Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Miért nem szobatiszta a nyuszim?

Miért nem szobatiszta a nyuszim?

Figyelt kérdés

Holland lop törpenyuszim van, nemrég kaptam meg igyekszem szobatisztaságra szoktatni de nem haladok vele jól. Az első két hétben simán ment minden a bogyók tudom, hogy más helyzet de a pisi a nyuszi wc-be ment, mostmár nem,de volt pár dolog ami gondolom rásegített, most kapott új ketrecet egy nagyobbat, a wc-je ugyan az, viszont forgácsát pelletre cseréltem talán ez is zavarhatta? Már nem pisil abba a sarokba amit az elején kijelölt a ketrecben hanem mindegyik sarokba pisil össze vissza. Azon kívül ugyan olyan kedves, kíváncsi nyuszi( nem beteg, nemrég voltunk orvosnál, most pedig 11- én kapja meg az első oltását).

Most kilenc hetes. Tudom, hogy még kicsi, de más törpenyuszi gazdik azt mondták hogy ha 13- hetében sem szokja meg a wc-t akkor van valami gond, az meg már lassan közel van.

Mit hibázhattam el, vagy mit csináljak másképp, folyamatosan ecetes vízzel tisztítom a területet, kivéve a wc-t, tudom, hogy azt nem kell. Az elején amikor megkaptam többször kivettem a nyuszit, hogy simogathassam de lehet ezt is elrontottam :(

Csak nem bírtam megállni annyira aranyos volt.

Szóval nem igazán értem már, hogy hol hibáztam, nem tűnik butább/ lustább nyuszinak egészen tanulékony már lassan tudunk egy könnyebb trükköt is, a nevére is hallgat nagyjából.

Ja és amikor zsepivel felitatom a pisit és a wc-be rakom akkor ő megfogja és kirakja onnan.

Kérlek segítsetek hogyan segíthetnék neki a wc-hez szoktatáshoz.

2022. márc. 5. 14:37
 1/7 anonim ***** válasza:
48%
A nyulakat nem lehet arra szoktatni, hogy egy helyre ürítsen. Olyan, mint a kecske, ahol rájön, oda csinálja.
2022. márc. 5. 15:19
 2/7 anonim ***** válasza:

Úgy segítenék, mert olyan aranyos ez a kérdés!😊

Csak, sajnos nem értek a nyuszikhoz.

2022. márc. 5. 15:30
 3/7 A kérdező kommentje:

Ez nem igaz, sok törpenyuszis gazdája mondja, hogy a nyuszijuk szobatiszta, az enyém is törpenyuszi ahogy írtam.

A ketrecben nem mindenhová piszkítanak, hanem csak a wc-be.

2022. márc. 5. 15:30
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Vedd ki onnan a wc-t akkor, és majd ő kiválaszt egy sarkot, ahová elvégzi a dolgát. A wc-re szerintem azt hiszi, hogy az az ő kis fészke, ezért veszi ki a zsebkendőt.
2022. márc. 5. 16:30
 5/7 anonim ***** válasza:

A nyulak nem lesznek 100%osan szobatisztak a bogyokat illetoen. Azt nem igazan ugy szabalyozzak, mint az emberek vagy mas allatok. Ha izgatottak, ha megijednek, vagy megfeledkeznek magukrol is siman elhagyhatnak egyet-kettot, de az almuk kozeleben is lehetnek. A pisivel kapcsolatosan viszont 100%osan szobatisztak. A pellet az jo valasztas, a forgacsot jol tetted, hogy szamuzted. Azzal nem teljesen ertek egyet, hogy 13 hetes kora utan gondot jelent a bepisiles. Ha 3 eves ivartalanitott nyuszi hagyja el a pisijet vagy esetleg ugy pisil, hogy tiszta cuccli utana a feneke, az gondot jelezhet. A te esetedben ilyenrol szo sincs, ne aggodj.

Azt meg megteheted, hogy par napra ketrecfogsagra iteled. Nem engeded ki a ketrecbol, igy jobban raszokik arra, hogy nem pisilget ossze-vissza a lakasba, hanem a kis bilijebe.

Sajnos vagy nem sajnos, ivartalanitasig elofordulhatnak balesetek meg a szobatiszta nyusziknal is. Amint ivarerettek lesznek pisilhetnek, bogyozhatnak ossze-vissza, agyra, kanapera, szonyegre, barhova. A piszkitas ilyenkor a legkevesebb gond, ivarerett korukban a nyuszik agresszivak, territorialisak lehetnek, tombolnak bennuk a hormonok es az addig kezesbarany nyuszibol egy kis torpeterrorista lehet. Nekem a lany nyuszim csak a ketrecet vedte es a mindenhova pisilesnel bezarodott a kor, viszont a fiu nyuszim tamadott a ketrecen kivul is, nem csak engem, hanem a masik nyuszit is. Ha elsetaltam mellette elkapta a bokamat, ha melle ultem a foldre, par perc simi utan varatlanul megharapott, a pisi meg ment szo szerint mindenfele, porgougras kozben spriccelt a foldre, falra, masik nyuszira, mindenhova. Szoval az ivartalanitasig turelem! :) Mehet a szobatisztasag addig is, de ugy keszulj, hogy a mutetig talalkozhatsz kelletlen tocsakkal.

Ha barmi kerdesed van, nyugodtan irj. De ajanlom, hogy lepj be a Torpenyuszisok Face csoportba, rengeteg segitseget, olvasnivalot, tanacsokat talalhatsz es nagyon jo kis kozosseg, segitunk egymasnak amiben es ahol tudunk. :)

2022. márc. 5. 21:41
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem is gondoltam volna, hogy a nyuszik ilyen agresszívak is lehetnek, hogy az emberre is rátámadnak! Elképesztő!
2022. márc. 6. 13:51
 7/7 anonim ***** válasza:
Igen, olyanok ilyenkor, mint az idegbeteg csivavak. :D de mutet utan ez teljesen megszunik.
2022. márc. 6. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!