Mi alapján érdemes eldönteni, hogy kutyát vagy cicát vállaljon be az ember?
Párommal szeretnénk egy kisállatot magunkhoz venni. Nagyon szeretjük a kutyákat és a cicákat is, én mindkettővel éltem már együtt egy lakásban, ő egyikkel se.
Nem igazán tudom, mi alapján kéne eldöntenünk, hogy melyiket válasszuk.
A körülményekről:
Kétszobás házban élünk - van saját kertrészünk is elkerítve a házunk körül, az udvar bejárata viszont közös használatú a szomszéddal, neki van egy (nagyon gyáva) kinti kutyája.
Ketten élünk a párommal, mindketten dolgozunk teljes munkaidőben, én sokszor itthonról. Hétvégente vagy itthon vagyunk, vagy kirándulunk.
Kutya kinti-benti lehetne, cica csakis benti.
Sajnos jelenleg mindkettőt biztosan nem tudjuk bevállalni egyszerre...
Kutya előnyei a macskához képest:
- a kutyaszőr nem okoz problémát, a macskaszőrre allergiás vagyok
- előbbi miatt cicából csak fajtiszta vásárlása lehet opció, kutyust tudnánk örökbefogadni menhelyről
- mobilisabb, több helyre tudnánk magunkkal vinni (utazás, túra, rokonlátogatás, stb.)
- nem élezi a karmát, nem mászik ki az ablakon, nem lóg a csilláron :)
- nem kell macskaalom, nem a lakásban végzi a dolgát
- nem lenne "bezárva" folyton, kimehetne a kertbe
- göndör/bongyor szőrű kutya esetén nem probléma a szőrhullás a lakásban
Macska előnyei a kutyához képest:
- jobban bírja talán napközben amíg dolgozunk
- nem kell napi szinten sétáltatni kötelezően - nincs bajom a kutyasétáltatással, de télen mikor szakad az eső, akkor azért nem tömény öröm :)
- tisztább (úgy értem, mivel nem kell sétáltatni, nem lesz pl. sáros a mancsa)
- mivel nem sétál, nem kell az utcán a kakit szedni utána
- bútorokra való felmászkálást a párom kicsit jobban tolerálná egy cicától :)
- csak bent lenne, nagyobb biztonságban és békességben
Hirtelen ennyi jut eszembe.
Ezek alapján esetleg mi a véleményetek?
Milyen szempontokat kellene, lehetne még figyelembe venni? Aki szereti mindkét állatot, mi alapján dönt?
"A kutyasétáltatás meg fitten tart, de nálatok nincs eü sétára szükség, ha nagyon úgy van, akár az udvarban is el tudja végezni. Nyilván a napi mozgás és ingerbeszerző-körút az más, de nem vagytok kötelezve arra, hogy influenzásan is az utcán ürítessétek a kutyát."
Igen-igen, alapvetően szívesen sétáltatok kutyát, de azért nem hátrány hogy betegen, extramega elfoglaltan, özönvízszerű esőben nem kell menni. :D
"Bútorramászkálást kutyának és macskának is meg lehet tiltani. Kutya még talán jobban megtanulja, a cicák nagyobb szabályszegők."
Igen, tapasztaltam. :)
Engem egyik esetben se zavarna ha felmászna pl. a kanapéra, ez inkább páromnak szempont.
Tudom hogy nagyon másak, én éltem mindkettővel és imádtam őket, más-más okból.
Szívem szerint lenne mindkettő! :D Csak sajnos arra nincs kapacitás, ezért kell választani.
Köszönöm egyébként mindenkinek a válaszokat, nyomtam a zöldeket. :)
A két fő ok, hogy elsőre nem szeretnénk egyből túlvállalni magunkat (első közös állatunk lenne a saját otthonunkban), illetve két ennyire eltérő igényű állatra nem tudom, mennyire tudnánk elég időt fordítani. Munka után vagy elvisszük a kutyát egy nagy sétára, vagy odabent játszunk egy nagyot a cicával, nem lehetne egyszerre a kettőt...
Egyébként nincs kizárva hogy majd a jövőben legyen mindkettő, de kezdésképp nem szereznénk be mindkettőt. Inkább csak egy kutya vagy csak egy cica, és ha ő már beilleszkedett, akkor meglátjuk hogy végülis milyen hatással van az életünkre, beleférne-e a másik.
Akkor sacperkábé napi hány órát tudnátok az állatra szánni összesen?
Mert ha nem túl sok, akkor lehet nem egyből kutyában kéne gondolkozni...
Nem tudom pontosan, épp ezért nem akarjuk túlvállalni magunkat.
Hétköznapokon legkésőbb 5-től otthon van legalább az egyikünk, 11-ig, éjfélig szoktunk fent lenni, ez alatt folyton tudunk "passzívan" foglalkozni az állattal, és ezen az időn belül igény szerint aktívan amennyire szükség van (séta, játék). Napi 1-2 óra aktív foglalkozás megoldható minimum, akár több is.
Hétvégente kb a bevásárláson meg alkalmankénti programokon kívül egész nap szabadok vagyunk. Cica ilyen téren hátrányban, mert hétvégente szeretünk túrázni, oda viszont csak a kutyát tudnánk vinni magunkkal.
16-os kérdésedre itt nagyon cifra válaszokat fogsz kapni, én amondó vagyok, hogy amennyit igényel a kutya, és amennyit épeszű keretek között biztosítani tudsz.
Hozzátok szerintem lazán befér egy nem túl pörgős, munkázós kutyus (és ezért le fognak pontozni)
Hétközben ha meg van a napi mozgás és agyi fárasztás (ami kb 20 perc agytorna), megvan az ingergazdag környezet (40-60 perc séta), és az agy és test mozgatása egyben (30 perc játék) akkor teljesen ki van elégítve a kutyus, hétvégén pedig jól fog esni mindenkinek a nagy túrázás.
A passzív időt meg igazából szerintem lehetetlen kitolni, minden ember tanul vagy dolgozik 8 órában, ha egészséges a kapcsolat és nincs szeparációs szorongás, akkor semmi gond nem lesz.
Szerintem a feltételeitek mellé, mehetne kutyus.
Köszönöm a választ. :)
Eddig csak úgy volt kutyánk a családomban, hogy én még suliba jártam és nagyon sokat voltam otthon, azóta pedig nincs kutyus a környezetemen. Nincs tapasztalatom még, hogy munka mellett milyen lehet.
Természetesen nem egy óriási mozgásigényű "hiperaktív" munkakutyát keresnénk, inkább a benti tartásra ajánlott, kisebb testű nyugisakkal szemezek a menhelyek hirdetéseiben. :)
Ne haragudj, sorban szeretnék válaszolni a kérdésedre!
Kutya előnyei a macskához képest:
- a kutyaszőr nem okoz problémát, a macskaszőrre allergiás vagyok
Ha allergiás vagy a macskaszőrre, attól még választhattok macskát, mi is így tettük, annyi az egész hogy a cicához kevesebbet bújok mintha nem cica lenne :D
- előbbi miatt cicából csak fajtiszta vásárlása lehet opció, kutyust tudnánk örökbefogadni menhelyről
Teljesen korrekt
- mobilisabb, több helyre tudnánk magunkkal vinni (utazás, túra, rokonlátogatás, stb.)
Teljesen korrekt
- nem élezi a karmát, nem mászik ki az ablakon, nem lóg a csilláron :)
Hát ezt tudnám cáfolni :D Nekünk, amikor gyerekként benti kutyusunk volt, rengetegszer mászott fel a kanapéra, ágyakra, székekre volt hogy felpattant, volt egyszer hogy a szekrényre ugrott fel az asztalról (ugye ilyen 140 centis szekrényre) :D szóval ők is elég furák ilyen téren. A karmát ugyan nem élezte, de szeretett sokmindent a szájába venni, megrágni, játszani vele xD
- nem kell macskaalom, nem a lakásban végzi a dolgát
A cicáknak is meglehet tanítani, hogy bentre nincs kaki-pisi, csak az udvarra.
- nem lenne "bezárva" folyton, kimehetne a kertbe
A cica főleg nem lenne bezárva, ő akkor és oda megy ahová csak akar :D
- göndör/bongyor szőrű kutya esetén nem probléma a szőrhullás a lakásban
Teljesen korrekt
Macska előnyei a kutyához képest:
- jobban bírja talán napközben amíg dolgozunk
Hát erről nem tudom mit mondjak, nekünk akár kutya akár cica, ha nem voltunk otthon, feltalálták magukat míg hazaért valaki :D
- nem kell napi szinten sétáltatni kötelezően - nincs bajom a kutyasétáltatással, de télen mikor szakad az eső, akkor azért nem tömény öröm :)
A cicák azok sétálnak maguktól is hóba sárba mindenhol, azzal nincs baj, de a kutyákat sem kell sétáltatni olyan sokat, főleg ha udvarra vannak engedve :D
- tisztább (úgy értem, mivel nem kell sétáltatni, nem lesz pl. sáros a mancsa)
hát lesz, csak azt nem feltétlen veszitek észre :D
- mivel nem sétál, nem kell az utcán a kakit szedni utána
Ezt nem teljesen értem, tehát a cicák nem sétálnak? :D A kakis dolog teljesen korrekt :D
- bútorokra való felmászkálást a párom kicsit jobban tolerálná egy cicától :)
Teljesen korrekt és valahogy egyet tudok vele érteni :D
- csak bent lenne, nagyobb biztonságban és békességben
Egy cicát nem lehet 24/7 bezárva tartani, mászkálniuk kell mindenképp, a mi cicánk volt hogy 1 órán át nyávogott és karmolászta az ajtót hogy engedjük ki, mert ő kint akart napozni az udvarban egy székben :D
Szóval igazából amelyik nektek jobban tetszik, én a cicára azért szavaztam, mert megnyugtat a dorombolása, még akkor is ha allergiás vagyok rá :D Egy maszk és egy kesztyű megszépítette a kapcsolatunkat <3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!