Az állatok tudnak előre gondolkozni?
szia!
A múltkor láttam valami természetfilmet, abban megállapították, hogy a majmok előre gondolkodnak. De hát ők csak főemlősök..Nem tudom, hogy egy kutya, macska mennyire tud. Azt tudom, hogyha a kutyám meglátja a pórázt, akkor rögtön csóvál, mert tudja, hogy séta lesz. Lehet, hogy csak 10 perc múlva indulunk, de addig is örül. tehát, előre tudja, hogy valami jó fog történni.
Vagy a másik kutya, mikor a rendelő ajtaját meglátja, és bevágja a féket. Ő is tudja, hogy itt bizony oltás lesz, és nem akar bemenni.
Valamilyen szinten megtanulja,és hasznosítja a megfelelő időben ezeket az információkat.
De absztrakt módon, előre, ok nélkül nem hiszem, hogy gondolkodnának.
Ez így nem igaz, a 9. válaszoló jól összefoglalta. Vannak gondolataik, nem programozott robotok.
Ha igaz lenne, hogy nem gondolkodnak, csak lobotómiát kéne végrehajtani minden veszélyes kutyán, és hibátlanul működne tovább.
De hogy a pit bullnál maradjunk: szerintem maximum annyit gondol előre, hogy pl. ha már egy csomó rossz élmény érte, mert bántalmazták, és meglát egy embert bottal a kezében, akkor valami olyasmi lelkiállapot lesz úrrá rajta, hogy "ha hirtelen mozdulatot tesz, megtámadom, nehogy megüssön" "vagy ha felemeli azt a botot, elfutok, mert nincs esélyem ellene". De ez nem tervezgetés, hanem életösztön. Vagy támad, vagy menekül, ahogy a helyzet kívánja! Nincs benne bosszúvágy, max. félelem.
Az állattámadások nagy részéről egy hozzáértő ember előre meg tudná mondani, hogy baj lesz. Ha egy medve/oroszlán/kutya/vaddisznó megöl valakit, nem azért, mert imádja nézni, ahogy kihuny az áldozata szemében a fény, hanem mert az ember valamit rosszul csinált: előrelépett, mikor nem kellett volna, meredten rábámult vagy épp félrenézett, rosszkor volt rossz helyen.
VAGY: mert éhes, és megtanulta, hogy nem kell mindig félni az embertől. Egy csomó vadállatról olvasni, akik kategorikusan emberekre vadásznak, mert tudják, hogy védtelen és gyenge, de a húsa jó. De nem tervezgetnek, hogy hm, ma este azt a tízéves kisfiút fogom megenni a falu szélső házából, hanem a könnyű prédát keresik.
Szóval szerintem igen, ösztönlények, de nem a "lealacsonyító" értelemben.
Azt teszik, amit helyesnek ítélnek (gondolkodás és bizonyos fokú tervezés alapján), ami az ösztöneik (létfenntartás, fajfenntartás stb.) szempontjából a legkifizetődőbb.
Ha egy kan kutya kiszökik a kerítésen, mert a szomszéd utcában tüzelő szukát érez, az nem kis agymunkát igényel, hogy rájöjjön, mi a kerítés gyenge pontja, és odataláljon a megfelelő házhoz, aztán haza is. De mindezt a párosodás ösztöne hajtja, és tüzelési időszakon kívül nem fantáziál a Szabóék Mucikájáról.
a delfinek csapatmunkaval "halasznak", igen sikeresen. Tehat tuti elkepzelik, hogy na most ha mind korbevesszuk ezt a halrajt, es mind egyfele uszunk, akkor jo sok halacskat bekaphatunk. Ez mar nem annyira oszton.
es a mas zsakmanyat elorozni, az sem oszton, csel. Gondolkodas. A nagyobbik kutyam ugy vette el az egeret a kisebbiktol (igen, egereszik a kutyam :))) ), hogy ugy tett, mintha el akarna futni, a kicsi butan utanavetette magat, otthagyva az egeret, mire a nagy visszafordult, es felkapta. Ez csel, gondolkodas. (szerintem meg jot rohogott is magaban [na jo ez csak vicc, en minden esetre jot szorakoztam])
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!