Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Ló vezetés, egy kis segitség?

Ló vezetés, egy kis segitség?

Figyelt kérdés

Szeretnék egy kistanácsot, hogy ha lovat vezetek/legeltetek mit tegyek?!

Az a helyzet, hogy ma is legeltettem egy lovat, nagyjából egész végig minden simán ment, legelészett stb, de a vége fele behülyült és elkezdett össze-vissza menni. Elfordult balra, majd vissza fordult, majd megin el, majd megin vissza, alig tudtam megállítani kb elrántott, aztán belerántottam eggyet a vezető szárba és akkor kicsit észhez tért. Ja amúgy mielőtt azt hiszitek, hogy én hülye rángatom a vezetőszárat, nekem az ottani lovászok mondták, hogy " Egy a fontos, sose engedd el a szárat, és ha hülye a ló ránts bele." szóval én csak ezt a tanácsot próbáltam teljesíteni. :S

De utánna megint elkezdte a hülyeségét és hát nem tudtam mit csinálni, mert azt éreztem le fog tarolni ...ekkor már átvette egyik lovász tőlem, és bezzeg neki úgy ment mint egy kis kutya. És azt mondta, hogy az a baj, hogy érzi hogy bizonytalan vagyok és ezért megteheti...

Szerintetek, tényleg így van? Mit tegyek, mi a praktikus dolog ha elkezd össze vissza "pörögni" ? :S :D

2010. nov. 1. 22:27
 1/7 anonim ***** válasza:
Rá kell jönni, hogy mitől kezd behülyülni és meg kell oldani a problémát. Pl. elmegy mellette egy idegen ló, olyan dolgot lát amitől megijed stb. Meg kell ismerni a ló viselkedését és máris könnyebb lesz. Ez csak tapasztalat kérdése. Am. nyugodtan megránthatod a vezetőszárat ha nem tud viselkedni.
2010. nov. 2. 18:47
 2/7 anonim ***** válasza:
A lovásznak igaza van. A lovak próbálkoznak, és ha rájönnek, hogy veled lehet "szórakozni", nehéz lesz észhez téríteni őket. Ha legközelebb ilyet csinál, fogd meg a vezetőszárat egészen a kötőféke alatt, és úgy ránts rajta, közben erélyesen szólj rá, hogy "Nem!", vagy mondd a nevét. Addig fogd a kötőféke alatt, míg le nem nyugszik, csak utána lazíts a fején.
2010. nov. 2. 20:25
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a válaszokat!

Amúgy igaz ami igaz kissé tényleg bizonytalan vagyok, mert félek hogy nem fogom tudni megfogni vagy ilyesmi :S

De akkor ezentúl belerántok és nincs kegyelem :D

És ha ágaskodni probál vagy ágaskodik is akkor mi a teendő? Akkor is megrángatni ? ez még nem történt meg, csak jobb ha tudok róla valamit :)

2010. nov. 2. 20:35
 4/7 anonim ***** válasza:
Határozottan szolj rá, akár hangosabban is hogy ha össze vissza akar menni akkor néha legyinsd oda a nyakához a vezetőszárat, hogy vegyemár észre hogy ott vagy.-
2010. nov. 3. 09:45
 5/7 anonim ***** válasza:

Egy ló nem ágaskodik csak úgy, kivéve, ha neveletlen és/vagy fiatalabb. Azért a fejrángatást se vidd túlzásba :D Azzal is felhergelheted. Ugyanaz érvényes, mint a csizmasegítségeknél. Inkább csak egyszer, de az határozott és ellentmondást nem tűrő legyen.

Ha valóban egy ágaskodásra hajlamos "vadóc" lóról van/lenne szó, akkor azt hiszem hogy nem egy kezdő feladata foglalkozni vele. Veszélyes lehet. Ha ilyesmit csinálna, azt javaslom ne próbálgasd tovább a ló határait, inkább fogalakozzon vele valaki más, és ha picit bátrabb és tapasztaltabb leszel, akkor "visszatérhetsz" :)

2010. nov. 5. 00:15
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat! :)
2010. nov. 5. 00:23
 7/7 anonim ***** válasza:
szintén a lovásznak adok igazat. mármint.. a ló érzi, hogy bizonytalan vagy és kiváncsi rá, hogy meddig mehet el veled. Amúgy, mást nem tudsz tenni.. ha hülye ránts bele, a rendes kötőfék nem okoz fájdalmat ezzel, csak nyomást gyakorolsz vele az orrnyergére, ettől figyelmesebb lesz.
2010. nov. 5. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!