Ivaros nyúl probléma?
A nyúl nem menstruál havonta, mint az ember, ha egy kistestű zsákmányállat vérnyomot hagy maga után, azzal magához vezeti a ragadozókat. A nyulaknál ivarzáskor a péraajkak duzzadnak meg, illetve vörösebb színűvé változnak, de gyakori, hogy ún. rejtett ivarzás van, vagyis nem, vagy alig mutatnak külső jegyeket. Minden faj másképp működik, minden fajnál egyedi a nemi ciklus, a kisemlősök például nem véreznek.
De nekem nagyobb aggodalmaim vannak ennél. Ha az ivartalanítást nem hajlandóak kifizetni, mert magas a költség, akkor ketrec, felszerelés, ha beteg lesz állatorvosi költségek hogyan lesznek kifizetve? Egy ivartalanítás egyszeri 30-40 ezer forint, egy betegség kezelése drágább. Akkor megint az lesz, hogy "ez csak egy nyúl, olcsóbban szerzünk másikat, majd lesz másik" (apámat idézve)?
A nyúltartás nem csak arról szól, hogy etetés, takarítás, meg játék, ismerni kell a faj igényeit, többek között értelmes tenyésztők ezért nem is adnak hirtelen fellángolásra nyulat, sőt kérdeznek is tőled mielőtt eladják neked az állatot.
Ha már muszáj nyulat tartani olvassátok el a következőket:
És ha bármi kérdésed lenne csatlakozz a Törpenyuszisok Facebook csoporthoz:
Nekem két fiú nyuszim volt, és így sem úsztuk meg az ivartalanítást, mert anélkül egymást abajgatták szinte 0-24...
(Mi egyébként fiú-lány párost szerettünk volna 🙃)
Ha még megsincs a két szerencsétlen jószág, de már arról van szó, hogy mire nincs pénz velük kapcsolatban, akkor szerintem célszerű lenne "lefújni" az egészet. Azt nem gondolom, hogy két azonos nemű, elzárva tartott nyulat feltétlenül ivartalanítani kell (igaz, a két nőstény jobb párosítás lenne), de a későbbiekben még okozhatnak kisebb, vagy akár nagyobb kiadásokat.
A nőstény nyúl (nem létező) ivari ciklusáról:
#3 igen, sajnos hasonlóan gondolkozik az én apám is, a háziállat nála "fogyóeszköz". Biztos hogy nem fizetné az állatorvost sem
#6 anyám sajnos követi apámat bármit is mond, lehet az akár a legnagyobb hülyeség is, ő akkor is mellé áll. Húgom 12 évesen biztos nem fogja egyedül elvinni, én pedig ha elvinném, az biztos kiderülne, és kapnám érte a fejmosást, hogy ők nem erre adnak nekem zsebpénzt, hogy ilyen hülyeségre költsem, meg különben is, mit szólok bele, az a húgom állata. Pont ezért próbálok informálódni, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb legyen ennek a két állatnak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!