Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Tiltja Magyarországon törvény,...

Tiltja Magyarországon törvény, hogy lehessen egy bálna gerincem otthon?

Figyelt kérdés
láttam egy képet, hogy valaki talált egy bálna gerincet, ami ki volt sodródva a partra. aztán így elgondolkodtam, hogy vajon itthon törvénybe ütköző lenne e, ha kiállítanék egy bálna gerincet a nappalimba. nem mintha sokat találhatnék magyarországon, csak érdekel van e erre bármilyen törvény

nov. 18. 20:31
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Állatvédelmi törvény foglalkozik ezzel a kérdéssel, ha jól tudom.
nov. 18. 20:45
 2/6 Med_fet_ati ***** válasza:
85%
Washingtoni egyezményt érdemes megnézni. Szerintem igen, tiltja.
nov. 18. 21:12
 3/6 anonim ***** válasza:
Megnézném én azt, hogy ez hogy a fenébe férne el a nappalidban. 😊
nov. 18. 22:11
 4/6 Rosszlovas ***** válasza:
100%

Minden cetféle szerepel a CITES listán. Ezeket a fajokat vagy ezek testrészeit, maradványait csak engedéllyel tarthatod magadnál.

Tehát igen, engedély nélkül nem lehet otthon bálnagerinced.

nov. 18. 22:11
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Az engedélyeztetésen túl, egy bálna egyetlen csigolyája elfoglalná a nappalid jelentős részét, a teljes gerinc kiállításához valószínűleg kicsi a lakásod, házad.

Persze vannak a még nem kifejlett cetek, de már egy bálna bébi is 2-3 méter, a felnőtt lehet akár 20-30 méter.

Persze, nem a gerincoszlopa annyi, hanem a fejével, farokuszonnyal, de azok nélkül is +15 méteres lehet csak a gerincoszlopa.

Egy trtmészettudományi múzeumnak dísze lehet egy teljes cet csontváza (feltételezzük, hogy nem levadászták hogy kiállítási tárgy legyen), szemlélteti a hatalmas méretét.

nov. 19. 00:41
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Érdekességképpen: egy ismerősöm vett egy házat, és a picében talált egy régi cetkoponyát. A Természettudományi Múzeumba vitte be, ahol megállapították, hogy egy kölök bálnáé (első látásra ennyit tudtak mondani). Mindenestül több mint 1 méter hosszú volt a koponya.

És még a múzeumnak is igazolnia kell, hogy hogyan került hozzájuk egy nemzetközi védelem alatt álló állat testrésze, így az ismerősnek kellett egy nyilatkozatot írni, hogy miként "lelte fel" ezt a koponyát, és hogy a múzeumnak akarja ajándékozni.

nov. 19. 13:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!