Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Természetes lókiképzés! Mit...

Természetes lókiképzés! Mit gondolsz róla?

Figyelt kérdés
Megvan róla a saját véleményem, de kíváncsi vagyok a tiétekre.
2011. jan. 26. 11:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
45%
Én mindenképp ezt favorizálom! Időben kicsit tovább tart, de sokkal jobb kapcsolat alakul ki a ló és lovasa között.
2011. jan. 26. 11:49
 2/13 anonim ***** válasza:
Előző vok. Neked mi a véleményed róla?
2011. jan. 26. 11:50
 3/13 A kérdező kommentje:

Szerintem hagyományos módszerekkel legalább olyan jó kapcsolat elérhető.Az erőszakmentes lókiképzők mindig szidják az angolosakat, de szerintem ez nem stílusfüggő.Minden stílusban vannak tudatlan és igénytelen emberek.

Ami, pedig különösen káros,hogy arra bátorítják az amatőröket, hogy maguk képezzék ki a lovukat-rettenetesen veszélyes.

olyanokat tanítanak, hogy mi eltompítjuk a lovakat érzéketlenné tesszük őket.Ez az jeleni hogy még nem ültek szakszerűen képzett lovon és úgy mondanak éles véleményt.

Egyre több ember "dől" be nekik és a hagyományos stílust egyre kevesebben űzik jól.

2011. jan. 26. 12:03
 4/13 anonim ***** válasza:

Megint én vok. :)

Igen, jó a meglátásod. Mellesleg: a természetes lókiképzést általában olyan lovon mutatják be, amik már bevannak lovagolva, ismerik a zablát, szárat, stb! Tehát nem egy teljesen nyers lovon. Engem érdekelne a természetes lókiképzés egy teljesen nyers csikóval, aki érett már arra, hogy belovagolják például.

2011. jan. 26. 13:24
 5/13 Guano Apes ***** válasza:
természetes lókiképzés csak szakértő oktatóval! működik nyers és méghozzá nehezen kezelhető csikónál is. saját tapasztalat. a lovamnál is nagyon sokat elértem vele. kemény volt a szája, nehezen irányítható, most pedig kötőfékkel járunk terepre. szal működik, de csak megfelelő szakértelemmel
2011. jan. 26. 13:29
 6/13 A kérdező kommentje:

igazad van utolsó!csak sajnos a kezdők nem tudják eldönteni, hogy ki a szakértő.

Jó pár "nagy" nevű hazai oktató van akinek a hozzá értése nagyon megkérdőjelezhető.

Monty módszerről ne is beszéljünk...

2011. jan. 26. 13:37
 7/13 Guano Apes ***** válasza:
a Monthy módszer alapjai tényleg jók és működnek, csak az a probléma vele, hogy már ebből is egy nagy üzletet csináltak ami a használhatósága rovására ment. én a hazai természetes lovasok közül Mészáros Gyulát és Victor Fröschlt tartom ténylegesen nagy névnek. őket verseny és egyéb eredmények is igazolnak.
2011. jan. 26. 14:11
 8/13 anonim ***** válasza:

Én még nem hallottam volna, hogy természetes lókiképzők az angol lovasokat szidták volna, pont ezért mivel ez nem egy stílus.

Parelli vagy Nevzorov munkásságában sem látok semmi kivetnivalót,sőt nekem nagyon szimpatikus amit ők csinálnak.

2011. jan. 26. 15:44
 9/13 Guano Apes ***** válasza:
egyet értek az előzővel. a természetes lókiképzés nem stílus, igaz, hogy a westernesek körébe elterjedtebb. és valóban nem szidják az angolosokat, hanem inkább gyakoribb hogy együttműködnek velük, főleg a díjlovasokkal.
2011. jan. 26. 18:10
 10/13 anonim ***** válasza:

Egyrészt mint minden, ez is pénzről szól, sok a nem hozzáértő oktató. És vannak olyan emberek is, akik úgy döntenek, nekik nem kell az oktatás, az se túl szerencsés. Ettől függetlenül jobb, mint az angol stílus. Itt rögtön áljunk is meg, és tisztázzuk, hogy az angol stílusról, mint kiképzésről, és nem mint lovagló stílusról beszélünk, hiszen utóbbi esetén lényegében bármely sítlusnál csak gyakorlással, edzőkkel és idővel tudjuk kialakítani a megfelelő mozgáskulturát. Nem ez a helyzet viszont oktatás terén, az mivel földröl végezhető, relatíve könnyen tanulható akár elméletben is.

Namost volt egy olyan felvetés, hogy angollal legalább olyan jó eredmény érhető el, mint természetes kiképzéssel (a továbbiakban az erőszakmentességet én tágabb értlemben, pozitív megerősítéses tréningként fogom használni!). Sajnos ki kell ábrándítsalak, ez elméletben sincs így. pl: az angol lovasok gyakran verik lovaikat, ami elhúzódik, miközben a lovak már menekülni próbálnak. Ez stresszet okoz nekik. Mint tudjuk (bárki, aki valaha vizsgázott, dolgozato írt tudhatja), hogy stressz rontja a teljesítményt. Míg ugye pozitív megerősítésnél a büntetés a jutalom elmaradása, ez sokkal kisebb stressz. Aztán józan paraszti ésszel gondoljunk bele: adott két munkahely, minbdkettő éhbérért, ám az egyiken ordibál a főnök, szemetek a kollégák, míg másikon rendesek, apró jutalmakkal díjjazzák erőfeszítéseink. Na melyiknek dolgoznánk szívesebben, jobban? Nyilván az utóbbinak, mint ahogy a ló is jobban dolgozik, ha motiváltabb. Persze büntetéssel is el lehet érni ugyanazt az eredményt, csak sokkal több energiába és időbe kerül mindaz.

Vagy fordítsuk meg. Azt mondod ugye, az angolok nem tompítják a lovat... Vegyük a pálcát. Pavlov neve ismerősen kell, hogy csengjen, ő írt le a feltételes reflexet. Remélem ismerjük ennek tulajdonságait, így beláthatjuk, hogy néhány verés után a ló összeköti a büntetést, és fájdalmat a pálcával. Akkor mért verjük tovább? Hiszen elég volna csak megpöckölni, vagy meglegyinteni a pálcával, a kialakult feltételes reflexnek köszönhetően ugyanaz lenne a hatás. Ha pedig a jószág tovább kóstolgat minket, akkor még mindíg agyonverhető. Tovább megyek, r Kluge hans/clever hans/okos hans (megjegyzem még 1 lovassal nem találkoztam, aki hallott volna róla) után szabadon: tudjuk, hogy a ló igen hatékonyan képes nonverbális jeleninket olvasni. Tehát már hozzá se kell érnünk, csak úgy gondolnunk, hogy meg fogjuk verni. Ő, ezt bizonyos eltöltött munkaóra után képes megérteni. Ekkor pedig felmerül a kérdés, mért alkalmaz az angol lovas a kelleténél jóval nagyobb erőszakot, amikor az nem is kéne?!

Vagy egy másik példa: ismerünk vakvezető pónikat. Eredményik kétségbevonhatatlanok. Azokat nyilván sok idő, és pénz kiképezni, tehát feltételezhetjük, hogy az idomárok a lehető leghatékonyabb technikákat igyekeznek bevetni. Gondol nem árulok el titkot, az nem az angol lovasok idomítási módszere, hanem bizony pozitív megerősítéssel, klikkerrel stb oktatnak. Jelen pillanatban ezért - akár ténylegesen így van, akár nem- erre alapozva nyugodt szívvel ki merem jelenteni, a pozitív megerősítés hatékonyabb, mint az angol kiképzés.

Istenigazából lehetne itt sorolni a példákat, de fölösleges. Akit érdekel, az idomítás, tanítás, az kapjon kezébe egy etológia könyvet, szépen értse meg, és ennyi. Ez most amúgy nem kampány akart lenni, és nyilván valóan nem szólottam a pozitív megerősítés hátrányairól sem. Mindennek van előnye, és hátránya, de nem szeretnék könyvet írni. Ha valaki átlátja a tanulás folyamatit, remélhetőleg belátja, amiről én is beszéltem. Ha nem, akkor nem.

Mégegyszer kiemelem, itt az angol lovaglásról, mint kiképzési technikáról beszélek. Mint lovaglási technika nyilván igenis jól használható, csak kiképzés területén enyhén szólva lemaradt.

2011. jan. 26. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!