Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Az állatsimogatóknak kötelező...

Az állatsimogatóknak kötelező a veszettség elleni oltás?

Figyelt kérdés
Megharapott egy kecske az állatkertben, de az igazgató mondta, hogy nincsenek beoltva. Emiatt kell 5 veszettségit kapnom. Lehet tőlük kártérítést követelni?

jan. 2. 16:23
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
91%

#7 Nem értem, miért kéne linkelnem, de tessék, itt letölthető:

[link]

"11. Az Állatkertben levő játszótereket, állatsimogatót, illetve az ún. immerziós bemutatókat [...] mindenki csak saját felelősségre használhatja, látogathatja. [...]"

"12. [...] Kivételt képeznek egyes külön megjelölt, a látogatók számára megnyitott állatbemutató terek, az ún. immerziós bemutatók, ahol veszélyesnek nem minősülő állatokat mutatnak be. Az állatok megérintése itt is lehet balesetveszélyes, ezért a Látogatóknak ettől tartózkodni kell, illetve a Látogatók ezt akkor is csak a saját felelősségükre tehetik, ha a közelben az Állatkert segítségnyújtásra képzett munkatársa tartózkodik. [...]"

Kicsit jogásznyelven van körülírva, mert ugye az immerziós tér gyakorlatilag az állatsimogató, ugyanis egy pingvinbemutatón esélyed sincs közel kerülni a pingvinhez, csak hogy példát mondjak. De egyértelműen erről szólnak ezek a passzusok. Amikor belépsz az Állatkertbe, te ezt elfogadod, akkor is, ha nem olvastad.

És ez a különbség ahhoz képest, hogy sétálsz békésen az utcán, és a szomszédod neveletlen kutyája megharap. Akkor bizony oltási könyv, állatorvos. De az Állatkertnek nincs ilyen kötelezettsége. Én most a budapestit idéztem, de nyakamat tenném rá, hogy az országban mindegyiknek van kb. ilyen szabályzata. Odamentél, addig b*sztattad szegény kecskét, hogy beléd harapjon, viseld a következményeit, érdekes módon évente rengeteg óvodás csoportnak nem sikerül annyit vegzálni szegény kecskét, hogy harapjon.

jan. 2. 17:22
 12/23 A kérdező kommentje:

koszonom a kedves szavakat, etetes kozben harapta meg az ujjam. En ugy gondolom, hogy kotelessege az allatkertnek oltani a simogatni valo allatokat.

milyen karom? szerinted ingyen volt a tetanusz? nekem kellett megvenni

es nem en talaltam ki, hogy kell 5 veszettsegi, hanem az orvos.

jan. 2. 17:23
 13/23 anonim ***** válasza:
91%
#8 Érdekes, hogy "mezei" kutyatulajdonost hozol az állatkerttel szemben. Gondolom elkerülte a figyelmed az, hogy a 21. században nem lenne 9 magyar kutyafajta, ha nem létezett volna a Budapesti Állat- és Növénykert. Az 1920-as években az Állatkert igazgatója volt az, aki kezdeményezte a puli standardizálását. :) Igen, jogilag a "mezei" kutyatartónak több kötelezettsége van. Papíron. Gyakorlatilag nem kell aggódnod, az Állatkert sokkal többet tesz a legutolsó kecskéért is, mint azt bármilyen "mezei" állattartó gondolná.
jan. 2. 17:25
 14/23 anonim ***** válasza:
91%
#12 Ne haragudjál már, egy kecske akkor tud az ujjadra ráharapni, ha beleteszed a kezed a szájába. Te hogy etetsz? Én biztos úgy, hogy a kajáig érjen a szája, ne a csuklómig. :D Nem kell lenyomni a torkán a kaját. :D
jan. 2. 17:26
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Ez orvosoknak indikáció, hogy mikor szükséges a veszettség elleni oltás. Azt a részt szedtem ki neked, amikor nem kell. Ott van zárójelben az állatkertben tartott állat is. Mondtad a dokidnak, hogy hol történt?

"A veszettség elleni oltást nem indokolt, ha:

– az expozíciót (bőrön, nyálkahártyán benyálazást, horzsolást, karmolást, harapást) okozó kutya, macska egészséges, és 14 napig megfigyelhető,

– az expozíciót okozó állat, tenyésztési és tartási körülményei kizárják az állat veszettség fertőzöttségét (lakásban tartott házi kedvenc, laboratóriumban tenyésztett / tartott, állatkerti állat stb.)

– az állattal való kontaktus nem jár sérüléssel, benyálazással,

– a kontaktus indirekt (köztes tárgy érintésével) volt,"

jan. 2. 17:27
 16/23 A kérdező kommentje:
mondtam hogy allatsimogatoban, es akkor is azt mondta, hogy kell.
jan. 2. 17:31
 17/23 anonim ***** válasza:
Kecskét tudni kell etetni, és mivel véletlenül harapott meg, mert rossz helyen volt a kezed rossz időben, ezért semmi okod kártérítést követelni.
jan. 2. 22:03
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Átvágom a gordiuszi csomót: NÖVÉNYEVŐ ÁLLATOK NEM TERJESZTIK TOVÁBB A VESZETTSÉGET, MÉG AKKOR SEM, HA ŐK MAGUK EGY HÚSEVŐ HARAPÁSA ÁLTAL MEG IS FERTŐZŐDTEK! 🤷🏼‍♀️ Szóval halál fölösleges a veszettség elleni oltást fölvenned! (A dokid meg egy hülye!)
jan. 3. 13:09
 19/23 anonim ***** válasza:

Biztos csippentve etetett, hibásan.

Tenyérrel,feszített ujjakkal kell,mint a lovat.

jan. 3. 13:26
 20/23 anonim ***** válasza:
67%

#18 tizenyolcas kimondta a végső érvet, tényleg hülyeségen vitatkozunk :D

A doki keményen lehúzott inkább őt kellene kártérítésért perelni, ha már.

jan. 3. 13:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!