Ez milyen bogár lehetett?
Találtam egy döglött, számomra ismeretlen fajú bogarat.
Kb 2 cm-es hosszúkás teste van, világosbarna-sárgás színű, rajta fekete vékony csíkok hosszában.
És kb 10 pár, hosszú ízelt lábai (mint a pókoknak).
Nem vagyok szakértő, de létezik, hogy ez valami százlábú-faj volt, aminek testéhez képest sokkal hosszabb lábai vannak? Illetve a teste sem olyan "féreg-szerű" volt, mint egy -általam ismert- százlábúnak?
egy emberi százlábúXD
amugy fogalmam sincs.
A rovar neve: pókszázlábú (Scutigera coleoptrata). [link]
Ártalmatlan, én is találtam már a lakásban, a nedves, hűvős helyeket kedveli. Mindenféle rovarral táplálkozik, amit talál, szóval hasznos.
Azaz, pókszázlábú. Hasznos is, de azért nem olyan ártalmatlan... Ha csíp, akkor elég nagyot csíp, kb olyat, mint egy darázs. Szerintem undorító, én nem szeretem őket. A teraszon, kertben lehet, de a nappalimba ne jöjjön be... Félek, hogy este megcsíphet.
Amúgy Magyarországon elég sokféle százlábú él...
Ha érdekel, a pókokhoz közelebb áll rendszertanilag, mint a rovarokhoz (bogarakhoz pláne), mert ugyanúgy csáprágós, mint a pókok. Viszont ízeltlábú.
Igen, közben magam is kutakodtam az interneten, és meg is találtam, hogy miféle "lény" volt. :)
Még sose hallottam róla, de örülök, hogy mostmár tudom, hogy ilyen is van, és remélem azért látni fogok élő példányt is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!