Halott állattól is el lehet kapni a veszettséget? Ez embernél halálos?
A veszettség 95%-ban halálos. A lefutási idő pedig attól függ hol mart meg az állat vagy, hogy hol az a seb, ahol érintkeztél az állattal. A fejtől az agyig 2-3 nap alatt jut el a fertőzés, a lábujjtól az agyik akár 2-3 hét is lehet.
Azért halálos 95%-ban, mert a vírus az idegrendszeren keresztül közlekedik 3mm/h sebességgel, nem pedig a véráramban és a szervezet antitestei nem érik el. A véragygáton is átfér, az antitestekkel ellentétben, szóval, ha a véragygáton átjur, akkor esélytelen a túlélésed.
Amint akár csak a gyanú is felmerül, rohanni kell orvoshoz, mert van utólagos oltás rá, amely segít. Amint az első tünetek megjelennek, már túl késő.
Igen, halott állattól is elkaphatod, ha a nyálával érintkezel olyan bőrfelülettel, amely sérült.
Halottól is, amennyiben a testnedveivel erintkezel.
Halalos, ha a fertozest koveto 24 órában nem kezdik el kezelni (vakcina/szerum/gyogyszerek stb).
#6 Thunderfairy
“Inkább olvason róla neten.”
Szerintem Zállatorvos csatornája messze jobb ajánlás mint annyi ,hogy “olvasson a neten”. Elvégre fene tudja mit olvasna össze. Bár a veszettség az pont olyan ,hogy nem baj ha az embert ijesztgetik vele s emiatt komolyan veszi. Itt inkább az lenne a baj ha pont ,hogy megnyugtató, elbagatellizáló dolgokat olvasna. De nem belepofázós ingyenreklám miatt írok hanem ez jobban érdekel:
“14 % a túlélési esély”
Ez kicsit nem sok ahhoz képest ,hogy az esetek szinte 100%-ban halállal végződik? Legalább is ha nem kap oltást az illető akkor biztosan. Próbáltam rákeresni s hirtelen azt találtam ,hogy a 14% kutyákra vonatkozik, de náluk is főleg akkor ha még idejében megfelelő ellátást kapnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!