Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Lenne igény egy segítő csoportra?

Lenne igény egy segítő csoportra?

Figyelt kérdés

A fórumokon, Facebook-on láthatóan nagyon sok a frusztrált ember, ha valaki segítséget kér az állatához mindig van olyan, aki beszól, személyeskedik. Ha komolyabb helyzethez kérnek segítséget előfordul, hogy bár az emberek segíteni nem tudnak, de jól belerúgnak a segítségkérőbe, a válaszok többsége valamilyen sértés, beszólás, személyeskedés. A probléma ezzel az, hogy hiába mondják sokan, hogy az állat érdekeit nézik és csak a kérdezőt/posztolót akarják jobb belátásra téríteni, ezzel nem segítenek, sőt gyakran megsértik a segítségkérőt, aki elhagyja a kérdést, törli a posztot, később segítséget sem mer kérni. Az állatnak pedig senki nem segít, van hogy szerencséje van, de sajnos előfordul, hogy az eset tragédiába torkollik.

Például több ilyen esetről írt a szegedi Beagle Fajtamentés (pontosabban Kati, a szervezet elnökének felesége):

[link]

[link]

Az ötletem az, hogy egy olyan csoportot kellene létrehozni, ahol nem ítélkezünk, nem személyeskedünk, nem a gazdit szidjuk, hanem próbálunk segíteni, előrevinni a helyzetet, hogy jobb legyen.

Például valaki tanácsot kér, mert nem tudja az állatot elvinni orvoshoz? Nem nekiugrunk, meg szidjuk, hogy akkor is oldja meg, hanem segítünk. Például megkérdezzük, hogy merre lakik, melyik orvoshoz akar menni és ha valakinek éppen útba esik autóval, akkor felajánlhatja, hogy segít az állatot eljuttatni. Vagy például, ha valaki el akarja altatni az egészséges kutyáját, mert nem kell már neki, akkor nem a tulajt szidjuk ócsároljuk, hanem keresünk neki ideiglenes befogadót, valaki a közösségből segít befogadni az állatot. A fentiek csak példák, de gyakorlatilag bármilyen problémát hasonlóan lenne ideális megoldani, nem ítélkezünk, szidunk, hanem valaki önkéntes alapon, ha tud vállalja a segítséget.

Összeségében a lényeg az, hogy ha valaki kérdést, segítségkérő posztot ír ki, akkor ne ítélkezzünk, személyeskedjünk, hanem megoldást keressünk, közvetlen segítséggel, jó tanáccsal, vagy alternatívák keresésével, hogy az állatnak jobb legyen, mindezt teljesen önkéntes alapon.

Lenne igény egy ilyen online közösségre?

jan. 24. 20:52
A kérdező szavazást indított:
Én örülnék egy ilyen közösségnek
Szerintem az ötlet hülyeség
25 szavazat
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
54%
Mindenképp!
jan. 24. 21:25
 2/20 anonim ***** válasza:
70%
Valószinűleg úgyis amegy abba, hogy a gazdi hülye
jan. 24. 21:38
 3/20 anonim ***** válasza:
75%
Az ötlet nagyon jó, csak kár, hogy nagy eséllyel nehezen megvalósítható. Sajnos rengeteg olyan ember van, aki csak kritizálni, kötekedni tud, de igazi segítséget már nem hajlandó adni.
jan. 24. 21:59
 4/20 anonim ***** válasza:
89%

Aki nem tudja elvinni orvoshoz az állatát, ne tartson állatot pont. Ne támogassuk a felelőtlen hülyéket.

Egyébként van épp elég ilyen csoport meg ilyen poszt, tök felesleges egy egymilliomodik kutyás csoport amibe majd félreinformálják az embereket meg terjesztik a hülyeséget, védik a felelőtlenséget.

Nem orvosi kérdésre meg normálisan szoktak válaszolni én azt látom.

jan. 25. 00:18
 5/20 A kérdező kommentje:

"Aki nem tudja elvinni orvoshoz az állatát, ne tartson állatot pont. Ne támogassuk a felelőtlen hülyéket."

Igazad van, de egyrészt sokszor nem tudjuk, hogy miért került abba a helyzetbe, milyen helyzetben volt, amikor bevállalta az állatot, másrészt meg azzal hogy hangot adsz a negatív véleményednek a tulajról nem segítesz a már kialakult helyzetben lévő állaton. A fenti egyik linkelt poszt pont arról szólt, hogy új gazdát keresett a tulaj a kutyáinak, mert nem tudta megfelelő körülmények között tartani és segítség helyett hangot adtak a válaszolók negatív véleményüknek, ahelyett hogy segítettek volna legalább ideiglenes befogadót keresni. Ilyenkor például jobb lesz ettől az állatnak?

Természetesen én sem orvosi kérdés-válasz csoportra gondoltam, hanem ahol önkéntes alapon az emberek, próbálják megoldani a már kialakult problémát ahelyett, hogy ítélkeznének, személyeskednének. Például mikor láttál olyan választ a gyakorin, hogy "ha útba esik az állatorvos, akkor segítek elvinni", ahelyett hogy anyáztak volna?

jan. 25. 00:38
 6/20 anonim ***** válasza:
76%
4-es értek egyet
jan. 25. 04:08
 7/20 anonim ***** válasza:
76%

#4 egyetértek. Amikor valaki kutyát vagy bármilyen háziállatot vállal akkor illik tisztában lenni a lehetséges költségekkel, mert a kötelező oltásokon/gyógyszereken kívül kismillió probléma előfordul, csakúgy, mint az embereknél. Normálisabb országokban engedélyhez van kötve a kutyatartás és nem tarthat boldog-boldogtalan kutyát. Kedves kérdező, szerinted miért vannak tele a menhelyek? Mert extrém sok felelőtlen ember kezébe kerül kutya. Van állatorvos ismerősöm, hallottam 1-2 történetet, hogy mivel etetik szerencsétleneket, egy kis lyukban laknak, be vannak pelenkázva.. normális országokban ilyet nem lehet megcsinálni. De persze az állatorvos a hülye, aki drágán dolgozik.

Nehogy már rossz ember legyen, aki nem utalgat minden állatorvosi számlára és előveszi a gazdit, mert az esetek hatalmas részében ő vállalta felelőtlenül, a fizetéséből hónapról-hónapra élő körülmények között egy másik élőlény sorsát. Így nem lehet.

Hozzáteszem, én szoktam utalni, de sokszor a gazdi a hibás, ezt be kell látni.

Egyébként szerintem felesleges új fórum, rosszmájú embert mindenhol fogsz találni.

jan. 25. 06:20
 8/20 anonim ***** válasza:
59%
Az meg más kérdés, hogy rengeteg olyan fajtát szaporítanak agyon, ami genetikailag már önmagában nem a legjobb állapotokat képviseli és a többségük levegőt sem kap normálisan.
jan. 25. 06:24
 9/20 anonim ***** válasza:
38%

A kommentedre reagálva, szerintem csodálatos dolog, ha valaki belátja, hogy már képtelen ellátni a kutyáját és új helyet keres neki. Vannak nagyon kattant emberek, akik minden ilyenre ugranak és annyira önzőek, hogy inkább maguk mellett tartanák a kutyát a legrosszabb körülmények között is. Ismerek ilyen tagokat, ők mindig azt mondják:

“Mert a kutya legalább szeret”.

Na akkor ez nem önzőség? Azért tartod, hogy kizsigereld? Ha neki akarod a legjobbat, akkor elengeded, ha már nem tudod neki a legjobb körülményeket biztosítani.

jan. 25. 06:34
 10/20 anonim ***** válasza:
72%

"valaki tanácsot kér, mert nem tudja az állatot elvinni orvoshoz"

Mit ér egy tanáccsal? Pl elütötték az állatot/leszakadt egy végtagja/vérzik/nem mozdonyt/megmérgezték/stb

Mit tanácsolnak, mártogasd kamilla teába (csöves gazdik szent elixírje), itass vele tejet.

Ellátásra van szüksége az állatnak, nem ilyen baromságokra. Ha nincs pénze rá a gazdának, akkor így járt, meghal az állat. Ingyen nem látják el sehol.

A házi praktikák meg nem fogják megmenteni komoly gond esetén.

"felajánlhatja, hogy segít az állatot eljuttatni."

Házhoz is kinegy a doki. Nekem pl 20km-ről csak 4000et kér el érte. Aki nem tud dokihoz menni annak nem az a baja hogy nem tudja elvinni, hanem az, hogy nem tudja/akarja kifizetni.

"keresünk neki ideiglenes befogadót"

Senki se akar ideiglenes befogadó lenni. Általában a gazda a megfelelő oltásokat se rendezte kutyájánál. Nem barátságos más állatokkal/nem tud róla semmit mert örökölt kutya. Macska esetén végképp semmi oltás, teszt; fogadj csak be egy aidses leukózisos macskát ami miatt majd lebetegszik a sajátod. Megéri!

Esetleg baxxál ki kapásból vagy 60.000et tesztekre, oltásra hogy ideiglenesen befogadhasd.

Utána hova tovább? Lesz örökbefogadó? Nem valószínű. Rajtad marad.

Rengeteg unatkozó jelentkezik. Pl anyámnak lett 3 örökölt macskája, Gyuláról írt egy nő hogy vigyük már le neki. Nagyon higető volt hogy kellenek neki. Pont mentem volna nyaralni és nekem kellett volba vinni őket. Szerencse hogy erősködtem hogy hívjuk fel indulás előtt még egyszer. Baxta felvenni. Titkos számról hívtam, akkor felvette, hebegett-habogott hogy nem kell neki mégsem. Utazhattam volna 200km-t feleslegesen, utazást elbaxxva (szállás fizetve volt), mehettem volna szépen vissza haza a macskákkal. Legalább 100e forintomba lett volna.

Másoktól is olvasok ilyen sztorikat. Nem egyedi eset.

A másik jelebtkező típus meg a fogyóeszközös. Havonta döglenek meg nála az állatok, mert kint tartja őket, átpofátlankodnak a szonszédba aki méreggel védekezik. Ilyennek is de jó lenne örökbeadni. Annak az esélye hogy normális örökbefogadó jelentkezik 0. Ha ideiglenesen befogadsz valamit, az a nyakadon marad.

A legjobb megoldás az lenne ha nem tartana az állatot, akinek nincs pénze ellátni. Gondolkozni kellene arról is, hogy mi lesz ha meghal a gazda/költözni kell? Ne vállaljon már be 5 állatot a 70 éves mama, hogy az örökösöket terhelje vele, ha egyiknek se fognak kelleni...

jan. 25. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!