Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Az állatok tudnak előre...

Az állatok tudnak előre gondolkozni?

Figyelt kérdés
Azt mondta Caesar Milan, hogy egy pitbull kölyök nem gondol olyanra, hogy ha felnövök, mindenkit megharapok. Mert nem tudnak előre gondolkozni, tervezni. Akkor, ha valakit megtámad egy állat, kutya, oroszlán, cápa, az nem gondol arra, hogy hűűű, ha valakit meglátok, széttépem, megölöm, mert olyan kedve van?
2010. okt. 21. 16:39
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Ez egyszerű életösztön. Szomjúságérzet-> ivás.
2011. szept. 29. 16:45
 12/16 anonim ***** válasza:

szia!

A múltkor láttam valami természetfilmet, abban megállapították, hogy a majmok előre gondolkodnak. De hát ők csak főemlősök..Nem tudom, hogy egy kutya, macska mennyire tud. Azt tudom, hogyha a kutyám meglátja a pórázt, akkor rögtön csóvál, mert tudja, hogy séta lesz. Lehet, hogy csak 10 perc múlva indulunk, de addig is örül. tehát, előre tudja, hogy valami jó fog történni.

Vagy a másik kutya, mikor a rendelő ajtaját meglátja, és bevágja a féket. Ő is tudja, hogy itt bizony oltás lesz, és nem akar bemenni.

Valamilyen szinten megtanulja,és hasznosítja a megfelelő időben ezeket az információkat.

De absztrakt módon, előre, ok nélkül nem hiszem, hogy gondolkodnának.

2011. szept. 29. 20:00
 13/16 anonim ***** válasza:
és a mókus miért gyűjt szeptemberben diót?
2011. dec. 18. 16:50
 14/16 anonim ***** válasza:
Mert bele van kódolva. Ez is csak ösztön, a létfenntartás ösztöne.
2011. dec. 18. 17:01
 15/16 anonim ***** válasza:

Ez így nem igaz, a 9. válaszoló jól összefoglalta. Vannak gondolataik, nem programozott robotok.

Ha igaz lenne, hogy nem gondolkodnak, csak lobotómiát kéne végrehajtani minden veszélyes kutyán, és hibátlanul működne tovább.

De hogy a pit bullnál maradjunk: szerintem maximum annyit gondol előre, hogy pl. ha már egy csomó rossz élmény érte, mert bántalmazták, és meglát egy embert bottal a kezében, akkor valami olyasmi lelkiállapot lesz úrrá rajta, hogy "ha hirtelen mozdulatot tesz, megtámadom, nehogy megüssön" "vagy ha felemeli azt a botot, elfutok, mert nincs esélyem ellene". De ez nem tervezgetés, hanem életösztön. Vagy támad, vagy menekül, ahogy a helyzet kívánja! Nincs benne bosszúvágy, max. félelem.

Az állattámadások nagy részéről egy hozzáértő ember előre meg tudná mondani, hogy baj lesz. Ha egy medve/oroszlán/kutya/vaddisznó megöl valakit, nem azért, mert imádja nézni, ahogy kihuny az áldozata szemében a fény, hanem mert az ember valamit rosszul csinált: előrelépett, mikor nem kellett volna, meredten rábámult vagy épp félrenézett, rosszkor volt rossz helyen.

VAGY: mert éhes, és megtanulta, hogy nem kell mindig félni az embertől. Egy csomó vadállatról olvasni, akik kategorikusan emberekre vadásznak, mert tudják, hogy védtelen és gyenge, de a húsa jó. De nem tervezgetnek, hogy hm, ma este azt a tízéves kisfiút fogom megenni a falu szélső házából, hanem a könnyű prédát keresik.

Szóval szerintem igen, ösztönlények, de nem a "lealacsonyító" értelemben.

Azt teszik, amit helyesnek ítélnek (gondolkodás és bizonyos fokú tervezés alapján), ami az ösztöneik (létfenntartás, fajfenntartás stb.) szempontjából a legkifizetődőbb.

Ha egy kan kutya kiszökik a kerítésen, mert a szomszéd utcában tüzelő szukát érez, az nem kis agymunkát igényel, hogy rájöjjön, mi a kerítés gyenge pontja, és odataláljon a megfelelő házhoz, aztán haza is. De mindezt a párosodás ösztöne hajtja, és tüzelési időszakon kívül nem fantáziál a Szabóék Mucikájáról.

2011. dec. 18. 20:25
 16/16 anonim ***** válasza:

a delfinek csapatmunkaval "halasznak", igen sikeresen. Tehat tuti elkepzelik, hogy na most ha mind korbevesszuk ezt a halrajt, es mind egyfele uszunk, akkor jo sok halacskat bekaphatunk. Ez mar nem annyira oszton.

es a mas zsakmanyat elorozni, az sem oszton, csel. Gondolkodas. A nagyobbik kutyam ugy vette el az egeret a kisebbiktol (igen, egereszik a kutyam :))) ), hogy ugy tett, mintha el akarna futni, a kicsi butan utanavetette magat, otthagyva az egeret, mire a nagy visszafordult, es felkapta. Ez csel, gondolkodas. (szerintem meg jot rohogott is magaban [na jo ez csak vicc, en minden esetre jot szorakoztam])

2012. márc. 21. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!