Hasznos baktériumok?
Tudtok olyan baktériumokat mondani, amik hasznosak?
Ezek az élelmiszerekben hogy vesznek részt?
Lactobacillusok a joghurtban is vannak, azok teszik a tejet joghurttá. Tejsavas erjesztők. Amikor a reklámban mondják, hogy élőflórás, akkor is róluk van szó. Minden joghurtban vannak. Lactobacillus bifidus az igazi nevük, men pedig azok a kitalált nevek, amit a reklámban felsorolnak (Bifidus eff*nsis, vagy mi, meg actiregularis... vagy mi.) Csak nem volt túl bizalomgerjesztő nekik hasnálni a lactoBACILLUS szót...
A sajtot is bacik és gombák csinálják, a bort élesztők (jó, azok nem bacik, hanem gombák), a sört, kenyeret is... A sör/pékélesztő, Saccharomyces cerevisiae.
Hasznos baci még a beledben élő E. coli, ami vitaminokat termel neked, de tény, hogy elszaporodva megbetegít. A kérődzők és néhány növényevő madár gyomrában cellulózbontó bacik élnek, ezek emészthetővé teszik számukra a növények sejtfalát.
Iparban is sokféle bacit használnak féehérjék termeltetésére (amit utána beletesznek mosóporba, hogy "intelligens" legyen :) ), vagy biogáz termelésre... Bioetanol előállítása... PHA (polihidroxi alkánsav), ami a lebomló "orvosi cérna"... Olajlebontó bacik, amiket arra használhatunk, hogy a tengerre ömlött olajfoltot megetessük velük...
De úgy általában véve a lebontó szervezetek mikróbák, a tápláléklánc fenntartásában van fontos szerepük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!