Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Lenne igény egy segítő csoportra?

Lenne igény egy segítő csoportra?

Figyelt kérdés

A fórumokon, Facebook-on láthatóan nagyon sok a frusztrált ember, ha valaki segítséget kér az állatához mindig van olyan, aki beszól, személyeskedik. Ha komolyabb helyzethez kérnek segítséget előfordul, hogy bár az emberek segíteni nem tudnak, de jól belerúgnak a segítségkérőbe, a válaszok többsége valamilyen sértés, beszólás, személyeskedés. A probléma ezzel az, hogy hiába mondják sokan, hogy az állat érdekeit nézik és csak a kérdezőt/posztolót akarják jobb belátásra téríteni, ezzel nem segítenek, sőt gyakran megsértik a segítségkérőt, aki elhagyja a kérdést, törli a posztot, később segítséget sem mer kérni. Az állatnak pedig senki nem segít, van hogy szerencséje van, de sajnos előfordul, hogy az eset tragédiába torkollik.

Például több ilyen esetről írt a szegedi Beagle Fajtamentés (pontosabban Kati, a szervezet elnökének felesége):

[link]

[link]

Az ötletem az, hogy egy olyan csoportot kellene létrehozni, ahol nem ítélkezünk, nem személyeskedünk, nem a gazdit szidjuk, hanem próbálunk segíteni, előrevinni a helyzetet, hogy jobb legyen.

Például valaki tanácsot kér, mert nem tudja az állatot elvinni orvoshoz? Nem nekiugrunk, meg szidjuk, hogy akkor is oldja meg, hanem segítünk. Például megkérdezzük, hogy merre lakik, melyik orvoshoz akar menni és ha valakinek éppen útba esik autóval, akkor felajánlhatja, hogy segít az állatot eljuttatni. Vagy például, ha valaki el akarja altatni az egészséges kutyáját, mert nem kell már neki, akkor nem a tulajt szidjuk ócsároljuk, hanem keresünk neki ideiglenes befogadót, valaki a közösségből segít befogadni az állatot. A fentiek csak példák, de gyakorlatilag bármilyen problémát hasonlóan lenne ideális megoldani, nem ítélkezünk, szidunk, hanem valaki önkéntes alapon, ha tud vállalja a segítséget.

Összeségében a lényeg az, hogy ha valaki kérdést, segítségkérő posztot ír ki, akkor ne ítélkezzünk, személyeskedjünk, hanem megoldást keressünk, közvetlen segítséggel, jó tanáccsal, vagy alternatívák keresésével, hogy az állatnak jobb legyen, mindezt teljesen önkéntes alapon.

Lenne igény egy ilyen online közösségre?

jan. 24. 20:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
64%

Szerintem jó lenne egy ilyen csoport, de mindig lesznek emberek, akik kiakadnak és a posztolót szapulják. Nem is csoda, hiszen annyi olyan eset van, amikor költözés miatt akarják a kutyát lepasszolni. Nem meglepő, hogy amikor az ember újra és újra ilyet lát, már kinyílik a bicska a zsebében.

Nehéz nem ítélkezni, mikor a legtöbben a saját felelőtlenségük miatt kerültek oda ahol vannak.

jan. 25. 10:01
 12/20 anonim ***** válasza:
25%
Ebben az országban nem fogsz tudni olyat csinálni ahol nem jelennének meg a személyeskedő utálkozó emberek, a sok barom erre élvezkedik. Másokat bántó üzenetekben élik ki a saját sivár életük problémáit.
jan. 25. 10:33
 13/20 A kérdező kommentje:

Értelemszerűen nem arra gondoltam, hogy az állatkínzókat pénzeljük, ilyenkor az az adekvát megoldás, hogy értesítsük a megfelelő hatóságokat, állatvédelmi szervezeteket.

Azért egy kicsit csalódtam, hogy egyesek úgy gondolkodnak, hogy ha hülye a gazda az állat megérdemli a halált. Én pont azért akartam létrehozni a csoportot, mert személy szerint úgy gondolom, hogy nem az állat a hibás a gazdája miatt.

De a kommentek alapján egyre jobban kirajzolódik, hogy nincs létjogosultsága Magyarországon az ötletnek.

jan. 25. 12:40
 14/20 anonim ***** válasza:
69%
Ahogy előbb írtam, szigorítani kellene az állattartás feltételeit Magyarországon, ezzel már a probléma egy hányada megoldódhatna. Lásd Ausztria.
jan. 25. 12:56
 15/20 anonim ***** válasza:
60%

Az állat nem hibás, de ne mas pénzelje már a felelőtlen állattartókat. Egyszer adsz, máskor is elvárják. Semmi felelősség érzetük nincs, majd más megoldja helyettük a problémát.

Szomorú, hogy az állat szenved de az se valódi segítség ha elviszed dokihoz/állod neki a dokit. Jövő hétrn ugyanúgy lelövik, megmérgezik, elütik mivel a tartási körülmények nem változnak.

Ha örökvefogadod, a gazda szerez másikat amit ugyanúgy szenvedtet. Ördögi kör.

Kötelezővé kellene tenni az ivartalanítást, a chipet macskáknál is és súlyos pénzbírságot kiszabni a kóborló állatok gazdáinak. Sintér telepeket létrehozni, altatást alkalmazni. Nrm lenne ennyi "felesleges" állat.

jan. 25. 13:14
 16/20 A kérdező kommentje:
Valóban az állatvédelem a legnagyobb probléma, mind a gyenge törvény, mind a betartó erő hiánya miatt, de azzal sem érünk el semmit, ha másokra mutogatva homokba dugjuk a fejünket. Változás akkor van, ha a társadalom tesz érte.
jan. 25. 16:32
 17/20 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem hatalmas igény lenne erre. Egy erős moderátor csapattal, akik ki is teszik azt, aki beszólogat. Sajnos mostmár semmit sem lehet kérdezni úgy, hogy nem érkezik rá durva beszólás válaszként. Baromira nincs azzal senki előrébb, ha még bele is kötnek. Problémaorientáltan kéne ezeket is kezelni, és sértegetés helyett a teendőt tanácsolni. És az, hogy sokan beszólnak valakinek, mert valamit hekytelenül csinál, nem segít az állat helyzetén sem, ugyanolyan rossz helyzetben van, max a kérdező inkább el se olvassa a válaszokat és rosszabbul oldja meg, mint ahogy megoldhatná a problémát.

Arról ne is beszéljünk, hogy mindenki holtáig tanul: lehet, hogy valami valakinek triviális, de más lehet, hogy nem tud róla. Orvosnak tanulok, ha mindenkinek, akinek helytelen információi vannak az emberi egészségről, beszólnék, nem hiszem, hogy sok jókedvű ember maradna a közelemben.

Edukálni megszégyenítés helyett!!!

jan. 25. 17:21
 18/20 A kérdező kommentje:
#17 Igen, én alapvetően pont az általad leírt problémára akartam megoldást kitalálni, de a válaszok alapján kétségeim vannak ennek megvalósításának realitásában.
jan. 25. 17:32
 19/20 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem az itteni válaszok alapján nem lehet következtetést levonni.

Sokan azt sem akarták megérteni, amit mondasz..

jan. 25. 21:38
 20/20 anonim ***** válasza:
Semmilyen igény nincs rá, ezer ilyen csoport van
jan. 29. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!