint takarmányt kell hozni....

Jó lovaglást, sok boldogságot a lovadhoz, és a lovadnak hozzád!!!!

2009. febr. 19. 07:55
 20/25 A kérdező kommentje:
Nem kalitkában és ketrecben élnek, a 2 tengerimalac szabadon van a nagy f.szobában, a papagájt meg csak éjszakára zárjuk be!
2009. febr. 19. 13:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!